Xamkissa järjestettiin jälleen monipuolinen Laboratoriotutkimukset ja näytteenotto hoitotyöntekijöille -täydennyskoulutus.

Täydennyskoulutuksen tavoitteena on antaa valmiudet laadukkaaseen näytteenottoon. Koulutuksessa perehdytään muun muassa laboratorioprosessiin, vieritutkimuksen perusteisiin ja asiakaspalveluun. Xamkilainen vieraili lähiopetuksessa kysymässä opiskelijoiden kokemuksia.

Iida Kaarakoski
Iida Kaarlakosken mielestä koulutus on tuonut uutta näkökulmaa näytteenottotyöhön. Opettaja Hanna Huoponen seuraa harjoituksen etenemistä.

Lappeenrantalainen Iida Kaarlakoski halusi kehittää näytteenottotaitojaan ja perehtyä lisää laboratoriotutkimusprosessiin. Vaikka näytteenottaminen oli hänelle jo ennestään tuttua, halusi hän täydentää osaamistaan ja ymmärtää prosessia paremmin. Kokonaisvaltainen ymmärrys lisää myös näytteenoton eri vaiheiden onnistumista.

– Oli myös hienoa, että työnantajani tuki kouluttautumistani, joten rahallisestikin oli mahdollista osallistua.

Iida on koulutukseltaan terveydenhoitaja ja valmistui vuonna 2020. Hän työskentelee tällä hetkellä sairaanhoitajana ja tiimivastaavana  tehostetussa palveluasumisessa yksityisellä sektorilla. Iidalle Xamk oli jo ennestään tuttu.
– Olen Mikkelistä lähtöisin ja koulutuksen ajaksi majoitus paikkakunnalla oli helppoa järjestää. Olen myös aiemmin opiskellut Xamkissa ja koulusta on vain hyvää sanottavaa.

Iidan mielestä täydennyskoulutus oli erittäin mielenkiintoinen ja toi uutta näkökulmaa näytteenottoon.
– On kiinnostavaa, miten eri tavalla näytteenotto on näyttäytynyt sairaanhoitajana kuin miten se näyttäytyy laboratoriotyöntekijöille. Suosittelen koulutusta ehdottomasti kaikille, jotka työssään ottavat laboratoriokokeita tai jotka haluaisivat alkaa niitä ottamaan. Vaikka olen nykyisessä työssäni ollut esimerkiksi verikokeiden oton kanssa tekemisissä jo yli vuoden, niin koulutus toi paljon lisää uutta tietoa ja sai katsomaan omaa työskentelyä uudessa valossa.

Suosittelen koulutusta ehdottomasti kaikille, jotka työssään ottavat laboratoriokokeita tai jotka haluaisivat alkaa niitä ottamaan.

 

Raija Särkkä
Raija Särkkä halusi uutta osaamista työhönsä näytteenoton myötä.

Raija Särkkä Kangasniemeltä valitsi Laboratoriotutkimukset ja näytteenotto hoitotyöntekijöille -koulutuksen, sillä hänen työyhteisössään ei ollut vielä yhtään näytteenoton osaajaa. Lisäksi hän halusi itselleen uusia haasteita.

Raija valmistui lähihoitajaksi vuonna 2017, ja sen jälkeen hän on työskennellyt vanhusten ja vammaisten parissa. Aiemmin hän työskenteli myyntialalla kymmenien vuosien ajan.

– Valitsin Xamkin täydennyskoulutuksen, sillä koulutus oli mielestäni sopivan mittainen ja lähipäivät järjestettiin lähellä asuinpaikkaani. Opiskelutilat Mikkelin kampuksella ovat minusta hienot.

Raijan mielestä on ollut kiinnostavaa oppia uutta ja tutustua toisiin alan ammattilaisiin. – Lähipäivät ovat olleet hyviä, mutta myös tehtävien teko etänä on ollut mieleistä. Suosittelen tätä koulutusta kaikille alalla työskenteleville lähihoitajille ja lähihoitajaksi tai sairaanhoitajiksi aikoville opiskelijoille, Raija kannustaa.

 

Laboratoriotutkimukset ja näytteenotto hoitotyöntekijöille -täydennyskoulutuksen ajantasaisen tarjonnan löydät koulutuskalenterista.

Lisätietoa Xamk Pulsen täydennyskoulutuksesta sivulla www.xamk.fi/taydennyskoulutus 
Xamkin avoimen AMK:n ja täydennyskoulutuksen opintotarjonta löytyy koulutuskalenterista: www.xamk.fi/koulutuskalenteri