Sairaanhoitajaopiskelija Inka Havukainen opiskelee Xamkin Savonlinnan kampuksella sairaanhoitajaksi. Inka kilpailee ilmakivääri- ja pienoiskivääriammunnassa Suomen kärkitasolla ja kuuluu Suomen ampumaurheiluliiton 2020-maajoukkuevalmennusryhmään. Inka edustaa Kiteen Ampujat ry:tä.

 

 

Miten urheilun ja opiskelun yhdistäminen on onnistunut?

– Nyt on ollut paljon teoriaopintoja ja opiskelun ja urheilun yhdistäminen on onnistunut hyvin. Päivällä opiskelen ja iltaisin harjoittelen. Joskus tuntuu, että vuorokaudessa pitäisi olla enemmän tunteja. Haluan suoriutua hyvin sekä opinnoista että menestyä urheilijana. Urheilu on opettanut tavoitteellisuutta ja siitä on apua opiskelussakin.

Mikä on ollut haasteellisinta?

– Aikataulujen yhteensovittaminen. Joskus voi olla tärkeitä opintoja ja esim. leiriviikko samaan aikaan. Opettajat ovat kuitenkin joustaneet mukavasti ja välillä olen saanut korvaavia tehtäviä. Kun menee itse ajoissa sopimaan asioista niin kaikki yleensä järjestyy. Olen aikaisemmalta koulutukseltani lähihoitaja ja siitäkin on ollut apua. Opiskelen päiväryhmässä, mutta sairaanhoitajan opintoja olisi tarjolla monimuotototeutuksenakin.

Mitkä ovat tavoitteesi opiskelijana ja urheilijana?

– Tavoitteenani on saavuttaa hyvä ammattitaito sairaanhoitajana ja saada hyvät paperit. Urheilijana tavoitteenani on päästä huipulle ja kehittyä koko ajan paremmaksi omassa lajissani. Kilpailen sekä Suomessa että ulkomailla. Alkukesästä osallistuin Tsekin Pilsenissä järjestettyihin kansainvälisiin kisoihin ja loppukesän kiersin kisoja Suomessa. Pienoiskiväärin SM-kisoissa Salossa sijoituin naisten sarjassa makuulla toiseksi ja 3×20 ls kisassa olin neljäs.

Kuvaile vähän normaalia viikkoasi?

– Minulla on vähintään 4-5 lajiharjoitusta viikossa ja tämän lisäksi 4-6 fysiikkaharjoitusta eli yhteensä reilu 20 tuntia viikossa. Osa treeneistä saattaa olla jo aamulla. Päivisin opiskelen. Leiriviikoilla harjoittelua tulee vielä enemmänkin.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka miettivät urheilun ja ammattikorkeakouluopiskelun yhdistämistä?

– Kannattaa olla itse aktiivinen ja valmis suunnittelemaan omaa opintopolkuaan. Hyvällä suunnittelulla pääsee aika pitkälle.

Xamk toivottaa Inkalle paljon menestystä tuleviin kilpailuihin sekä tietysti opintoihin.

Kirjoita kommentti

*