Moikka! Mie oon Kolun Viivi ja opiskelen toista vuotta Xamkissa Kotkan kampuksella rakennusinsinööriksi. Mie päädyin insinöörikoulutukseen ihan kokeilumielessä, kun ei sellasta kutsumusta varsinaisesti mihinkään tiettyyn ammattiin ollut. Oon kotoisin Kouvolasta ja kun ei hirveen kauas sieltä houkuttanut perheen ja ystävien vuoksi lähteä, niin Kotka ja Xamk tuntui aika selvälle valinnalle mun kohalla. Hetken aikaa punnitsin eri tekniikan-alojen välillä, mutta lopulta palkkatason ja työmahdollisuuksien takia raksa päätyi sitten mun valinnaksi. Kaikista kuulopuheista huolimatta tekniikan pääsykokeet ei mitään tähtitiedettä olleet, ja pienellä panostuksella ne kyllä rustaili niin että tuli valituksi.

Ammattikorkeakoulu on kyllä ollut ihan mun makuun. Opinnot on sen puoleen tosi joustavia, että muihin asioihin jää rutkasti aikaa kun vaan organisoi opiskelunsa omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Ainakaan rakennustekniikan koulutusalalla kellekkään ei luoda mitään liiallisia paineita, vaan jokasta kannustetaan suoriutumaan vaikeimmistakin opinnoista ja kaikki on toistensa apuna pienellä kynnyksellä. Mulla ja monella muulla ei linnunpöntön nikkarointia kummosempaa rakentamiskokemusta oo ennestään, ja nopeesti tuli silti sellanen fiilis että ”hei, täällähän saattaa jopa pärjätä!”. Meidän opettajat on tosi kokeneita tyyppejä alalla, ja niillä on kyllä paljon muutakin annettavaa ihan sen tiukan teoriankin rinnalla.

Eniten mut Xamkissa on yllättäny se, kuinka paljon siellä on oikeesti tarjolla kaikkea toimintaa ja aktiviteettia halukkaille, ja vähän joka osa-alueelta. Meillä panostetaan superpaljon opiskelijoiden hyvinvointiin, kannustetaan liikkumaan, sosiaalistumaan ja pitämään myös rentoutumisesta huolta. Esimerkiksi just tää promoottorikurssi – minkä takia tätä tekstiä kirjotan just nyt 😉 – tarjoaa sellasia mahiksia mistä en kouluun tullessani osannu edes haaveksia. Ja on just tosi mahtavaa, että kaiken ei tarvi aina vaan liittyä täysin siihen oman alan ydinasiaan, vaan kokemusta ja valmiuksia moneen on saavutettavissa, kun vaan lähtee mukaan juttuihin.

 

-Viivi Kolu, Rakennusinsinööriopiskelija, Xamk