Puuseppä Rami Federley lähti kehittämään ammattitaitoaan eteenpäin.

Federleyn historia puun parissa alkaa 90-luvulta puuseppäartesaanin tutkinnolla. Myöhemmin opinnot laajenivat puuartenomiksi ja työhistoriaa puuseppänä eri firmoissa on jo 10 vuoden ajalta. Federley on myös opettanut Vantaan ammattiopisto Variassa 10 vuotta.

Pääasiallinen syy muotoilun opintoihin oli oman ammattitaidon kehitys.

“On ollut jo pitkään mielessä, että tekisin muotoilijan tutkinnon. Puu on oma materiaalini ja minua kiehtoo sen sidos muotoiluun. Xamk oli selkeä valinta, koska tarjosi puumuotoilun opintoja”, Federley kertoo ja jatkaa:

”Oppi on vastannut sitä mitä tulin hakemaan. Olen päivittänyt omia taitoja ja oppinut uutta muun muassa vesileikkauksesta, laserleikkauksesta, CNC-työstöstä ja 3D-tulostusta osana suunnittelua – ollut hienoa päivittää osaamistaan ja oppia ymmärtämään myös nykytekniikan rajoitteet.”

Pajalla on hyvä tilat

Kouvolan kampus ja Paja ovat Federleyn mielestä inspiroivia ja hienoja rakennuksia opiskella. Puualan ammattilaisena hän erityisesti arvostaa Pajaa.

”Pajalla on hyvät tilat, koneet ja laitteet sekä mahdollisuus käyttää niitä. Henkilökunta on todella pätevää”, Federley kiittää.

Vaikka Federleyltä löytyvät omasta takaa peruspuuntyöstövälineet, erikoisempia välineitä on ollut hieno päästä käyttämään.

”CNC-työstö, 3D-tulostus ja puun taivutus on tehty pajalla.”

Hyvä kokonaisuus

Itsekin opettajana toimiva Federley osaa arvostaa opintosuunnitelmaa:

”Opintojen kokonaisuus on hyvä. Sisustusarkkitehtuurin opinnot rikastuttivat omaa näkökulmaa muotoiluun. Yleisesti ottaen opinnot yhdistävät hyvin teoreettisen ja toiminnallisen puolen. Minulle on luonnollisempaa oppia tekemisen kautta.”

Mieleen on jäänyt myös joitakin huippukohtia opinnoista.

”Esimerkiksi viime vuonna oli todella hieno teoriakurssi rakennustekniikasta. Vaikka olikin pieni pintaraapaisu aiheeseen, se tuki omaa kiinnostusta ja osaamista”, hän innostuu.

Pyynnöt ja toiveet eivät ole Federleyn mielestä menneet kuuroille korville.

”Omat kehityskohteet ja Xamkin tarjonta ovat kohdanneet hyvin. Olemme jopa pystyneet vähän vaikuttamaan sisältöihin”, hän toteaa.

Monimuodosta mahdollisuuksia

Monimuoto-opinnot ovat mahdollistaneet Federleyn opiskelun.

”Parasta on työn ja opintojen yhdistäminen, vaikka kaikki on aikataulutettava tarkasti. Pitää siis miettiä mitä tekee mikäkin päivä. Tämän takia viikonloppuun painottuvat opinnot ovat minusta hyvä asia”, hän tarkentaa.

Välimatka kouluun ei ole haitannut Federleytä.

”Kouvola on yllättävän lähellä Helsinkiä!” hän naurahtaa.