Olen Johanna Sinimäki, Vaasasta kotoisin ja tätä nykyä opiskelen Mikkelissä yhteisöpedagogiksi. Opinnot aloitin syksyllä 2018.

Olen alanvaihtaja. Lähdin suoraan lukiosta lukemaan insinööriksi, mutta harmillisesti opinnot eivät napanneet, vaikka ala kiinnostikin. Ajauduin sitten opiskelijajärjestötoimintaan mukaan ja sen parissa vietin opiskeluvuoteni hyvin vahvasti. Se olikin lopulta syy sille, miksi valitsin tämän koulutuksen. Järjestötoiminta vei sydämeni, joten mietin että miksipä en tekisi siitä itselleni ammattia – rakkaudesta lajiin!

Olin kuullut hirveästi juttua, että Xamkissa on tämän alan laadukkainta opetusta, mikä vaikutti päätökseeni hyvinkin paljon.

 

Xamk oli ammattikorkeakouluna ykkösvalintani. Olin kuullut hirveästi juttua, että Xamkissa on tämän alan laadukkainta opetusta, mikä vaikutti päätökseeni hyvinkin paljon. Meillä tosiaan on hyvää ja asiantuntevaa opetusta sekä mielenkiintoisia opintojaksoja, ja sen takia opiskelu on mukavaa ja motivoivaa. On tullut myös huomattua, että vaikka Xamkilla on kampuksia monessa kaupungissa, niin toiminta on yhteisöllistä ja esimerkiksi toisten kampuksien opintojaksojen suorittaminen etänä on hyvin vaivattomaksi tehty.

Ammattikorkeakoululle ominaista on työelämäpainotteisuus ja käytännönläheinen koulutus, mikä on itselleni todella mieluinen tapa oppia. On mahtavaa, että jo opintojen aikana on hyvät mahdollisuudet verkostoitua alan tekijöiden ja asiantuntijoiden kanssa muun muassa harjoitteluiden kautta. Ryhmätöitä tehdään paljon, mutta monet tehtävät ovat mahdollista halutessaan suorittaa myös yksin. Aluksi yllätyin siitä, miten erilaisia metodeja eri opettajilla on, mutta se on vain hyvä ja tekee opiskelusta monipuolista.

Jos kokee että nuoriso- tai järjestötyö olisi se oma juttu, niin tämä on kyllä ehdottomasti oikea ala kouluttautua.

 

Usein kuulee puhuttavan, että yhteisöpedagogeiksi kouluttautuvat ovat erityisen sosiaalisia, heittäytyviä ja persoonallisia ihmisiä. Toki heitäkin alalla on, mutta kannustan myös sellaisia ihmisiä hakemaan, jotka eivät koe kuuluvansa tuohon muottiin, sillä ala on hyvin monipuolinen ja kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan. Jos kokee että nuoriso- tai järjestötyö olisi se oma juttu, niin tämä on kyllä ehdottomasti oikea ala kouluttautua. Työmahdollisuuksiakin on ihan älyttömästi!

Kun aloitin opiskelut, niin haaveenani oli hyvin vahvasti työpaikka järjestökentällä, esimerkiksi projektipäällikkö, toiminnanjohtaja tai järjestösihteeri. Opinnot ja opettajien kertomukset ovat kuitenkin avanneet sitä nuorisotyönkin puolta niin paljon, että en pidä sitä enää mahdottomana työllistymisen kannalta. Päivästä riippuen nuorisotyö kiinnostaa jopa enemmän kuin järjestötyö. Se jää nähtäväksi, että mille alalle työllistyn ja miten paljon mieli töiden suhteen vielä opintojen aikana muuttuu.

…vaati lopulta hirveästi rohkeutta keskeyttää opinnot ja hakea uudelle alalle.

 

Kaikista opettavaisinta opiskelutaipaleellani on ollut alan vaihto. Kesti kauan ymmärtää, mitä oikeasti haluan, ja vaati lopulta hirveästi rohkeutta keskeyttää opinnot ja hakea uudelle alalle. Se oli kuitenkin paras päätökseni koskaan! En olisi ennen voinut kuvitellakaan, että opinnot voisivat olla näin kiinnostavia ja opiskelu näin innostavaa, mutta niinkin voi olla, kun on alalla mistä oikeasti tykkää.

 

Johanna Sinimäki, yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija

Kirjoita kommentti

*