Projektimme toimeksi antaja on Järvi-Saimaan palvelut Oy, joka toimii Juvan, Rantasalmen sekä Sulkavan alueella. Kohteenamme on Sulkavan Virastotalo, jossa muutamassa toimistossa, yhteispalvelupisteessä sekä yhdessä liikehuoneistoissa on havaittu vetoa sekä paikoittain erittäin tunkkaista ilmaa. Toinen kohteemme on muutaman sadan metrin päässä sijaitseva terveyskeskus, jossa kolmessa vierekkäisessä vastaanottohuoneessa työskentelevät henkilöt ovat kertoneet huonosta ilmanlaadusta sekä epämiellyttävistä hajuista.

Olemme suorittaneet tiloihin ilmamäärä-, lämpötila ja kosteusmittaukset. Tämänlisäksi olemme jakaneet tuloksiamme ympäristöteknologian opiskelijoiden kanssa ja saimme heiltä käyttöömme mikrobi- ja hiilidioksidimittausten tuloksia. Tarkoituksena on vielä tehdä lämpökamera kuvaukset, sekä kattavammat hiilidioksidi mittaukset.

Koska osa virastotalon työntekijöistä ovat tunteneet tuloilmalaitteista tulevan ilman liian viileäksi, sekä sen puhaltavan niskaan liian kovaa, on rakennusta palvelevan IV-koneen käyntiajat muutettu päin vastaiseksi, jolloin aamun/päivän se toimii puoliteholla sekä illalla/yöllä täysteholla. Joissakin toimistoissa tuloilmalaitteita on osittain teippailtu umpeen. Osa yhteispalvelupisteessä sekä aulassa olevista tuloilmalaitteista on poissa päältä ja poistoventtillit ovat mielestämme sijoitettu huonosti, eivätkä vedä tarpeeksi.  Näistä syistä mittaamamme ilmamäärät olivat suurimmassa osassa n. puolet (tai vähemmän) vaadituista ilmamääristä eivätkä tulo- ja poistoilmamäärät ole tasapainossa.

Terveyskeskusessa mitatut tuloilma- ja poistoilmamäärät ovat normaaleja, eikä lämpötila- tai kosteusmittauksissa mitään poikkeavaa löytynyt. Yhdessä huoneessa huomasimme kuitenkin tulo- sekä poistolaitteiden sijaitsevan mahdollisesti liian lähekkäin, jolloin oikosulkuvirtaus on todennäköinen. Kyseisessä huoneessa huomasimme, että ilmanlaatu huononi lyhyen oleskelun jälkeen. Huoneeseen aiomme vielä suorittaa hiilidioksidi mittauksen.

Kirjoita kommentti

*