Oletko miettinyt mitä tekisit, jos havittelemasi opiskelupaikka ei aukeakaan ekalla tai vielä tokallakaan yrityksellä? Kenties mietit pitäväsi välivuoden ja hakevasi ensi vuonna uudestaan? Kouluun haluaisit kuitenkin mahdollisimman nopeasti ja samalla pysyä kiinni opiskelujen syrjässä.

 

Polkuopiskelijana Xamkissa

 

Jos vuoden aikana tekisi mieli vaikka töiden ohessa tehdä jotain uuden hakukerran eteen, ovat polkuopiskelu ja “avoimen väylä” hyviä vaihtoehtoja!

Tämä tarkoittaa siis sitä, että voit mennä avoimeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan haluamasi alan opintojaksoja – joko verkko-opintoina yhdessä muiden avoimen väylän opiskelijoiden kanssa tai sitten tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä samaa tahtia heidän kanssaan. Kertyneillä suorituksilla voit lunastaa itsellesi toisen vuoden opiskelupaikan suoraan ilman pääsykokeita!

Mitä polkuopiskelu vaati?
Miksi se oli hyvää?
Mitä se opetti?
Vinkkejä muille?
Mitä huonoa siinä oli?

 

Annetaan toisen vuoden tradenomiopiskelija Henrin kertoa.

– Kävin ekan vuoden polkuopiskelijana ja pääsin jatkamaan toisena vuonna tutkinto-opiskelijana. Polkuopiskelu vaati keskittymään koulun käyntiin normaalia enemmän, sillä takaraivossa oli tieto, että jos ei pääse kursseja läpi, ei pääse jatkamaan koulussa toiselle vuodelle yhdessä luokkakavereiden kanssa.

– Hyvää ekassa vuodessa oli uusien kavereiden saaminen sekä se, että sai varmistuksen siitä, oliko ala juuri minulle sopiva. Kääntöpuoli tälle kaikelle oli se, että polkuopiskelu maksoi. Raha oli kuitenkin pieni verrattuna siihen, että pääsin tutkinto-opiskelijaksi toiselle vuodelle juuri niiden kavereiden kanssa, jotka olivat olleet myös ekalla vuodella.

 

 

– Polkuopiskelija ei näin tutkinto-opiskelijan näkökulmasta eronnut muista, sillä opiskeltiin kaikki samassa ryhmässä ja samoja opintojaksoja samaan tahtiin. Itse asiassa se ei olisi tullut mitenkään ilmi, ellei asiasta olisi tullut puhetta.

Polkuopiskelija ei näin tutkinto-opiskelijan näkökulmasta eronnut muista, sillä opiskeltiin kaikki samassa ryhmässä ja samoja opintojaksoja samaan tahtiin.

 

– Taso ja tavoitteet on kaikille samat, vaikka luultavasti polkuopiskelijoilla onkin suuremmat paineet pärjätä hyvin, jotta opiskelupaikka kohti varsinaista tutkintoa varmistuisi. Hyvin on kuitenkin kaikki otettu porukkaan mukaan riippumatta opiskelumuodosta, ja vuodenkin aikana melko hyvin löytyy itselle kaveripiiri!

 

Tradenomiopiskelijat Henri, Sonja, Juuli ja Emmi, Mikkeli