Suosittelen metsätalousinsinöörin opintoja kaikille säänkestäville ja liiketoimintalähtöisille ihmisille, jotka arvostavat käytännönläheistä oppimistapaa sekä arvostavat suomalaista metsää ja metsätaloutta.

Kasvokuva nuoresta naisesta.Moikka! Olen Tanja Ojava, paljasjalkainen mikkeliläinen. Työskentelin pitkään pankkisektorilla sijoitus- ja rahoitusasioiden parissa asiantuntijamyynnissä ja kehitysprojekteissa. Olen aina ollut innokas laajentamaan osaamistani, ja silloisen työnantajaorganisaation sisällä olin jo pitkälti hyödyntänyt kaikki lisäkoulutusmahdollisuudet, joten päädyin etsimään kehitysmahdollisuuksia muualta. Monialainen osaaminen on nykyajan työmarkkinoilla yhä arvokkaampaa valuuttaa, ja hyvien verkostoitumistaitojen lisäksi mielestäni paras tapa erottautua edukseen.

Tutustuin metsätalousinsinöörin opintoihin Xamkin nettisivuilla ja soitin heti seuraavana päivänä lehtori Pasi Pakkalalle. Puhelu varmisti fiilistäni siitä, että metsäopinnot sopisivat minulle hyvin. Olin myös aiemmin opiskellut Mikkelin Ammattikorkeakoulussa tradenomiksi kansainvälisellä puolella, joten tiesin opetuksen olevan relevanttia, innostavaa ja laadukasta. Myöhästyin tuolloin täpärästi metsätalousinsinööriopintojen yhteishausta ja jouduin odottamaan lähes vuoden seuraavia valintakokeita. Tuona aikana suunnitelma ja motivaatio metsäalalle suuntautumisesta vahvistui lisää.

Lähipäivien opetus tehokasta mutta myös hauskaa!

Metsätalousinsinöörin monimuoto-opinnot pääsin lopulta aloittamaan tammikuussa 2019. Aikuisena opiskelu tuntuu todella erilaiselta, kuin se tuntui nuorempana. Fokus on enemmän opinnoissa ja häviävän vähän opiskelijaelämässä. Kun tuntee itsensä, kiinnostuksen kohteensa ja oppimistapansa paremmin, on opiskelukin kiinnostavampaa ja tehokkaampaa. Työnohessa opiskelu on ajoittain aika rankkaa, jos haluaa opiskella laadukkaasti. Suosittelenkin ehdottomasti ottamaan opintoja varten opintovapaata, jos se vain on mahdollista. Opintovapaan ansiosta pystyin opiskelemaan extraa ja perehtymään metsäalaan normaaleja opintoja syvemmin.

Lähipäivillä meillä oli aina todella hauskaa, vaikka opiskelimmekin varsin tehokkaasti.

 

Metsätalouspuolen opettajat ovat huumorintajuisia ja osallistavia, ja opetus oli mielestäni käytännönläheistä ja havainnollistavaa. Minusta tuntui, että opettajat aidosti viihtyivät kanssamme. Lähipäivillä meillä oli aina todella hauskaa, vaikka opiskelimmekin varsin tehokkaasti. Yksi parhaista opiskeluajan muistoistani on leirikouluviikko, jonka vietimme Partaharjulla. Meille sattui mahtavat hellekelit ja tunnelma pakettiautoissa oli tiivis ja hulvattomalla huumorilla höystetty. Myös opiskelumielessä tuo intensiivinen viikko oli yksi antoisimmista.

Puukauppaa ja metsäpalveluja

Minulta kysytään jatkuvasti, miksi valitsin juuri metsäalan. Yksinkertaisin vastaus siihen on, että ala vain veti minua puoleensa. Se täydensi sopivasti olemassa olevaa osaamistani ja tarjosi riittävästi jotain ihan uutta. Lisäksi näen työllistymismahdollisuudet sekä alan osaamistarpeet itselleni otollisina. Minua houkutteli myös valtavasti mahdollisuus työskennellä ulkona luonnossa liikkuen, vaikkei metsäalalla työskentely mitään virkistysretkeilyä olekaan.

Nuori nainen seisoo metsässä ja katselee puita.Tällä hetkellä työskentelen Metsä Groupilla metsäasiantuntijana puukaupan ja metsäpalveluiden parissa. Olen viihtynyt työssäni hyvin ja pidän organisaatiosta, jossa työskentelen.

Koen, että metsätalousinsinöörin opinnot Xamkissa antavat hyvät valmiudet työskennellä metsäalalla, kunhan opintoihin panostaa riittävästi. Opinnot ovat osaamisen perustukset, joille ammatillista osaamista aletaan rakentamaan, joten työelämässä riittää edelleen opittavaa ja sisäistettävää.

Koska olen ikuinen itseni kehittäjä, tulen varmasti tulevaisuudessa jatkamaan metsäopintoja tavalla tai toisella, mahdollisesti yliopistossa tai Xamkin YAMK-opinnoissa. Ehkä joskus olisi mukava työskennellä myös erilaisten projektitöiden parissa, esimerkiksi vesistönsuojelurakenteisiin liittyen.

Suosittelen metsätalousinsinöörin opintoja kaikille säänkestäville ja liiketoimintalähtöisille ihmisille, jotka arvostavat käytännönläheistä oppimistapaa sekä arvostavat suomalaista metsää ja metsätaloutta.

Tanja Ojava, metsätalousinsinööri (AMK)