Meillä oli vieraina amerikkalaisia sairaanhoitajaopiskelijoita Brigham Young Universitysta Utahista USA:sta toukokuun alussa. Olimme aikaisemmin jutelleet heidän kanssa kahdesti Skypen välityksellä, joten kohtaaminen ei ollut niin jännittävää kuin ajattelimme.

Amerikkalaiset opiskelijat saapuivat Suomeen jo huhtikuun lopussa, mutta me tapasimme heidät ensimmäistä kertaa 2.5 keskiviikkona. Ensimmäisenä päivänä olimme pari tuntia yhdessä ja tutustuimme toisiimme. Tutustumisen yhteydessä järjestimme pienet nyyttärit suomalaisilla herkuilla sekä amerikkalaisilla suklailla ja kekseillä. Päivämme päättyi yhteiskuvien ottamiseen. Otimme kuvat koko porukasta ja myös kevään pienryhmistä (1 amerikkalainen ja 2-3 suomalaista opiskelijaa).

Seuraavan päivän vietimme kokonaan vieraittemme kanssa. Amerikkalaiset olivat järjestäneet yhdessä suomalaisten opettajien kanssa meille kolme erilaista työpajaa. Työpajoissa amerikkalaiset kertoivat heidän terveydenhuollostaan.

Jännittävin paja oli englanniksi pidetty simulaatioharjoitus, josta kaikki kuitenkin suoriutuivat loistavasti jännityksestä huolimatta. Aiheena oli diabetespotilaan ohjaus. Toisessa pajassa oli puhumistilanteita hoitotyön luokassa. Kolmannessa pajassa oli luento amerikkalaisesta terveydenhuollosta ja me olimme etukäteen koonneet asioita suomalaisesta terveydenhuollosta tätä varten Padlet-tiedostoksi. Pajojen välissä söimme koulun ruokalassa.

Päivä oli kokonaisuudessa hauska ja kansainvälinen.

 

Päivän päätteeksi meillä oli pienimuotoinen palautekeskustelu. Illalla varasimme koulumme kellarin opiskelijatilan ja pelailimme sekä vietimme viimeiset hetket amerikkalaisten kanssa, jonka jälkeen jätimme hyvästit ystävillemme. He tutustuvat vielä suomalaiseen terveydenhuoltoon Savonlinnassa ja Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa.

Tämä kokemus oli meille kaikille erittäin positiivinen ja ainutlaatuinen. Saimme myös erittäin hyvää englannin kielen harjoitusta. Toivomme pysyvämme yhteyksissä heidän kanssaan.

 

Janni Ollonen, Salla Likovuori ja Vilma Ilomäki