Xamkin alumni Tiina Henttonen on valmistunut sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun linjalta. Henttonen on nykyään menestyksekäs yrittäjä ja vaikuttaa Kouvolan seudulla sisustussuunnittelijana. Henttosen yritys Suunnittelutoimisto Pilke on tehnyt Kouvolan Asuntomessujen monen kohteen sisustukset. Hän on myös työskennellyt yhdessä Xamkin nykyisten opiskelijoiden kanssa ja luonut ainutlaatuisen sistustuksen Kouvolan Virkkulankylään ja Paja-aukion rivitaloihin.

Hei Tiina! Opiskelit sisustussuunnittelua Xamkissa. Millaista opiskelu mielestäsi oli?

Opiskelin Kyamkissa, sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun linjalla. Valmistuin Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta vuonna 2014. Aloitin opintoni Utinkadun toimipisteellä. Sain opiskelujen aikana molemmat lapseni, Iisan (2010) ja Iikan (2011), joten matkasin luokalta toiselle tilanteen mukaan. Ennen muotoilijan tutkintoa olen lukenut Sosionomiksi. Tuntui, että aiempi työkokemus ja ikä toivat varmuutta ja määrätietoisuutta opintoihin.

Tämän Virkkulankylän asunnon sisustuksen on suunnitellut Suunnittelutoimisto Pilke Oy:n työharjoittelija Irene Jarva Xamkilta. Kuva: Suunnittelutoimisto Pilke.

Olet suunnitellut Kouvolan Asuntomessuille monen kohteen sisustuksen. Miten päädyit mukaan projekteihin?

Kohteet tulivat aiempien kontaktien kautta. Esimerkiksi Kouvolan Asuntojen kanssa olemme työskennelleet vuoden 2018 aikana heidän toimitilaprojektin kanssa.

Tässä ensin lyhyesti kohteista:

AIRON NEITO

Minulla on omakotitalokohde Airon neito. Suunnittelu on edennyt askel askeleelta kohti perheen unelmaa. Suunnittelijana ajattelen, että koti on tilaustyötä omalle elämälle. Kodin tiloissa on tärkeää hallittu kokonaisilme, toimivuus ja viihtyisyys. Kun astut tähän kotiin sisään sinut ottaa vastaan ihana lämpimän punainen tiiliseinä. Kohteen puhutuin väri tulee varmasti olemaan punainen. Punainen vallitsee alakerrassa tehostesävynä. Suunnittelupöydälleni punainen väri löytyi perheen olemassa olevasta taulusta. Perheen monipuolista taidetta käytetään katseen vangitsijoina tiloissa. Tämä tulee olemaan kohteen yksi rikkaus.

KOUVOLAN VIRKKULANKYLÄ – kolme messukohdetta

Virkkulankylä on senioreille suunnattu uudenlainen kyläyhteisö. Yhdeksästä rakennuksesta muodostuva kokonaisuus on todellakin kylä! Asuntomessuille sisustetaan kaksi asuintaloa –

Kohde nro 25.Talo Esikko

Korttelikoti Kaislikossa on viihtyisät yhteiset tilat. Kuva: Suunnittelutoimisto Pilke.

Kohde nro 26. äijientalo – Talo Rentukka.

Asuintaloissa on kussakin neljä asuntoa ja yhteistila sekä yhteinen sauna. Asuintalojen lisäksi

Kohde nro 27. Korttelitalo Kaislikko tulee näytille.


PAJA-AUKION RIVITALOT – neljä messukohdetta

Suunnittelutoimisto Pilke vastaa Paja-Aukion rivitalojen neljän messukohteen sisustussuunnittelusta ja -toteutuksesta.

Kohteet ovat:

Kohde nro 28. KOTIKOLMIO Kotikolmiossa asuvat  äiti, isä ja teini-ikäinen tytär. Kotikolmiossa on vahvasti esillä kotimaisuus, ekologisuus ja luonto.

Kohde nro 29. KOTIKAKSIKKO Kotikaksikon asunnossa asustaa isä ja poika. Pojan isä ja äiti ovat eronneet. Poika on isänsä luona vuoroviikoin. Tämä vuoroviikoin onkin asunnossa vahvasti esillä.

Kohde nro 30. KOTIKOMPAKTI. Kompakti. Sitä on kotikompakti. Pienissä neliöissä on kaikki mitä yksi ihminen tarvitsee. Mahtava huonekorkeus antaa tilantuntua.

Kohde nro 31. LÖYLYTUPA Erillinen saunarakennus taloyhtiön asukkaiden käyttöön.

Tämän kohteen sisustuksen viimeistelyyn saan apua ihan mahtavalta naistiimiltä. Tämä naisyrittäjien tiimi tunnetaan nimellä PilkePartners. Olen sitä mieltä, että kukaan ei yksin pääse parhaaseen lopputulokseen, vaan yhdistämällä voimamme olemme parhaimmillamme.

Olen saanut Pilkkeen partnereiksi minun vierelle:

  • kuvataiteen huippuosaajan JenniEmilian
  • sisustus-, diy- ja askartelubloggaajan Satu Reitkarin, Rauharentola-blogin takaa
  • varastojen ja roskalavojen elementit sisustustavaroiksi muuttavan trashdesignerin Sarianne Solion
  • ja viherpuolen ammattilaisen Kukkakauppa Ruusupuun kauppiaan Sanna Toivosen

 

Millaista on ollut suunnitella sisustusta esimerkiksi Virkkulan kyläyhteisöön?

Virkkulankylän suunnittelussa kaikki lähti tulevien asukkaiden tarpeista. On pyritty huomioimaan paitsi toimivuutta ja turvallisuutta myös viihtyisyyttä. Yhteiset tilat on saaneet näyttävyyttä valokuvatapeteilla. Kussakin messutalossa on kuva talon nimeen liittyen. Nämä kuvat säväyttävät varmasti. Yhteisissä tiloissa on myös sisustustakat luomassa tunnelmaa. Asuntomessuille sisustetaan näytille kaksi asuintaloa ja korttelitalo.

Xamkin opiskelijoita on ollut mukana Tiina Henttosen suunnittelutoimisto Pilkkeen projekteissa asuntomessuilla 2019. Kuva: Suunnittelutoimisto Pilke.

Esimerkkinä Messukohde nro 25 –  Talo Esikko. Talo Esikko on ravimies Einon, Orvokin, Annikin sekä Seijan ja Lassen talo. Talo on neljän asunnon esteetön rakennus, jossa on asukkaille myös virikkeellinen yhteinen oleskelutila, sauna- ja kodinhoito­tilat. Sisäänkäynnin vieressä on tilava yhteisterassi. Talossa on kolme yksiötä ja yksi kaksio. Kaikissa asunnoissa on olohuoneen yhteydessä tilava lasitettu terassi. Tilantuntua lisää asuntojen suuri huonekorkeus 2,7 m ja korkeat ikkunat tarjoavat valoisaa viihtyvyyttä asumiseen.  Asunnot ovat materiaaleiltaan korkealuokkaisia ja viihtyisiä. Niiden suunnittelussa ja varustelussa on pyritty ottamaan huomioon ikääntyvien erityistarpeet.  Asunnot on varustettu sprinklauksella, jäähdytyksellä, turvaliesijärjestelmällä, tukikahvoilla ja ne ovat esteettömiä.

Koska asukasvalinnat on vasta edessäpäin niin asuntojen taakse olen rakentanut kuvitteelliset tarinat sisustuksia varten. Tarinat tuovat syvyyttää sisustukseen ja tekevät asunnoista erityisen mielenkiintoisia. Asukkaan kuvitteelliset tiedot ovat nähtävissä taulussa kunkin asunnon käyntioven vieressä. Sisustusarkkitehtuurin opiskelijat Xamkista – Irene Rätte, Irene Jarva, Ia Harinen ja Marja Nikkinen ovat suorittaneen opintoihin liittyvää työharjoitteluaan suunnittelutoimisto Pilkkeessä. He ovat suunnitelleet yksiöiden ja kaksioiden sisustukset.


Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tulee nykypäivänä ottaa huomioon sisustuksessa?  Ammattilaisen vinkit sisustukseen! 

  1. Oma sisustustyylisi – se antaa lähtökohdat kaikelle.
  2. Hahmottele oikeat mittasuhteet.
  3. Tilaratkaisut – käytä mielikuvitusta ja muista miettiä paitsi lattiatilaa myös seiniä, kattoa jne.
  4. Materiaalit – Yhdistämällä pehmeää ja kovaa, kiiltävää ja mattaa, rosoista ja sileää luot tilaan ilmettä.
  5. Ole joustava – Tyylit muuttuvat, mutta niiden mukana ei tarvitse aina mennä. Sisustaminen ei ole niin vakavaa.


Miten päätit ryhtyä yrittäjäksi?

Yrittäjäksi ryhtyminen oli iso askel. Oli epäselvää olisiko töitä tarjolla ja saisinko kaiken rullaamaan. Ala on kuitenkin sellainen, että hirveän paljon muita vaihtoehtoja ei ollut. Onneksi rohkenin – nyt olisi vaikea mennä toiselle töihin. Pärjääminen vaatii ihan valtavan määrän työtä, joten helppo polku tämä ei ole ollut.

Onko terveisiä Xamkin opiskelijoille?

Olkaa rohkeasti avoimia, sosiaalisia ja aktiivisia. Usko unelmiisi. Työtä ei saa pelätä.

Kiitos haastattelusta ja menestystä tuleviin projekteihin!