Terveydenhoitaja (AMK) –opiskelija Maria Nöjd

Syksyllä 2015 aloitin terveydenhoitajaopinnot Kouvolassa, enkä ole katunut hetkeäkään. Pääsin koulutukseen heti lukion jälkeen, mikä tuli yllätyksenä. Lukion opo oli varoitellut, että vain viidesosa ylioppilaista pääsee suoraan jatko-opiskelemaan. Ajattelin, että tuo viidesosa on niitä ihmisiä, joiden papereissa on pelkkiä laudatureja ja jotka käyvät valmennuskursseja jatkokoulutuksiin päästäkseen.

Kotikaupungissani Kotkassa olisin voinut opiskella sairaanhoitajaksi, mutta terveydenhoitaja on pikkaisen pidemmälle koulutettu ja työ on itsenäisempää. Terveydenhoitajaksi valmistuttuani minulla on myös sairaanhoitajan pätevyys eli työllistymismahdollisuudet ovat erinomaiset.

Valitsin Kouvolan senkin takia, että halusin muuttaa omilleni. Olen aina ollut itsenäistä ja pärjäävää sorttia. Toisaalta on hyvä, että Kouvola on kotikaupunkiani lähellä, joten pääsen vaikka joka viikonloppu perheeni luokse.

 

Sairaanhoitaja (AMK) -opiskelija Maria Nöjd
Tärkeintä hoitoalan opiskelussa ovat harjoittelujaksot. Näitä hommia oppii vain tekemällä.

Kammottava pääsykoepäivä

Kokeisiin liittymättömistä syistä olin nukkunut erittäin huonosti ja voinut pahoin. Täydellinen fiasko elämäni tärkeimpiä (ja ensimmäisiä) pääsykokeita ajatellen.

Päivä alkoi kirjallisella kokeella, joka tehtiin tabletilla. Koetta varten oli pitänyt lukea epäkiinnostava kirja, mutta lukuihmisenä pärjäsin siinä aika hyvin. Lisäksi kokeessa oli matematiikan, äidinkielen ja loogisen päättelykyvyn kysymyksiä sekä persoonallisuustesti.

Tämän jälkeen oli ryhmätehtävän vuoro, jossa meidän piti noin seitsemän hengen ryhmissä keskustella siitä, mikä on motivoinut meitä hakemaan terveydenhoitajakoulutukseen. Melkein kaikki muut ryhmässäni olivat työelämässä olevia lähihoitajia ja koin, etten keksinyt mitään sanottavaa. Myöhemmin on ollut mukava huomata, että oikealla puolellani rinkiä istunut lähihoitaja on nykyään hyvä ystäväni. Psykologin haastatteluun suoraan tämän jälkeen mennessä olin jo onneksi rentoutuneempi ja haastattelu taisi sujua aika hyvin. Psykologi halusi selvittää motivaatiotani tälle alalle.

 

Kouvolan kampus
Kouvolan kampus on historiallinen sotilaskasarmi. Kuvassa kirjastorakennus ja päärakennus.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on erilaista kuin lukiossa

Opiskelu ammattikorkeakoulussa ei ole niin rankkaa, mitä voisi luulla. Lukiossa oli vaikeampaa. Ehkä se riippuu siitä, kuinka paljon panostaa. Ammattikorkeakoulussa tenttimateriaalia on niin paljon, että kaikkea ei voi millään lukea sanasta sanaan.

Xamkissa pärjään hyvin, kun kuuntelen tunneilla, teen muistiinpanoja, esitän kysymyksiä ja osallistun aktiivisesti ryhmätehtäviin. Tenttiä edeltävänä päivänä kertaan aihealuetta nettipalvelu Moodlesta, jonne opettajat laittavat opintojaksojen aikataulut ja materiaalit. Tärkeimmät oppikirjat olen ostanut omaksi. Uskon, että niistä on hyötyä jatkossa.

Meillä on paljon käytännön harjoittelua. Esimerkiksi toisena vuonna ryhmällämme on noin 18 viikkoa teoriaopetusta ja harjoitteita kampuksilla ja 16 viikkoa työharjoittelua oikeassa ympäristössä.

Suurin osa lähiopetuksesta on Kouvolan kampuksella, mutta ajamme tunteja varten myös 55 kilometriä Kotkan kampuksen minisairaalaan, jossa on monipuolisemmat harjoittelumahdollisuudet. Matkoja varten saa käyttää Xamkin autoja ilmaiseksi.

 

Monitorointia
Monitorointi on sairaanhoitajan perustaito. Monitoroimme nukkien lisäksi toisiamme.

Parasta on se, kun oppii asioita, joilla voi auttaa

Parasta opiskelussa on se, kun huomaa oppivansa asioita, joilla voi auttaa muita. Olenkin aina halunnut opiskella käytännönläheisen ja perinteisen ammatin.

Suosittelen hoitajaopintoja niille, jotka aidosti haluavat tehdä töitä ihmisten hyväksi. Empaattinen ja ystävällinen pitää olla, mutta napakkuuttakin tarvitaan. On tultava toimeen ihmisten kanssa, vaikka et aina pitäisikään heistä. Huolellisuus on plussaa, samoin hyvät keskustelutaidot.

Nykypäivänä puhutaan siitä, että terveydenhoitaja ei ole se, joka luennoi terveysvalistusta, vaan hän motivoi asiakkaansa huomaamaan omat kehityskohteensa ja auttaa asiakasta muutosprosessissa.

Hoitoala ei ole vain naisten hommaa. Nykyään näkee jo paljon miespuolisia lähi- ja sairaanhoitajia, mutta miehet soveltuvat erinomaisesti myös terveydenhoitajiksi. Kaikissa terveydenhoitajaryhmissä Kouvolassa on 1–3 miestä. Ja hei, mieshoitajat ovat todella suosittuja naisten keskuudessa! ?

Haluaisin olla se terkkari, jota ei tarvitse pelätä…

Unelmatyöpaikkani on alakoulun kouluterveydenhoitajana. Siinä houkuttelee säännöllinen työaika ja tärkeä työ lasten ja perheiden hyväksi. Muistan, kuinka moni pelkäsi koulussa terveydenhoitajaa, minäkin. Haluaisin olla se terkkari, jota ei tarvitse pelätä ja jonka seurassa ei tarvitse nolostella. Minua kiehtoo lasten ja nuorten kehitys sekä heidän terveytensä edistäminen.

Mielelläni menen myös sairaanhoitajaksi vuodeosastolle. Harkinnassa on hankkia ensihoitajan pätevyys joskus myöhemmin ja myös kätilön ammatti kiinnostaa. Lisäkoulutuksen kautta voisi päästä myös perioperatiiviseksi sairaanhoitajaksi eli töihin leikkaussaliin. Jatkomahdollisuudet ovat siis hyvät, eikä tässäkään ole lueteltu kuin murto-osa.

Paljon uusia kavereita ja hauskoja hetkiä

Olen saanut loistavia kavereita ryhmästämme. Meitä on noin kolmekymmentä, joista noin puolet on ennestään lähihoitajia. Olemme kaikki hyvin eri-ikäisiä, joka on suuri rikkaus. Puolet ovat perheenäitejä, puolet noin parikymppisiä. Sielunsiskoni on minua 17 vuotta vanhempi Marika, jonka kanssa teen opinnäytetyön. Viihdyn myös omanikäisteni seurassa. Käymme yhdessä kahvilla ja välillä opiskelijabileissä.

On yksi tapahtuma, jolle nauramme kaverieni kanssa varmaan aina. Ensimmäisenä vuonna opiskelimme ihmisen luita aivan mahtavan anatomian ja fysiologian opettajan johdolla. Jokainen sai oman luun, joka piti esitellä vieressä istuvalle (nimi suomeksi ja latinaksi sekä sijainti ja toiminta). Minä sain rintalastan. Kerroin vierustoverilleni innokkaasti: ”Tämä on rintalasta eli rectum ja…” Kaverini räjähti nauramaan ja toinenkin kaveri kuuli mitä olin sanonut. Ihmettelin ja kysyin hämilläni, mitä he nauravat. He saivat selitettyä minulle, että rectum tarkoittaa peräsuolta. Oikea nimi rintalastalle on sternum. Minuakin alkoi naurattaa ja tämän tapahtuman seurauksena muistan varmaan ikuisesti rintalastan latinankielisen nimen.

 

Opiskelija-asunto
Realistista opiskelija-asumista. Pyykit kuivuvat olohuoneessa, tavarat ovat hujan hajan ja opiskelupöytänä toimii silityslauta.

 

5 hyvää syytä valita Xamk opiskelupaikaksi

  1. Neljä kampusta ympäri Kaakkois-Suomen antaa joustavuutta: Kokeen voi uusia Mikkelissä, vaikka opiskelisi Kotkassa.
  2. Innovatiivinen koulu, joka on mukana suurissa hankkeissa.
  3. Ammattikorkeassa opit käytännön työn ammattilaiseksi.
  4. Aktiiviset huvitoimikunnat, jotka järkkäävät hyviä bileitä.
  5. Kotkan kampuksella on Euroopan ainoa ambulanssisimulaattori!

5 hyvää syytä opiskella terveydenhoitajaksi

  1. Olet sekä terveydenhoitaja, että sairaanhoitaja = työllistyt varmasti.
  2. Olet suosittu lähipiirissäsi, sillä hoitajat ovat fiksuja ja seksikkäitä.
  3. Terveydenhoitajana olet tärkeässä roolissa: asiakkaasi saattaa innostua liikunnasta, koska olet niin hyvä motivaattori!
  4. Ryhmähenki on hyvä luokassa, joka on täynnä hoivaavia ja välittäviä ihmisiä.
  5. Sinusta tulee viisas, sillä opit ihmisen elimistöstä yhtä ja toista.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelujen aikana

  1. Kun antibiootti ei pure, voidaan hoitona käyttää ulosteensiirtoa.
  2. Kohtaamaan muistisairautta sairastavan ihmisen.
  3. Miten pienillä asioilla – kuten hymyllä – on suuri merkitys.
  4. Paljon on lopulta kiinni hoitajan asenteesta.
  5. Vähän latinaa.