Sairaanhoitajan työ on ihmisläheinen ja arvostettu ammatti. Voit työskennellä sairaaloissa, terveysasemilla, hoivakodeissa, kuntoutusyksiköissä, yksityissektorilla, yrittäjänä tai kolmannen sektorin tehtävissä.

Riikka Pesonen valmistuu Xamkista sairaanhoitajaksi ja haluaa tulevaisuudessa työskennellä psykiatrisella puolella. Hän haluaa auttaa ihmisiä ja tehdä tärkeää työtä ihmisten kanssa. Tällä alalla ei ole koskaan valmis ja aina voi oppia lisää eli myös kehittää itseään. Parasta sairaanhoitajan työssä on Pesosen mukaan se, että voit tehdä valmistumisen jälkeen töitä sikiöikäisten, iäkkäiden ja kaiken siltä väliltä olevien parissa. Eli toisinsanoen, vain oma mielenkiinto ja kiinnostuksen kohteet ovat rajanasi.

Hei Riikka, mitä opiskelet täällä Xamissa?

Olen valmistuva sairaanhoitajaopiskelija. Pääsin opiskelemaan sairaanhoitajaksi tammikuussa 2016, joten hain silloiseen Mamkiin. Hain opiskelemaan Savonlinnan kampukselle, koska kaupunki oli tuttu lapsuudesta (sukulaisia asuu täällä) ja olin kuullut kampuksesta paljon hyvää. Lisäksi tiesin, että Savonlinnaan voi päästä hieman pienemmilläkin pisterajoilla suurempiin kaupunkeihin verrattuna. Mikäli hakisin uudestaan kouluun, voisin edelleen valita Xamkin.  Ei ole mitään syytä, miksi en haluaisi jatkaa Xamkissa.

Millaista opiskelu on? Ja mitä opinnot pitää sisällään?

Sairaanhoitajaopiskelijoilla on opintojen aikana noin 6-8 työharjoittelua. Aika suuri osa opinnoista menee siis työharjoittelussa, mutta tällä alalla käytännön oppiminen on välttämätöntä. Harjoitteluiden lisäksi on teoriaopintoja, itsenäisiä tehtäviä, paljon ryhmätöitä, projekteja ja se kuuluisa opinnäytetyö. Läsnäolopakollisia tunteja on kursseilla, mutta muuten opiskelu on itsenäistä ja jokainen voi edetä opinnoissa haluamassaan tahdissa.

Kerrotko hieman siitä, miksi mielestäsi kannatta opiskella sairaanhoitajaksi?

Heti tuli mieleen, että ainakin töitä tällä alalla riittää eli ei tässä työttömäksi valmistauduta. Tämä ei kuitenkaan voi olla ainut syy hakea sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitajaksi kannattaa hakea siksi, että saa tehdä tärkeää työtä ihmisten kanssa. Tällä alalla ei ole koskaan valmis ja aina voi oppia lisää eli myös kehittää itseään. Parasta tässä on, että voit tehdä valmistumisen jälkeen töitä sikiöikäisten, iäkkäiden ja kaiken siltä väliltä olevien parissa. Voit mennä töihin esimerkiksi leikkaussaliin, osastoille, kotihoitoon tai psykiatriselle yksikölle. Eli toisinsanoen, vain oma mielenkiinto ja kiinnostuksen kohteet ovat rajanasi. Minulle mielekkäintä tässä työssä on se, että mikään päivä ei voi olla samanlainen kun ihmisistä on kyse.

Mihin itse haluaisitte tulevaisuudessa työllistyä?

Ehdottomasti psykiatriselle puolelle. Hain sairaanhoitajaksi ylipäätään siksi, koska haluan auttaa ihmisiä mielenterveysongelmissa.

Kerrotko hieman työharjoittelusta?

Olen tehnyt kaikki työharjoittelut jo eli yhteensä 8. Kaikki harjoittelut olivat todella erilaisia työn luonteeltaan ja ylipäätään paikoiltaan. Jokaisessa työharjoittelussa opin todella paljon kaikkea uutta ja semmoisia asioita, mitä ei kirjasta lukemalla voi oppia. Työharjoittelut ovat sairaanhoitajilla niin monipuolisia, että varmasti jokaiselle opiskelijalle löytyy se oma mielenkiinnon kohde työelämää ajatellen, kunhan itse alalla työskentely kiinnostaa.

Onko jotain muita kivoja projekteja tai kursseja, joista voisit mainita?

Yläasteikäisille on pidetty terveysrasteja ja messuilla pidetty jotakin toiminnallista rastia alaa liittyen. Lisäksi Xamk tarjoaa sen verran vapaavalintaisia kursseja, että yksitoikkoiseksi ei opintoja todellakaan voi sanoa.

Miten mielestäsi sairaanhoitajan työ on muuttunut ja tulee muuttumaan tulevaisuudessa?

Ei tarvitse edes ymmärtää Suomen nykytilanteesta paljoa, tietääkseen silti, että hoitajapula vain kasvaa. Väestö ikääntyy, sairaudet lisääntyvät ja mielenterveysongelmia tulee koko ajan enemmän. Tämän vuoksi voikin sanoa, että työt ei tekemällä lopu ja vaikka hoidat yhden asiakkaan/potilaan, jonossa on toinen. Eli ei tämä työ tule välttämättä helpottumaan. Siinäpähän se viehätys toisaalta onkin, nimittäin saapahan ainakin tehdä jotakin haasteellista, missä työsi tärkeys lisääntyy koko ajan. Oma näkemykseni työn tulevaisutta ajatellen on, että muutoksille olen avoin, mutta ihmisiä hoitavissa roboteissa menee minun ymmärryksen raja.

Lisäksi: millaista on opiskella Savonlinnan kampuksella?

Yhtään liiottelematta, niin Savonlinnan kampus on todella huippu! Kampukselta löytyy kuntosali, useita tiloja tietokoneella työskentelyyn, opiskelijoiden olohuone sekä kellari, missä on kaikkea pleikkarista rumpuihin asti. On myös kiva, että ruokalaan mahtuu aina johonkin pöytään syömään. Opettajat muistaa opiskelijat nimeltä (tai vähintään kasvoista) ja opiskelijat tietävät, kuka opettaja opettaa mitäkin kurssia. Paras puoli Savonlinnan kampuksella on kuitenkin se, että pienen kampuksen vuoksi opiskelijat tutustuvat toisiinsa. Itse voin sanoa, että tiedän ja tunnen jokaiselta alalta ja jokaiselta ryhmältä vähintäänkin pari ihmistä. Tästä olen super kiitollinen, koska minusta olisi tylsää viettää opiskeluvuodet tuntien vain omasta ryhmästä ihmisiä.

Kiitos haastattelusta!