Arki on usein täynnä suorittamista. Erityisesti tämä koskee opiskelijoita – opintosuoritusten lisäksi paineita aiheuttavat esimerkiksi raha-asiat, sosiaaliset suhteet, harrastukset tai some. Ne saattavat pahimmillaan kuormittaa jaksamisen äärirajoille ja tuntua ajoittain kohtuuttomilta.

Opiskelijoiden mielenterveyden teemapäivää vietetään vuosittain huhtikuussa. Tänä vuonna teemana on kohtuus. Moni opiskelijoita ja opiskelua suunnittelevia kuormittava asia tulee ulkopuolelta: rahatilanne on tiukka, opiskeluvalinnan kiemurat haasteellisia ja suorittamisen kulttuuri on kaikkialla. Näihin yhteiskunnallisiin seikkoihin voi ja pitää puuttua, mutta se vie aikaa.

Onneksi asioihin voi vaikuttaa myös itse. Jokainen voi pysähtyä hetkeksi ja tarkastella omaa toimintaansa. Mikä on tarpeeksi tai kohtuullista opinnoissa, vapaa-ajalla, rahan tai somen käytössä?

Jaksamisen ja mielenterveyden ongelmien ratkaisuja ei onneksi tarvitse löytää yksin. Apua on ja sitä kannattaa pyytää. Tämän tietää mikkeliläinen sosionomiopiskelija Ville Laitinen. Hän on harjoittelussa Miesten asemalla – josta on myös itse saanut aikanaan apua.

Opintosolmut selviksi

Ville Laitinen opiskelee Xamkin Mikkelin kampuksella, tähtäimessä sosionomitutkinto. Villellä on tutkintoja jo ennestään ja kokemusta myös siitä, kun opinnot eivät edisty, työtä ei löydy ja elämän vastoinkäymiset heittävät kapuloita rattaisiin.

– Olen opiskellut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Niiden opintojen aikana jaksaminen oli koetuksella ja mielenterveyttä koeteltiin.  Yksityiselämässä oli murheita ja kiinnostus opiskeluun loppui. Asioita jäi hoitamatta ja ongelmat alkoivat kasautua. Tiesin, että jotain pitäisi tehdä, mutta en oikein tiennyt mitä ja miten.

Kerran kuntosalille mennessä Ville huomasi, että vieressä olevan oppilaitospastorin ovi oli auki.

– Siinä kohtaa rohkaistuin ja astuin ovesta sisään. Siitä alkoi paraneminen. Se alkoi siitä, että itse osasin ja uskalsin kysyä apua.

Opintoihin liittyvät asiat selvisivät yksi kerrallaan opettajien ja ohjaajien kanssa. Ville sai opinnot suoritettua loppuun ja restonomitutkinto takataskussa alkoi töiden etsintä Mikkelissä. Sitten tuli korona-aika.

– Töitä ei ollut tarjolla. Tässä vaiheessa arki muuttui vähän hankalaksi ja vanhat masennusoireet meinasivat nostaa päätään. Hain ja sain apua ja energiaa alan vaihtoon Mikkelin Miesten Asemalta.

Ville aloitti lähihoitajaopinnot ja päätyi lopulta hakemaan Xamkin sosionomikoulutukseen.

Apua voi pyytää ja antaa

Ville Laitinen istuu tietokoneen äärellä.Ville kannustaa jaksamisen, masennuksen ja muiden mielenterveyden haasteiden kanssa olevia hakemaan apua.

Xamkissa opiskelijoiden hyvinvoinnin parissa työskentelee eri alojen ammattilaisia ja apua antavat esimerkiksi opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat, koulupsykologit, YTHS:n opiskeluterveydenhuollon työntekijät, oppilaitospastorit ja opiskelijakunta Kaakko.

– Itsellä prosessi alkoi siitä, että tunnistaa itsestään joidenkin asioiden muuttuneen. Mitä ne voisivat olla? Onko jokin asia muuttunut ympäristössä, vai minussa itsessä? Olenko syönyt ja nukkunut hyvin? Tuottaako normaalisti mukavat asiat samanlaista mielihyvää kuin aiemmin? Jos tuntuu, että vaiva ei ota helpottaakseen, kovinkaan moni terveydellinen vaiva ei ilman mitään toimenpiteitä parane. Flunssaan juodaan lämmintä. Hammaskivussa mennään hammaslääkäriin. Mielen asioissa koitetaan löytää ihminen, jonka kanssa asioita voi purkaa: kaveri, läheinen tai ammattilainen.

Joskus kaveri tai läheinen on se, joka ensimmäisenä huomaa, että kaikki ei ole kohdallaan.

– Itse koen, että meillä opiskelijoilla onkin omanlainen “vastuu” kanssaopiskelijoista. Voi olla, että jollain luokkalaisella menee vähän huonosti –  hän ei ole esimerkiksi vielä uudelle paikkakunnalle muutettuaan saanut luotua itselleen tarvittavaa tukiverkkoa arjessa jaksamiseen.

Ville haluaa siis nostaa opiskelukavereiden roolin ja huolenpidon esiin oppilaitosten palvelujen rinnalle.

–  Hyvinvointipalvelut ovat tärkeitä, mutta ne eivät koulun käytävillä päivittäin kohtaa opiskelijoita, vaan ne ovat ne toiset opiskelijat. Jos huomaa, että nyt kaverilla ei ehkä kaikki ole ihan kunnossa, ei ole koskaan huono paikka kysyä että “miten sulla oikeasti menee?” Sen jälkeen voi aueta mahdollisuus oikealla ammattilaiselle auttaa siinä tilanteessa apua tarvitsevaa.

Esimerkkinä muille

Ville ei pelkästään puhu hänelle tärkeästä aiheesta, vaan myös toimii itse.

–  Toimin aikoinaan Jyväskylässä opiskelijakunta JAMKOssa hyvinvointivastaavana yhden kauden. Toteutimme kampanjan “Pidetään huolta”, jonka tarkoitus oli tuoda esille opiskelijalähtöistä hyvinvointitoimintamallia. Sain työstäni JAMKOn hopeisen ansiomerkin.

Ville on myös toiminut Pelastakaa Lapset sporttikummina, on ahkera verenluovuttaja sekä kasvattaa ja lahjoittaa hiuksiaan hyväntekeväisyyteen.

–  Kasvatan nyt tukkaani kolmatta kertaa lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen järjestölle, joka tekee tukasta peruukkeja sairaille lapsille. Tähän haastan mukaan kaikkia muitakin!

Keväällä ja kesällä 2023 hän on työharjoittelussa Mikkelin Miesten Asemalla, josta hän aikanaan sai itse apua.

– Halusin laittaa sen hyvän eteenpäin, mitä itse sieltä sain. Paikka on ollut mahtava oppimiskokemus itselle. Vaikka kokemusta ihmisten kanssa työskentelystä erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa on paljon, on täysin erilaista kohdata toinen elämänsä ehkä synkimmillä hetkillä. Itsellä on myös kokemus siitä, millaista on olla siellä toisella puolella sohvaa kertomassa omista arjen haasteista. On ollut mukavaa huomata, miten nyt itse on pystynyt olemaan ihminen toiselle ihmiselle, ja helpottaa toisen huonoa oloa sillä, että on ollut vain läsnä ja kuunnellut.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

opiskeluhyvinvointi Xamkissa

  • Hyvinvointia ja sen kehittämistä tuetaan monin eri tavoin ja palveluin. Xamkissa toimitaan siten, että voit tuntea kuuluvasi opiskeluyhteisöön.
  • Hyvinvointisi eteen tekevät töitä korkeakoulun oma henkilökunta, YTHS:n opiskeluterveydenhuollon työntekijät, paikallisten seurakuntien oppilaitospastorit sekä opiskelijakunta Kaakko.
  • Yhteisöllisyyttä vahvistetaan mm. tutortoiminnan, opiskelijakuntatoiminnan, juhlien ja tapahtumien avulla.
  • Järjestämme monenlaisia harrastusmahdollisuuksia muun muassa liikunnan, musiikin ja taiteen parissa. Harrastustoiminta on maksutonta / edullista ja ryhmiin osallistuminen on helppoa, sillä suurin osa niistä toimii omilla kampuksillamme.
  • Lue lisää verkkosivuilta. 

 

Mikkelin Miesten Asema

  • Toiminta on tarkoitettu miehille ja heidän läheisilleen sekä miesten kanssa työskenteleville.
  • Miesten Asemalle voi tulla ilman lähetettä ja diagnoosia. Asemalle voi tulla myös nimettömänä.
  • Miesten Asemalle voi tulla, kun pohdit suuntaa elämän tienhaarassa, haluat puhua tai pohtia tai saada elämäsi raiteille.
  • Toimii Eloisan alueella. Toimintaa tukevat STEA ja VIOLA ry
  • Lue lisää Miesten Aseman verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun)

 

Hiushaaste

  • Sosionomiopiskelija Ville Laitinen tekee hyvää kasvattamalla hiuksia ja haastaa nyt muutkin xamkilaiset mukaan. Jos sinulla on pitkät hiukset, tule Esedun Parturi-Kampaamo Oppiin leikkauttamaan ne maksutta perjantaina 29.9. kello 8.00-14.00 välisenä aikana.
    Hiukset lahjoitetaan The Little Princess Trust -organisaatiolle, joka tekee niistä peruukkeja. Peruukit lahjoitetaan lapsille ja nuorille, jotka syystä tai toisesta ovat menettäneet omat hiuksensa esim. sairauden takia.
  • Tarkempaa tietoa vaatimuksista lahjoitettaville hiuksille löytyy osoitteesta https://www.littleprincesses.org.uk/donate-hair (linkki aukeaa uuteen välilehteen)