Heinolasta kotoisin oleva Veera Kamaja opiskelee sairaanhoitajaksi Savonlinnan kampuksella. Oman alansa Veera löysi keväällä 2013.

– Läheiseni oli pidemmän aika sairaalassa. Ihailin sairaanhoitajien läsnäoloa, vakuuttavuutta, omaisten huomioimista ja toivon ylläpitämistä. Päätin, että haluan itsekin tehdä tätä tärkeää työtä – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Auttaminen, ihmisläheisyys ja vastuu ovat myös aina kiehtoneet minua.

Opiskelupaikan valinta oli helppoa, sillä Veera asui jo valmiiksi Savonlinnassa.
– Tykkään Savonlinnasta. Pieni kampus vaikutti myös viihtyisältä ja kotoisalta opiskeluympäristöltä. Sellaiselta, jossa opiskelija ei huku massaan.

– Pääsykokeet luonnollisestikin jännittivät hirveästi, etenkin, kun niihin ei voinut valmistautua oikein mitenkään. Pääsykokeissa testattiin hahmottamista, muistia, kekseliäisyyttä, matemaattisia taitoja ja kielellistä lahjakkuutta. Tuntui, etteivät tehtävät lopu ensinkään ja keskittymiskyky joutui koetukselle, vaikka tehtävät eivät olleetkaan vaikeita. Ja vain Savonlinnassa voi keskittymistä haitata kampusrakennuksen yläkerrassa harjoituksiaan pitävä oopperalaulaja!

Opiskelu on itsensä haastamista

Veeran mukaan opiskelussa mielenkiintoisinta on jatkuva itsensä haastaminen sekä alaan liittyvät eettiset ja moraaliset kysymykset.
– Minua esimerkiksi jännitti mennä ensimmäiseen harjoitteluun: osaanko mennä vanhuksen kanssa suihkuun? Miten reagoin kaikenlaisin eritteisiin, ällöttääkö minua? Sisäisen ammatillisuuden löytyminen oli mahtava kokemus.
– Suosittelen sairaanhoitajan koulutusta terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ihmisille, joilla on sydän paikallaan. Täytyy olla jämäkkä, ahkera ja kunnianhimoinen, mutta myös aina muistaa mikä on kaikkein tärkeintä: olla ihminen ihmiselle, olla läsnä, kuunnella sekä arvostaa jokaista ihmistä sellaisena kuin hän on.

Töitä riittää, erikoistumisvaihtoehtoja löytyy

Veera uskoo, että terveydenhoitoalalla tulee aina olemaan töitä, vaikka budjeteista nipistetäänkin. Ala myös elää jatkuvan muutoksen tilassa, kun esimerkiksi teknologia näyttelee yhä suurempaa roolia hoivatyössä.
– Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä jonkin aikaa ulkomailla, esimerkiksi erilaisten avustusprojektien parissa. Suomessa haluaisin tällä hetkellä erikoistua päihde- ja mielenterveystyöhön, sillä se on niin kokonaisvaltaista hoitoa. Myös akuuttihoitotyö kiinnostaa, sillä luulen sen sopivan temperamentilleni.

Koulutus on vaikuttanut myös omiin elämäntapoihin

– Hyödyllisin oppimani asia on terveellisten elintapojen tärkeys sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä elämänlaadun parantamisessa. Se voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta koulutuksen myötä asiaan on saanut aivan toisen perspektiivin.
– Omatkin elintavat ovat väkisinkin hieman muuttuneet, kun on ymmärtänyt, että miksi on hyvä tehdä niin kuin ohjeistetaan. Aiemmin sitä vain kuunteli käskyjä, että ei saa käyttää liikaa suolaa koska se nostaa verenpainetta. Kun nyt ymmärtää mitä kohonnut verenpaine voi aiheuttaa, on helpompaa jättää suola lisäämättä.

 

Sairaanhoitaja (AMK) Veera Kamaja