Heipparallaa!

Täällä kirjoittelee Veera Kouvolasta/Kotkasta. Opiskelen sairaanhoitajaksi Kotkassa ja kuljen koulunpenkille silloin tällöin Kouvolasta, etäisyys ei siis ole kamala vastus.

 Aloitin opintoni Kotkan kampuksella keväällä 2019. Hain yhteishauissa pääosin Xamkin kampuksille, koska koin koulun miellyttäväksi ja sen ollessa niin iso ajattelin koulun vaihtamisen olevan helpompaa, jos en sopeutuisi opiskelu paikkakunnalle. Minua alkoi yläasteella kiinnostaa psykiatria ja psykologia ja aloin silloin miettimään työskentely mahdollisuuksia ja koulutusmahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Kiinnostuin sairaanhoitajan työstä vasta lukiossa. Halusin potilas ja asiakas läheisempään työhön, kuin mitä lääkäreille kuuluu ja mielenkiintoni heräsi sairaanhoitajan kohdalla ja koin, että tämä voisi olla minun juttuni.

 Valitsin päiväopinnot ja ajattelin, että voi tulla äkkiä muutto Kotkaan matkakustannusten pienentämiseksi, mutta suurimmassa osassa kursseista on etäopiskelu mahdollisuus ja läheskään joka päivä ei tarvitse olla koulussa. En ole kauhean varma monimuoto-linjan opinnoista ja heidän työpäivistään, mutta olen kuullut heillä olevan enemmän lähipäiviä, kuin meillä päiväopinnoissa. Kotkan kampuksella opiskelu on mielestäni mukavaa, meillä on kuulemani perusteella vähän rennompi meininki ja itse pidän siitä, että opettajatkin voivat joustaa esimerkiksi työvaatteiden käytössä misa-tunneilla. Misa on siis minisairaala, jossa teemme suurimman osan harjoituksista ja Kotkassa meillä on sielä erikseen vuodeosasto ja leikkaussali. Ensihoitajilla on myös ambulanssi simulaattoritilat, joissa olemme päässeet käymään harjoittelemassa sairaalaelvytystä.

 Opiskelussa mukavinta on mielestäni se, kun kursseissa näkee koko jakson deadlinet eli mihin päivään mennessä tehtävät pitää olla suoritettuna ja se auttaa ajoittamaan omaa opiskelua ja hahmottamaan työmäärää mitä pitää milloinkin tehdä ja olla tehtynä ja mitä tekee ensin. Opinnot etenevät, kuitenkin aika verkkaisessa tahdissa ja kuten aiemmin jo sanoin, kursseissa on yleensä verkko-opinto mahdollisuus, joka mahdollistaa vielä enemmän oman opiskelun suunnittelua muiden menojen sekaan ja työnteko opintojen ohella on äärimäisen helppoa, jos vain jaksamista löytyy. Itseäni verkko-opinnot auttavat jaksamisessa, en läheskään joka päivä jaksaisi ajella kahden kaupungin välillä, saan myös aikaa harrastuksille. Perheelläni on hevonen, jolla käyn ratsastamassa kerran pari viikossa ja se olisi hankalaa, jos koulupäiväni kestäisivät aina 8-16, koska ajomatkat kodin, koulun ja tallin välillä ovat pitkät. Toisena harrastuksena käyn salilla ja tähänkin on halpavaihtoehto! Koulullamme on ilmainen sali jossa on perusliikkeisiin ja kuntoiluun soveltuvat välineet, salille pääsee myös koulun ollessa kiinni, tilauslomakkeella saa infosta tilattua kulkulätkän itselleen, jolla pääsee ovista sisään kirjastoon tai salille. Tällä alalla työllistymismahdollisuuksia on monia ja yleensä jo harjoittelupaikasta kysytään, pääseekö kesätöihin ja haluaako tehdä sijaisuuksia.

Miettiessäni omaa hakuprosessia ja kysymyksiä, joihin olisin halunnut vastauksen, mutta en tajunnut kysyä, liittyy kesäaikaan ja kelaan. Kesäloma ammattikorkeassa kestää sen 3 kuukautta ja tämä on hirveän pitkä aika ilman tuloja, jos ei saa kesätöitä. Eri ammattikorkeat järjestävät kesäkursseja pääosin verkossa. Nyrkkisääntönä on 5 opintopistettä tukikuukautta kohden ja kesäopinnoista voi saada täyden opintotuen, kunhan vuodessa on tarpeeksi opintopisteitä, kesä ajalta se tekee noin 15 opintopistettä, eli muutama hassu kurssi. Kursseja voi tehdä, vaikka rannalla makoillessa, jos vain haluaa tai ajoittaa tehtävät itselleen siten, että kerkeää makoilemaan rannalla kaikessa rauhassa tai reissailemaan ja käymään huvipuistoissa. Oikeastaan mitä ikinä haluaakaan, koska verkko-opinnot voi toteuttaa ihan missä tahansa, jos löytyy nettiyhteys tehtävien palauttamiseen.

 Meidän kampuksella porukkaan sopeutuminen oli ja on todella helppoa ja mitä tärkeintä jaksamisen ylläpitämiseksi kahvi on hyvää ja halpaa!

-Veera Laukko/ Sairaanhoitajaopiskelija Xamk