Sinikka Sorvali
Sinikka Sorvali viihtyy hyvin fysioterapian opinnoissaan.

Porvoolainen Sinikka Sorvali opiskelee Xamkissa fysioterapeutiksi. Hän aloitti opintonsa avoimessa AMK:ssa, Xamk Pulsessa, polkuopiskelijana syksyllä 2022 ja jatkaa nyt ensimmäisen vuoden polkuopintojen jälkeen Xamkissa tutkinto-opiskelijana.

Sinikka on kotoisin Joensuusta, mutta on asunut viimeiset kymmenen vuotta Porvoossa. Hän on toiselta ammatiltaan muusikko ja musiikkipedagogi (AMK) ja on opettanut alttoviulun- ja viulunsoittoa 20 vuotta. Tällä hetkellä hän on työstään opintovapaalla.

Musiikin opettaminen ja ammattimuusikon työ vaatii keholta paljon. Keväällä 2022 Sinikan kädet ilmoittivat tarvitsevansa taukoa ammattimaisesta alttoviulunsoitosta ja hänen oli pohdittava uusia vaihtoehtoja työuralleen.

 

– Tiesin oikeastaan heti, että haluan opiskella fysioterapeutiksi. Olin jo aiemmin kouluttautunut joogaopettajaksi ja joogaterapeutiksi ja ihmisen anatomia ja toiminta kiinnostavat kovasti. Fysioterapian opinnot tuntuivat saman tien luontevalta vaihtoehdolta, Sinikka sanoo.

Tiesin oikeastaan heti, että haluan opiskella fysioterapeutiksi.

 

Opiskelupolku Xamkissa

Koska päätös lähteä opiskelemaan fysioterapiaa tapahtui toukokuussa, oli kevään yhteishaku jo päättynyt. Niinpä Sinikalle paras vaihtoehto oli aloittaa polkuopinnot, joihin ilmoittautuminen oli samoihin aikoihin. Xamk valikoitui opiskelupaikaksi entisen työkaverin suosituksesta.
– Työkaveri kertoi, että Xamkissa on hyvä meininki ja että kannattaa lähteä polulle opiskelemaan. Lisäksi Xamkissa pystyi suorittamaan polkuopintoja myös kotoa käsin, sillä lähiopetusta oli vain perjantaisin.

 

Opiskelun haasteet ja ilot

Sinikka kertoo viihtyneensä opinnoissaan erittäin hyvin.
– Parasta on ollut käytännön ja teorian yhdistäminen. Lisäksi meillä on ollut hyvä ryhmähenki. Toisaalta opintoja saa tehdä myös omaan tahtiin ja omassa rauhassa. Etäopiskelu vaatii kuitenkin itseohjautuvuutta ja suunnitelmallisuutta muun työnteon ja perheen ohessa. Tärkeiden kokonaisuuksien omaksumiseen tarvitaan myös aikaa, opiskeli sitten mitä tahansa alaa. Myös tekniset asiat, opiskelualustat ja hallittavat ohjelmistot vaativat hyvää perehtymistä. Edellisestä opiskelukerrasta kun on saattanut vierähtää useampikin vuosi, Sinikka toteaa.

Parasta opinnoissa on ollut käytännön ja teorian yhdistäminen.

 

Sinikan mielestä polkuopintokonsepti toimii hyvin ja moni yksittäinen asia on osattu ottaa huomioon. Opettajat ovat myös vastanneet todella nopeasti kaikkiin opiskeluun liittyneisiin kysymyksiin. Hän toivoo kuitenkin, että ryhmätöihin siirryttäisiin vasta sitten, kun on ensin tavattu kasvokkain. Se vahvistaisi luottamuksen ilmapiiriä ja helpottaisi yhdessä työskentelyä.

 

Kohti unelmien työtä

Sinikka kertoo olevansa hyvin innostunut fysioterapian opinnoistaan. Hänen unelmatyönsä olisi yhdistää musiikin ammattilaisena kerryttämänsä taidot fysioterapian osaamiseen.

Olen kuullut osuvasti sanottavan, että musiikin ammattilaisuus on hienomotorista huippu-urheilua.

 

 

– Olen kuullut osuvasti sanottavan, että musiikin ammattilaisuus on hienomotorista huippu-urheilua. Soittaminen vaatii fyysisesti todella paljon ja tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat kauemmin soittaneilla muusikoilla yleisiä. Voisin tulevaisuuden työssäni tehdä terapeuttista harjoittelua muusikoille ja auttaa heitä kiinnittämään huomioita toimivan asennon löytämiseen muusikon työssä, hän sanoo.

 

Kannustusta tuleville opiskelijoille

Sinikka suosittelee opiskelua jokaiselle ja kannustaa kaikkia lähtemään kohti unelmiensa ammattia.
– Jos joku asia kiinnostaa, niin miksi ihmeessä ei lähtisi opiskelemaan? Sitä saattaa miettiä, onko vaikkapa liian vanha, mutta rohkeasti vain mukaan, hän innostaa.

 

Ilmoittautuminen Xamk Pulsen AMK- ja YAMK-polkuopintoihin on kaksi kertaa vuodessa. 

Katso Xamk Pulsen avoimen AMK:n koko tarjonta Koulutuskalenteristamme