Monimuoto-opintoja ammattikorkeakoulussa, työskentelyä finanssialalla ja perhe-elämää pienen lapsen äitinä. Positiivista energiaa huokuva Sonja Peltola, 28, saa arkipäivänsä aikana olla niin äiti, työntekijä kuin opiskelijakin. Järjestelmällisellä aikatauluttamisella ja positiivisella asenteella elämän kolme eri osa-aluetta sulautuvat yhteen yllättävänkin mutkattomasti. Ammattikorkeakoulu-opintojen tarjoamat verkkokurssit ovat mahdollistaneet opiskelujen suorittamisen jopa Espanjan auringon alla, työnantajan joustavuus taas puolestaan mahdollisuuden osallistua myös lähiopetusluennoille. Voimavarat arkeen kumpuavat onnellisesta perhe-elämästä ja omista harrastuksista.  

Aamu alkaa pienen tähtisilmän kanssa kotona. Sonja Peltola, 28, valmistautuu tulevaan työpäivään ja valmistaa tyttärelleen Sofialle aamiaista. Kun kotiovi sulkeutuu, vaihtuu rooli lempeästä ja lämpöä huokuvasta äitihahmosta asialliseen ja aurinkoiseen asiakaspalvelijaan. Seuraavat kahdeksan tuntia kuluvat työpaikalla Handelsbankenissa. Työpäivän jälkeen rooli vaihtuu taas siihen, mistä kaikki aamulla alkoi. Kotona vastassa Sonjaa odottavat hänelle kaikista rakkaimmat henkilöt, oma perhe.

Ilta kuluu tyttären kanssa touhuten ja kotiaskareita hoidellen. Parina iltana viikossa Sonja viettää omaa aikaa cheerleadingharjoituksissa ja käy silloin tällöin esimerkiksi kahvittelemassa ystävien kanssa.

Illan viimeisinä tunteina päivään sisältyy vielä kolmas elämän osa-alue, kun Sonja avaa läppärinsä ja syventyy kirjoittamaan palautettavaa esseetä.  

 Tradenomiopintoja ja finanssialalla työskentelyä 

 Kaikki alkoi siitä, kun syksyllä 2016 kouvolalainen Sonja Peltola valikoitui opiskelemaan palvelumuotoilun, myynnin ja markkinoinnin koulutusohjelmaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun monimuoto-opiskelijaksi. Sonjan mies, Juho, aloitti samaiset opinnot kumppaninsa kanssa samaan aikaan. 

Vielä silloin pariskunta ei tiennyt, mitä kaikkea tulevat opintovuodet tulisivatkaan todella pitämään sisällään.  

Elämään intohimoisesti ja kunnianhimoisesti suhtautuva Sonja työskenteli opintojensa ohella finanssialalla, Handelsbankenissa. Opinnot ja päivätyö yhdistyivät toisiinsa monimuoto-opintojen tarjoamien verkko-opintojen mahdollistamana.

Töissä Sonja oli vastuuntuntoinen ja aina parhaansa tekevä asiakaspalvelija. Opinnoissa hän halusi alusta alkaen kehittää itseään parhaansa mukaan ja onkin motivoitunut oppimaan uutta.  

Voimavarana äitiys 

Vuosi ja yhdeksän kuukautta sitten Sonjan elämä koki mullistuksen, kun hänen elämäänsä ilmestyi kolmas, tärkeä titteli. Työidentiteetin- ja opiskelijaidentiteetin arvokkaasti kantavasta Sonjasta tuli myös äiti. Työelämässä ja opinnoissaan jo paljon elämän eri osa-alueista oppia saanut nuori nainen saikin nyt kokea jotakin aivan uudenlaista oppia elämästä.  

 Koen äitiyden valtavana voimavarana. Äitiys on opettanut minulle järjestelmällisyyttä, asioiden organisointia sekä hetkessä elämisen taitoa. Se on ehdottomasti parantanut myös stressinsietokykyäni ja tapaani reagoida yllättäviin tilanteisiin.”, Sonja kertookin. 

Sonja asui opintojensa aikana perheensä kanssa Espanjassa ja suoritti opintoja verkossa.

Sonja palasi kahden vuoden tauon jälkeen takaisin työelämään kaksi viikkoa sitten. Työelämätauon aikana Sonja on ollut äitiyslomalla ja opintovapaalla ja keskittynyt olemaan niin paras mahdollinen äiti tyttärelleen Sofialle, kuin kerryttämään opintopisteitä ja uutta oppia tulevasta tutkinnostaan. Monimuoto-opintojaan Sonja on suorittanut etänä jopa Espanjan aurinkorannoilta käsin. Auringon alla opintoja suoritettiin verkossa koko perheen voimin.   

Parasta monimuoto-opinnoissa onkin juuri se, että ne eivät sido sinua tiettyyn paikkaan, vaan matkustelua rakastavana perheenä tämä on todella mahdollista opinnoista huolimatta.”, Sonja kertoo.

Aikatauluttamisella järjestelmällisyyttä arkeen 

Myös puoliso Juho opiskelee Xamkissa ja suoritti Sonjan tavoin verkko-opintoja Espanjasta käsin

Kolmen eri elämän osa-alueen, äitiyden, työnteon ja opintojen yhdistäminen edellyttää kolmen eri roolin omaksumista omassa elämässä. Toisaalta nämä elämän osa-alueet eivät kuitenkaan missään nimessä poissulje, vaan jopa tukevat ja täydentävät toisiaan. Arjen aikataulu on kuitenkin usein hektinen ja järjestelmällinen aikatauluttaminen onkin korvaamattoman tärkeää. “Kaikki tulee laittaa kahteen kalenteriin ja aikatauluja pitää suunnitella huolellisesti etukäteen. Toisaalta arki pienen lapsen kanssa on opettanut kuitenkin paljon myös joustavuuden tärkeydestä. Kun eletään lapsen ehdoilla, voivat aikataulut elää yllättäenkin ja yllättäviin käänteisiin reagoidaan sitten tilanteiden mukaisesti.”, Sonja kertoo.  Arkea helpottaa se, että puoliso Juho on nyt pian kaksi vuotiaan Sofian kanssa kotona ja keskittyy isyyden ohella suorittamaan opintojaan. Työnantajan joustavuus neljä päiväisen työviikon tekemiselle, mahdollistaa puolestaan osallistumisen kerran viikossa lähiopetuspäivään kampukselle.  

Sonja kannustaa kaikkia tarttumaan rohkeasti jatko-opiskelumahdollisuuteen. Perhe-, tai työelämä eivät ole este opinnoille. 

 

Ajankäytön suunnittelussa tärkeää on sisällyttää viikkoihin myös hengähdystaukoja ja omaa aikaa. Tällaisiksi Sonja nimeää esimerkiksi hierojalla käynnin, ystävien tapaamisen tai oman tanssiharrastuksensa. Näiden ohella voimavaroja arkeen tuovat toki oma perhe.  

Kohti tulevaa

Opinnot tarjoavat kallisarvoista oppia ja tukea työelämässä menestymiselle niin teoriassa kuin käytännössäkin. Monimuoto-opintojen suorittaminen edellyttää itsensä johtamisen taitoja, suunnitelmallisuutta ja kykyä kantaa itse vastuuta. Myös äitiys on opettanut luonteenpiirteitä, jotka toimivat vahvuutena niin työn teossa kuin opiskelussakin.  

Valmistuminen häämöttää näillä näkymin keväällä 2020. Tulevaisuuteen kunnianhimoisesti ja positiivisesti suhtautuva Sonja näkee itsensä myös jatkossa finanssialalla. Opintojen tarjoama oppi esimerkiksi palvelumuotoilusta kiehtoo ja Sonja näkeekin palvelumuotoilun elementeissä suuren potentiaalin finanssialan kehittämisessä. 

 

-Viveka Tiitola, Viestintä- ja Markkinointipalvelut, Xamk  

 

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

*