Janika Ripatti hakeutui tuote- ja palvelumuotoilun pariin, sillä ala avaa silmiä näkemään ympäröivää maailmaa uusin silmin, mitä voisi tehdä toisin ja miten.

– Koulutuksessa saa valmiudet molempiin sekä innovoimiseen että toteuttamiseen, oman mieltymyksen ja aktiivisuuden mukaan.

Janikalla oli ennen opintoja työkokemusta e.lite-perheyrityksestä.

-Vastuualueena on ollut maahantuonti, ulkomaan kontaktit ja yrityksen kehittäminen ja kaikki muu siivouksesta edustustilaisuuksiin.

Opinnoista rohkeutta

Opinnoistani rohkaistuneena, Janika otti uusia askelia myös työelämässä.

– Kehitin yhdessä Paola Suhosen kanssa valaisinmalliston, IvanaHelsinki for e.lite. Tämä on hyvä esimerkki eri alojen yhdistämisestä. Paljon on mahdollisuuksia, kunhan vain uskaltaa avata suunsa ja tulla ulos sieltä kuuluisasta laatikosta! Projekti oli opettavainen. Yhteistyön aloittamisprosessi, sen kulku ja erilaiset heikot lenkit prosessin sisällä tulivat tutuiksi.

Opiskeluaikana Janika kannustaa olemaan aktiivinen.

– Koska opintoni on viikonloppupainiotteista, yleistä pöhinää en voi kuvailla, mutta positiivista on ollut ihmiset erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista. On itsestä kiinni haluaako vaikkapa kehittää omaa kielitaitoaan ja uskaltautua juttusille vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Palvelumuotoilu saa tukea muista aloista

Yhteiset kurssit liiketoiminnan kanssa olivat rikastuttavia.

–  Ideointi ja työskentely sekaryhmissä antoi vinkkiä siitä, miten tulevassa ammatissani eri alojen toimijat voivat tuoda oman kokemuksensa ja ammattitaidon yhteiseen käyttöön.

Palvelun suunnittelu asiakkaan näkökulmasta ja ideoiminen yhdessä asiakkaan kanssa on ollut opettavaista. Näinhän tämän pitääkin mennä, eikä niin, että suunnitellaan jotakin mitä kukaan ei käytä tai halua.

Tulevaisuus avoin, alalla paljon mahdollisuuksia

– Suosittelen alaa kaikille, jotka ovat valmiita heittäytymään innovatiivisen ajattelun imuun. Palvelumuotoilu on tulevaisuuden ammatti, joka avaa mahdollisuuksia hyvin monenlaisiin tehtäviin. Materialla voi enää harvemmin erilaistua, mutta palvelulla voi, ja sitä pitää kokoajan kehittää pärjätäkseen kilpailussa. Ja tämä on jo nykypäivää.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat avoimet.

– Tulevaisuudesta en tiedä, missä toimin. Mutta sen tiedän, että muotoiltavaa riittää! Kunhan suunsa avaa erilaisissa tilanteissa, voi syntyä jotakin odottamatonta ja mieluusti vielä käyttökelpoista.