Simo Arola suoritti Myynnin ja markkinoinnin tradenomi-tutkinnon Xamkissa. 2016 syksyllä opintonsa aloittanut Simo koki opintojensa aikana yhtä jos toista ikimuistoista. Opinnot veivät hänet muun muassa suorittamaan puoleksi vuodeksi opintoja Espanjan Valenciaan vaihto-opiskelijaksi. Myöhemmin nuori mies palasi vielä viiden kuukauden ajaksi suorittamaan syventävää työharjoittelua Espanjan auringon alle. 

Ennen amk-opintoja Simo suoritti merkonomin tutkinnon, työskenteli myynnin parissa ja suoritti armeijan.

 

Simo osallistui vaihto-opiskelun infotilaisuuteen heti opintojensa ensimmäisenä vuonna. Ajatus kansainvälistymisestä ja uusista kokemuksista houkutti nuorta miestä jo ennen amk-opintojen alkua. Tässä vaihtoinfossa Arola oli ainut, joka nosti kätensä vaihtoonlähdöstä kiinnostuksen osoitukseksi. ”Ihmisten tulisi lähteä vaihtoon rohkeammin. Se on sellainen kokemus ja rikkaus, jota ei saa mistään muualta.”, Arola toteaakin.

Vaihtoon Arola lähtikin puolentoista vuoden opintojen jälkeen, Tammikuussa 2018, ja suoritti opintoja puolen vuoden ajan Erasmus vaihdossa Espanjan Valencian auringon alla. Moni pohtii vaihtoon lähtöä myös taloudellisista syistä. Vaihdossa suomalaisesta opiskelijasta pidetään kuitenkin hyvää huolta, sillä suomalainen saa nauttia Suomen kattavasta tukijärjestelmästä myös ulkomailta käsin. Tämän lisäksi opiskelija voi saada erilaisia tukirahoituksia. ”Tämä on todella hieno asia”, Arola toteaa.

Vaihtoaika Espanjan Valenciassa oli rehellisesti sanottuna elämäni parasta aikaa. Olen kyllä tosi kiitollinen Xamkille tämän kokemuksen mahdollistamisesta.

Opiskelu ulkomailla oli toki hieman erilaista kuin meillä Suomessa. Espanjassa esimerkiksi tentit olivat haastavia ja niihin olisi pitänyt lukea paljon. Ehdottomasti suurin rikkaus vaihtoajassa oli Espanjan kielen taitojen syveneminen. Lähtiessään Arola ei puhunut kuin espanjan alkeita, mutta palatessaan nuori mies taitaa kielen miltei erinomaisesti. Kulttuurina Espanja oli myös opiskelijan mieleen. Kansainvälisyys oli käsinkosketeltavaa, sillä kampuksella oli vaihto-oppilaita muun muassa Pohjois- ja Etelä- Amerikasta sekä eri puolilta Eurooppaa. ”Kyllä tässä on saanut oppia niin paljon eri kulttuureista ja muista ihmisistä, mutta myös itestään”, Arola kertoo hymyssä suin.

 

Kuvassa Arola poseeraa yliopistonsa pihalla Xamk-kassi selässään.

Xamkissa opiskelu oli valmistuneen tradenomin mielestä joustavaa ja opintoja sai suorittaa omien mielenkiinnonkohteiden mukaisesti. Kansainvälisen opiskeluvaihdon ja ulkomailla suoritetun työharjoittelujakson ohella opinnoissa sai kansainvälistyä myös Kouvolan kampukselta käsin. Opintojensa aikana Arola suoritti opintoja kuudella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, italiaksi, saksaksi ja espanjaksi. Hyvien kansainvälistymismahdollisuuksien ohella Xamkissa on valmistuneen opiskelijan mielestä todella monipuolinen koulutusala- ja kurssitarjonta ja asumiskustannukset esimerkiksi Kouvolassa ovat todella edulliset.

Suomessa me saamme suorittaa korkeakouluopinnot ilmaiseksi. Tämä ei monessakaan maassa ole mahdollista.

 

Ikävä Espanjan auringon alle yllätti vielä opintojen loppupuolella

Nuori mies olisi oikeastaan voinut jo valmistua ja syventävään harjoitteluunkin häneltä löytyi tarvittavat dokumentit hyväksilukua varten. Ikävä Espanjan auringon alle sai hänet kuitenkin hakemaan opintojen loppumetreillä työharjoittelupaikkaa vaihtokohteestaan ja niinhän siinä kävi, että Arola tuli valituksi digitaalisen markkinoinnin pestiin, jossa hän teki myös asiakashankintaa niin suomen, englannin ja espanjankin kielellä. Paluu viideksi kuukaudeksi Espanjaan kerrytti taas rutkasti uusia kokemuksia ja uutta oppia.

Kaiken kaikkiaan korkeakouluopinnot ja ulkomailla suoritettu vaihto- ja työharjoittelujakso tarjoavat niin paljon hauskoja muistoja ja kokemuksia, opettavat uutta niin itsestä, muista ja elämästä ylipäätään ja avaavat ovia myös tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksiin.

Para estudiar te da oportunidades. Gracias por la vida! 

 

Viveka Tiitola
Viestintäassistentti, Xamk

 

 

Kirjoita kommentti

*