Ala vaihtoon

Parturikampaaja ja kosmetologi Anni Suutari vaihtoi alaa ja lähti Xamkiin opiskelemaan talotekniikan insinööriksi.
“Olen aina ollut kiinnostunut sisäilmaongelmista ja miksi niitä on niin kovin paljon. Se sai todella innostumaan LVI-alasta”, Suutari kertoo alan vaihdon motiiveista.

Opinnot sujuvat hyvin

Talotekniikan opiskelu koostuu perusaineista, kuten matematiikka, kemia, fysiikka ja englanti sekä ammattiaineista, joita ovat esimerkikisi LVI-tekniikan perusteet, lämmitysjärjestelmät ja tehontarvelaskenta. Osa opinnoista koostuu projektiopinnoista ja työharjoittelusta, joka tekniikan alalla suoritetaan kesällä.
“Opintoni ovat sujuneen hyvin. Haasteita tietysti on myös ollut, mutta kaikista olen selvinnyt luokkakavereiden avulla”, Suutari hymyilee ja jatkaa: “Olen oppinut paljon ihan uudesta alasta ensimmäisten vuosien aikana. Olen myös tyytyväinen, että olen pärjännyt kursseilla hyvin ja hyvillä arvosanoilla.”

Ammattiopinnot mielenkiintoisimpia

Opetus jakautuu lähi- ja etätunteihin, joissa opiskellaan yksin, pareittain tai ryhmissä. Suutari pitää eniten lähiopetuksesta ja kokee oppivansa siinä parhaiten.
“Mielenkiintoisinta ovat olleet kaikki ammattiopinnot, koska uutta ja mielenkiintoista asiaa on paljon. Odotan myös innolla keväällä alkavia projektiopintoja sekä työharjoittelua”, Suutari listaa.

Naisena miesvaltaisella alalla

Suutari on yksi kolmesta vuosikerran talotekniikkaryhmän naisopiskelijasta.
“Luulen, että naisen pitää miesvaltaisella alalla jonkin verran todistaa osaamistaan”, Suutari miettii. Hänen mielestä nykyään ei kuitenkaan enää jaoitella niin selkeästi miesten ja naisten töitä.
“Meidän luokkahenki on heti alusta alkaen ollut hyvä eikä kukaan ole tullut sanomaan minulle, että miksi olet tullut tällaiselle miesten alalle. Huumori on kyllä hieman erilaista ja osa jutuista pitää vain unohtaa. Ala ei ole kaikille, mutta itse tiedän pärjääväni hyvin.”

Xamkissa on hyvä opiskella

Suutarin mielestä Xamkissa opiskelu on ollut mukavaa.
”Mukavinta Xamkissa ovat hyvät opiskeluympäristöt ja mukavat luokkakaverit, joita tänne Mikkeliin tulee eri puolelta Suomea. Se tuo kirjavuutta luokalle.”
Suutari pitää myös Mikkelin kampusta opiskelijaympäristönä mainiona.
”Kaikki yksiköt lähellä toisiaan ja hyviä kahviloita sekä ruokapaikkoja on erilaisia, joka tuo vaihtelevuutta. Uusia ja vanhoja rakennuksia on yhdistelty hienosti. Itseopiskelutiloja on riittävästi ja myös lepäilypaikkoja löytyy, mikä on kivaa”, Suutari virnistää ja jatkaa vakavampana: ”Kaikista tärkeintä ammattikorkeakoulussa ovat pätevät ja ammattitaitoiset opettajat.”

Opiskelijakaupunkina Mikkeli

Suutari on kotoisin Mikkelistä, joten kotikaupunkia on helppo kehua.
”Opiskelijan näkökulmasta Mikkeli sopivan kokoinen. Keskusta on tiivis ja kaikki palvelut on helposti saatavilla. Ja kun kampus sijaitsee niin lähellä keskustaa on se myös todella iso bonus”, Suutari summaa lopuksi.