Raili Auraskari vaihtoi uraa myynti- ja matkailualalta seuraten unelmiaan muotimaailmaan.

Auraskari oli monta vuotta paininut uran vaihdon kanssa. Hänellä oli hyvä ja nousujohteinen ura, mutta jotain puuttui.

”Tuntui, että olisin liian vanha tekemään muutosta. Mutta sitten loppui empiminen. Päätin, ettei pidä pelätä. Alkuvaikeuksien jälkeen olen löytänyt itseni oikealta alalta”, hän kertoo.

Auraskari opiskeli ensin vaatetusalan artesaaniopinnot, mutta tunsi niiden jäävän vajaaksi.

”Halusin täydentää opintoja ammattikorkeakoulussa”, hän toteaa ja on nyt opiskelemassa Kouvolassa muotoilijaksi Xamkin muoti ja puvustus -linjalla.

Ammattitaitoiset opettajat

Auraskarin mukaan mielenkiintoisimmat kurssit liittyvät materiaalien muokkaukseen. Hän on muutenkin pitänyt opinnoista.

”Tiesin mitä en halua opinnoilta ja nyt on selkeytynyt se mitä haluan”, hän naurahtaa.

Auraskari myös arvostaa opettajiaan.

”Opettaja Seija Kiurulla on pitkä ura ja suuri ammattitaito alalta. Meillä on myös kansainväliset opettajat, joilta on tullut globaalia näkökulmaa opintoihin. On tullut sellainen olo, että on mahdollista lähteä maailmalle.”

Positiivista ovat myös liiketalouden opinnot samalla kampuksella.

”Haluan taiteellisen puolen lisäksi myös kaupallisen osaamisen, että voin myydä osaamiseni eteenpäin”, Auraskari selventää.

Menestystä maailmalla

Vuoden 2016 alkupuolella opettaja vinkkasi Auraskarille Frankfurt Style Awards -kilpailusta. Kilpailukategorioita oli kolme, joista Auraskari valitsi Bronx vs. Boulevard.

”Sitten tajunnanvirta lähti lentämään. Deadlineen oli aikaa kaksi viikkoa, niin en ehtinyt hirveästi stressaamaan suunnittelu. Tein vielä viimeisenä päivänä juttuja siihen. Useampi kuukausi meni odottaessa päätöstä – ja se myöhästyi ilmoitetustakin päivämäärästä vielä pari viikkoa”, hän kertoo.

Auraskari pääsi suunnitelmiensa kanssa jatkoon. Kilpailun toisessa vaiheessa puku piti valmistaa.

”Valmistin kisa-asun kesän aikana koululla. Hienoa, että koulu pystyy tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden opiskelijoille. Yksin työskennellessäni palaute oli harvassa ja kerkesin kyseenalaistaa asun useaan otteeseen – taisi se käydä roskiksessakin. Usko meinasi välillä loppua, mutta onneksi en antanut periksi”, hän huokaisee.

Jälleen kului pari kuukautta odotellessa tuomiota.

”Lokakuussa lähdin Saksaan gaalaan, missä julkaistiin voittajat. Sitten nimeni luettiin edessä – voitin pääpalkinnon omasta kategoriastani! Palkintona oli vuoden stipendi muotikouluun Milanossa, lahjakortteja ja kolmen päivän matkan Frankfurtiin”, hän luettelee innostuen.

Puku Linnan juhliin

Mielenkiintoiset projektit eivät loppuneet Frankfurtiin.

”Koululta tilattiin pukua Linnan juhliin ja opettaja pyysi minua tekijäksi. Ensin kieltäydyin, mutta mietin yön yli ja päätin haluta mukaan. Opettaja oli ehtinyt tarjota suunnittelua jo eteenpäin, joten pidimme leikkimielisen suunnittelukilpailun toisen opiskelijan kanssa. Asiakas valitsi lopulta minun työni.”

Juhlapukua ei ollut Auraskarin mielestä vaikea suunnitella.

”Visio oli selkeä: asiakas antoi todella paljon mitä haluaa ja mitä ei. Kokonaisuudessaan todella hauska projekti. En etukäteen stressannut miten pukua arvosteltaisiin mediassa. Vasta Itsenäisyyspäivänä tajusin, että koko Suomi näkee luomuksen. Iltasanomat listasi puvun 50 parhaan joukkoon ja Anna-lehdessä oli kuva siitä syksyn värien yhteydessä.”

Yrittäjäksi opintojen jälkeen

Auraskarilla on selkeät suunnitelmat tulevaisuudelle.

”Yrittäjyys on ensimmäinen vaihtoehto työllistymisessä. Muutenkin uskon, että ala on hyvin yrittäjä- ja freelance-henkinen. Uskon tulevaisuudessa muutenkin olevan enemmän keikkatyömäisyyttä. Haluan myös vapauden heittäytyä erilaisiin projekteihin. Mielestäni silloin luovuuskin virtaa eri tavalla.”