Tervehdys!

Olen Alma, ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Xamkista, Kotkan kampukselta. 12.10.2018 koko Suomi vietti Roosa nauha -päivää. Sen tarkoituksena on ennen kaikkea muistuttaa kansalaisia rintasyövän yleisyydestä, mutta myös kerätä varoja Roosa nauha -keräykseen.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä, ja vuosittain lähes 5000 naista sairastuu siihen. Onneksi paranemisennuste meillä Suomessa on Euroopan parhaimpia; Suomen Syöpäyhdistyksen tilastojen mukaan on laskettu, että vuonna 2012-2014 noin 91 % sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa syövän diagnosoinnista. (Lähde.) Rintasyöpä onkin sairautena varsin hyväennusteinen.

 

Sairaanhoitajaopiskelijoiden hupparit. Kuva: Luis Korpi

Myös meidän luokkamme kantoi kortensa kekoon rintasyövästä tiedottamisen hyväksi. Tehtävänämme oli järjestää opettajamme Satu Sällilän pitämällä Opettaminen ja ohjaaminen hoitotyössä -kurssilla rintasyöpäaiheinen RINNALLASI-teemapäivä sekä Kotkassa että Kouvolassa.

Kotkassa päivätapahtuma järjestettiin Kotkan Terveyskioskilla, joka sijaitsee Kotkan pääkirjastossa. Kouvolassa tapahtuma jaettiin sekä päivä- että iltatapahtumaan. Päivätapahtuma pidettiin Kouvolan hyvinvointipisteellä kauppakeskus Valtarissa. Iltatapahtuman paikkana oli Kouvolan kirjastotalo. Iltatapahtumaan kuului myös auditoriossa pidettävä yleisötapahtuma.

 

Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry ja Roosa nauhat -teemapöytä. Ylen toimittaja haastattelemassa sairaanhoitaja ja neuvontahoitaja Jaana Kolinia. Kuva: Luis Korpi

Kanssamme yhteistyössä oli Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry, jonka neuvontahoitajilta Jaana Kolinilta sekä Minna Tanilta asiakkaat saivat lisätietoa rintasyöpään liittyen, mikäli kysymyksiä heräsi. Mukana tapahtumassa oli myös sosionomiopiskelija Maria Kuosa, tukihenkilö Salla Rossi, Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Riitta Korhonen sekä rintasyöpähoitaja Outi Ukkonen.

Me opiskelijat neuvoimme asiakkaita rintojen tutkimisessa keinorintojen avulla, ravinnon ja terveiden elämäntapojen merkityksestä syövän ehkäisyssä sekä mittasimme verenpainetta ja vyötärönympärystä halukkailta. Paikalla möimme myös Anna Puun suunnittelemaa vuoden 2018 Roosa nauhaa.

 

Sairaanhoitajaopiskelijat Martina Seppä ja Tiia Vierre ohjaamassa asiakasta ja kertomassa rintasyövästä kauppakeskus Valtarissa. Kuva: Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry.
Sairaanhoitajaopiskelijat Elina Leinonen ja Jasna Ismälä ohjaamassa asiakasta terveistä elämäntavoista Kouvolan päivätapahtumassa kauppakeskus Valtarissa. Kuva: Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry.
Kouvolan päiväporukka. Kuva: Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry.
Sairaanhoitajaopiskelijat Anna Pakkanen ja Miiu Junnola pitämässä Tunne rintasi -teemapöytää, jossa apuna rintojen tutkimisessa kyhmyjä sisältäviä keinorintoja. Jaossa oli myös opaskirjoja rintasyöpään liittyen. Kuva: Miiu Junnola
Sairaanhoitajaopiskelijat Alma Puhakka ja Helena Henriksson ohjeistamassa asiakkaita ravinnosta ja terveistä elämäntavoista. Teemapöydässä oli mahdollista kokeilla vaa’an avulla, kuinka paljon puoli kiloa kasviksia oikeasti on. Jaossa oli myös opaskirja terveistä elämäntavoista sekä kasvisruokareseptejä mukaan otettavaksi. Pöydällä oli myös hyödyllisiä terveyttä edistävien sivustojen linkkejä sisältävä ständi. Kuva: Miiu Junnola
Sairaanhoitajaopiskelijat Mira Tuominen ja Erika Heikkinen pitämässä teemapöytää Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry:stä ja Roosa nauhoista. Myynnissä uudet Anna Puun suunnittelemat Roosa nauhat. Kuva: Miiu Junnola
Sairaanhoitajaopiskelijat Rhea Holmalahti ja Anu Vahter mittasivat asiakkailta verenpainetta ja vyötärönympärystä. Jaossa oli myös opaskirjoja terveistä elintavoista. Kuva: Miiu Junnola

Kouvolan kirjastotalon auditoriossa olleessa iltatapahtumassa Carean rintasyöpähoitaja Outi Ukkonen kertoi rintasyöpäseurannasta Pohjois-Kymenlaaksossa ja vastaili kuulijoiden kysymyksiin. Tukihenkilö Salla Rossi puolestaan jakoi meille tarinansa rintasyövän kanssa kamppailustaan videon avulla, jonka hän oli tehnyt yhdessä ystäviensä kanssa. Video sisälsi hänen ystävänsä ottamia kuvia koko Rossin sairastumisen matkalta. Video oli erittäin koskettava ja kaunis. Samasta aiheesta ja kuvista Rossi on myös koonnut kirjan nimeltä Kaikki rakas näkyy paremmin.

Vasemmalla: Rintasyöpähoitaja Outi Ukkonen kertomassa työstään. Kuva: Miiu Junnola
Oikealla: Tukihenkilö Salla Rossi kertomassa omaa rintasyöpätarinaansa. Kuva: Alma Puhakka

Rossi ihmisenä oli erittäin positiivinen. Olin itse ainakin yhtä hymyä kuunnellessani hänen tarinaansa. Mieleeni jäi erityisesti hänen asenteensa syöpää kohtaan; Rossi kertoi syövästä avoimesti kaikille, myös pienille lapsilleen. Mitään ei peitelty tai salailtu, eikä sairautta häpeilty. Se oli ihailtavaa.

 

Kouvolan iltaryhmä Kouvolan kirjastotalolla. Kuva: Tytti Epelä

Tapahtuma oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja antoi meille sairaanhoitajaopiskelijoille hyvän kokemuksen asiakasohjaamisesta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin! Haluamme koko ryhmän kanssa kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme RINNALLASI-teemapäivän järjestämisestä. Rintasyöpä on aiheena erittäin tärkeä ja aina ajankohtainen.

Kotkan päiväryhmä Kotkan pääkirjastolla. Kuva: Luis Korpi

Tässäpä vielä hyödyllisiä linkkejä:

Syöpäsäätiön Roosa nauha -sivu: https://roosanauha.syopasaatio.fi/
Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry:n sivut: https://www.kymenlaaksonsyopayhdistys.fi/
Salla Rossi Ylen haastattelemana: https://yle.fi/uutiset/3-9641609
Suomen Syöpäyhdistys: https://www.syopajarjestot.fi/jarjesto/suomen-syopayhdistys/
Opas rintojen tutkimiseen: https://www.ilmansyopaa.fi/tarkkaile-kehoasi/rintojen-tarkkailu/

Blogin pääkuva: RINNALLA-tapahtuman järjestäjillä oli yllään roosanauha.fi -sivuston mainosliivit. Kuva: Luis Korpi.

Naiset, muistakaa tutkia rintanne kerran kuussa aina kuukautisten jälkeen!

 

Alma Puhakka, sairaanhoitajaopiskelija, Xamk, Kotka

Kirjoita kommentti

*