Nyt jo osaan muun muassa suunnitella aluksen lastausta, purkua ja kulkureittiä sekä hallita varustamon liiketoimintaa ja ohjata terminaalin operointeja.

Olen Galina Pajari ja olen asunut Kotkassa vuodesta 2015. Liiketoiminnan logistiikan opiskeluni Xamkissa aloitin syksyllä 2017. Aikaisemmalta koulutukseltani olen merkonomi ja työskentelin sillä alalla useita vuosia. Vuosien varrella harkitsin työnkuvan vaihtamista ja ammattikorkeakouluun opiskelemaan lähtemistä, mutta jarruna oli se, että en ikinä tiennyt mikä minusta oikein tulee ’’isona’’. Kuitenkin tavoitteenani ei ollut opiskella mitä tahansa alaa pelkästään todistusta varten, vaan opiskeluni tarkoituksena on saada jatkossa työtä, jota nautin tehdä päivittäin.

Kun luin liiketoiminnan logistiikan koulutuksesta, tajusin, että haluan opiskella juuri tätä alaa. Kyseisestä tutkinnosta eniten kiinnosti minua alan monipuolisuus ja että alaa oppii tekemällä. Sen lisäksi logistiikan tradenomin tutkinto antaa valmiuden monenlaisiin työtehtäviin, joten on todennäköisempää, että tämän ammatin parissa ei jää ilman ”leipää”.

Olen positiivisesti yllättynyt kuinka opiskelu Xamkissa on käytännöllistä, eikä sisällä tylsiä teoreettisia luentoja. Meidän koulutukseen mahtuu vaikka ja mitä aktiviteettejä: yritysvierailut, ryhmäprojektit, esitykset ja mielenkiintoiset keskustelut luennoilla. Huumori on ollut aina mukana meidän tunneilla. Totesin, että todellakin juuri näillä opetustavoilla asioita oppii paremmin ja nopeammin!

Kolmen vuoden kurssit kahdessa vuodessa

Omasta kokemuksesta voin myös kehua koulun tarjoamaa mahdollisuutta suorittaa tutkinto oman nopeutetun aikataulun mukaisesti. Koska itse lähdin opiskelemaan ihan tosissaan ja olin valmis panostamaan täysillä, päätin kokeilla rakentaa oman tiiviin opintosuunnitelman jokaiselle lukukaudelle. Joten otin kaikki sillä hetkellä tarjolla olleet kurssit, jotka oli mahdollista suorittaa samanaikaisesti. Lopputuloksena onnistuin näin suorittamaan kolmen vuoden kurssit kahdessa vuodessa.

Rehellisesti voin sanoa, että joskus tuntui aika haasteelliselta pitää kaikki järjestyksessä, koska koulun ohessa kävin myös töissä viikonloppuisin. Kuitenkin opiskelujen nopeuttaminen on hyvin mahdollista tehdä, jos on riittävästi motivoitunut saamaan omat tavoitteet toteutetuksi.

Nopeutetun opiskeluaikataulun vuoksi minulla vapautui yksi vuosi oletetusta alkuperäisestä koulutusohjelmasta, joten ajattelin lähteä vaihtoon edes yhdeksi lukukaudeksi. Ajatuksena oli saada kaikki irti tästä korkeakoulusta ja valmistua monia kokemuksia rikkaampana. Kuitenkin tällaisia mahdollisuuksia elämässä on muutenkin tarjolla niin harvoin, että pakko tarttua tilaisuuteen.

Näillä ajatuksilla lähdin ennakkoluulottomasti suorittamaan vaihto-opiskeluani Rotterdamiin Alankomaihin ja kirjoitan tämän juuri täältä vaihdosta.

Rotterdam Mainport Institute, Logistics and Transport Management

Näkymä koulun ikkunasta 1.

Koska opiskeluni aikana kiinnostavimmaksi aiheeksi nousi merenkulku, vaihto-opiskelupaikaksi valitsin Rotterdam Mainport Institute ja ohjelmaksi Logistics and Transport Management, joka on täällä oleellinen osa merikapteenitutkintoa.

Opiskelu on hyvin interaktiivista ja tapahtuu ryhmäprojekteina paikallisten opiskelijoiden kanssa. Ryhmätehtävissämme käytämme paljon erilaisia ohjelmia ja simulaattoreita. Nyt jo osaan muun muassa suunnitella aluksen lastausta/purkua ja kulkureittiä, sekä hallita varustamon liiketoimintaa ja ohjata terminaalin operointeja.

Näkymä koulun ikkunasta 2.

Ennen lähtöä sain hyvän neuvon meidän vaihtokoordinaattorilta, että vaihdon tulisi olla myös muutakin kuin opiskelua. Muistin tämän neuvon ja olenkin käyttänyt vapaa-ajan kansainväliseen verkostoitumiseen ja matkailuun uusien kavereiden kanssa.

Olemme ehtineet reissata Belgiaan, Saksaan, Italiaan ja tietenkin ympäri Alankomaita. Voin sanoa, että vaihto on ikimuistoinen kokemus! Uusia ihania ihmisiä ympärillä, uusi kulttuuri, uusia jänniä kokemuksia, sekä mielenkiintoinen ja korkeatasoinen koulutus – kaikki mitä odotin!

Loppusanoiksi

Koulutus Xamkissa on enemmän kuin pelkkää opiskelua ja tutkinnon saantia. Se on väylä täynnä uusia kokemuksia, jossa kasvat henkisesti ja varmasti opit jotain uutta itsestäsi. Suosittelen vilpittömästi opiskelua Xamkissa kaikille ja erityisesti henkilöille, jotka ovat motivoituneita rikkomaan omia rajoja ja tulemaan alan asiantuntijoiksi!

Galina Pajari, tradenomi (AMK), liiketoiminnan logistiikka