Xamkista tai sen edeltäjäoppilaitoksesta Mamkista valmistuneet matkailu- ja ravitsemispalveluiden ammattilaiset kertovat tässä jutussa tekstein ja videoin kuulumisia työelämästä ja syitä siihen, miksi kannattaa opiskella restonomiksi Xamkissa. Koulutus on mukana kevään yhteishaussa 16.-30.3.2022. Hae nyt!

 

Riku-Matti

Miun nimi on Riku-Matti Meuronen, oon 30-vuotias ja koulutukseltani AMK restonomi. Olen valmistunut Xamista vuonna 2017.

Työskentelen aluepäällikkönä Burger Kingillä. Työtehtävässäni toimin ravintolapäälliköiden esimiehenä ja olen tulosvastuullinen kahdeksasta ravintolasta omalla alueellani. Aloitin työskentelyn yrityksessä noin 5 vuotta sitten vuoropäällikkönä ja olen päässyt etenemään nykyiseen toimenkuvaan apulaisravintolapäällikön ja ravintolapäällikön tehtävien kautta. Aikaisemmin olen työskennellyt hotelleissa vastaanottovirkailijana.

Urapolut ja esimiestehtävät eivät tule ikinä automaattisesti ravintola-alalla edes vastavalmistuneelle restonomille, vaan töitä on tehtävä sekä oma osaaminen ja halukkuus näytettävä. Ammattikorkeakouluopinnot antoivat itselleni hyvät lähtökohdat ja mahdollisuudet edetä ravintola-alalla. Esimerkiksi johtamis-, projekti-, viestintä- ja ravintola-alan lainsäädäntöön liittyvät opintojaksot ovat tukeneet ja antaneet hyviä valmiuksia omalle uralle.

Jo ammattikorkeakoulun alusta ja ensimmäisistä työharjoitteluista lähtien kannattaa aina osallistua eri työtehtäviin ja projekteihin matalalla kynnyksellä näyttäen omaa osaamista aktiivisesti. Tällä tavalla saa kokemusta, kehittää ammattitaitoa ja pääsee luomaan omaa urapolkua!

Sanna

Restonomialumni Sanna

Minä olen Sanna, vuonna 2015 valmistunut matkailun restonomi. Työurani aikana olen päässyt työskentelemään useissa mielenkiintoisissa hotelleissa vastaanottovirkailijana – niin idässä kuin lännessä.

Matkailun opinnoista kaikkein eniten minua ovat eteenpäin vieneet kielten opiskelu, harjoittelut ja digitaidot. Idässä työskennellessäni suurin valttikorttini on ollut venäjän kieli – lännessä taas ruotsin kieli. Harjoittelujen avulla olen luonut hyödyllisiä kontakteja, ja myöhemmin työelämässä verkostoituminen on avannut lisää mahdollisuuksia.

Erilaisten digitaalisten kanavien tuntemus on auttanut itseäni kehittymään ja kokeilemaan uusia asioita. Korona-aika toi lomautukset ja pian myös oman matkailuaiheisen sisällöntuotantotilin Instagramiin. Aina täytyy mukautua vallitseviin tilanteisiin!

Antoisaa opiskeluaikaa kaikille ja luottakaa omaan juttuunne! 😊

Polina

Hei,

nimeni on Polina Tihhomirova. Olen 2018 vuonna valmistunut restonomiksi. Restonomi -koulutuksen osana olivat useat ammattikorkeakoulut: XAMK (Mamk), Laurea- ammattikorkeakoulu ja Innsbruckissa suoritettu vaihto-opiskelu Management Center Innsbruck (MCI).

Jokainen saatu kokemus koulutuksesta on ollut hyvin antoisa. Opiskelun aikana olen tutustunut moniin ihmisiin (opiskelijoihin ja opettajiin), joiden avulla olen valtavasti kehittynyt ihmisenä sekä ammattilaisena.

Tällä hetkellä toimin Pääkaupunkiseudulla rakennusalan perheyrityksessä HR-koordinaattorina ja työnantajan edustajana. Työtämme kulkee tiiviisti pääurakoitsijan kanssa mm. Skanska, SRV, Helen, Peab ja Kreate. Rakastan kyseistä työtä, sillä tässä voin käyttää saamani koulutuksen aikana tietämystä ja opetetut kielet. Tykkään olla avulias alaisille ja omatoimisesta vastuullisesta työstä.

Voisin kertoa loputtomasti koulutuksesta, työuraltani ja miten olen 2014–2022 vuosina aikana kehittynyt, mutta tärkein on seuraava. Mitään ei tapahdu ilman pyrkimystä. Olisipa huono kokemus tai hyvä ihan missä tahansa vaan, jokainen ihminen voi tästä oppia ja olla parempaa ja vahvempaa kuin ennen.

Motivaatio, pyrkimys ja usko – lopullisesti tuovat Sinut tavoitteeseen!

Olen kasvanut ravintola-alan tarjoilijasta rakennusalan HR-koordinaattoriksi ja työnantajan edustajaksi ja tämä ei ole loppu. Seuraavaksi nokka on kohti yrittäjyyttä. Mikkelissä oleva Xamk kampus on ollut yksi parhaista elämässäni. Etenkin ihmiset, jotka olivat minun ympärilläni siellä. Lämpimästi suosittelen kyseistä koulutusta ja muistakaan, tämä on vasta alku!

Martin

Terve! Minä olen Martin Ladva, 2018 keväällä Xamkista valmistunut restonomi. Nykyään työskentelen pankissa ja pääsen työskentelemään mm säästö-, sijoitus- js rahoitusratkaisujen parissa.

Työurallani olen päässyt tekemään yhtä sun toista, merkittävän osan kuitenkin ravintola-alalla, josta alunperin into restonomiopintoihin lähti. Opiskelujen ohella työskentelin baarimikkona ja valmistumisen jälkeen olin ravintolapäällikkönä Hangon Casinolla. Tämän jälkeen lähdin vakuutusalalle, ennen nykyistä pankkivirkailijan tehtävää.

Koen että restonomiopinnot ovat antaneet paljon. Erityisesti merkittävää painoarvoa laittaisin opintojen monipuolisuudelle, jotka antavat valmiudet usealle alalle. Työhistoriani puhuu tämän puolesta. Myös erilaiset projektit antoivat loistavan mahdollisuuden verkostoitua. Projekteihin kannattaakin rohkeasti osallistua ja hakea uusia kokemuksia myös harjoittelujen kautta.

Tsemppiä opintoihin ja eikun uraa rakentamaan!

Pyry

”Restonomiopinnot kasvattivat ymmärrystäni matkailuliiketoiminnasta kurssien ja harjoitteluiden kautta. Hyppäsin hektiseen hotellimaailmaan töihin jo opiskeluaikoina ja tällä hetkellä työskentelen Revenue Managerina hotelliyhtiössä.

Ennen nykyistä tehtävää olen ehtinyt työskennellä baaritarjoilijana, vastaanottovirkailijana sekä vastaanoton esihenkilötehtävissä. Restonomiopinnot mahdollistavat uran kansainvälisessä toimintaympäristössä ja opinnoissa voi vahvasti painottaa omia mielenkiinnon kohteita.

Opiskeluaikojen mieleenpainuvin hetki oli osallistuminen European Associaton of Hotel and Tourism Schools kilpailuun ja konferenssiin.”

Elina

”Olen Elisa Forss, toukokuussa 2020 Xamkista valmistunut restonomi. Olen ollut ravintola-alalla yhtäjaksoisesti vuodesta 2018, mutta tehnyt ravintola-alan töitä ensimmäisen kerran jo vuonna 2007. Tällä hetkellä toimin esimiestehtävissä After Barissa Mikkelin torin laidalla, jossa olen ollut joulukuusta 2020 lähtien. Aikasempina vuosina minua on saattanut nähdä esimerkiksi Ravintolalaiva Toivolla tai Jälkipelissä.

Restonomiopinnoista jäi käteen uskomaton määrä hienoja kokemuksia, loppuelämän mittaisia ihmissuhteita ja rohkeutta. Opinnoista oli helppo tehdä ikäänkuin oman maun mukaiset, riippuen mihin haluaa tulevaisuudessa työllistyä. Käytännönläheisyys ja verkostoituminen oman alan toimijoiden kanssa olivat todella läsnä opinnoissa, joista pääsi ottamaan paljonkin irti!

Tärkeimpinä oppeina restonomiopinnoista pitäisin oman jo olemassa olevien taitojen kehittämisen ja toisaalta myös niiden löytämisen itsestä. Missä minä olenkaan hyvä, miten saada itsestään parhaat puolet esille, ja kuinka hyödyntää niitä työelämässä? Opin myös olemaan enemmän oman mukavuusalueeni ulkopuolella, ja jopa nauttimaan siitä! Osallistuin myös valtakunnallisiin Resto-kisoihin, joka oli myös unohtumaton ja upea kokemus.

Minua saa aina tulla jututtamaan opinnoista lisää, jos jokin askarruttaa! Rohkeasti vaan hakemusta Xamkille ja kohti ääretöntä!”