”Vaihto-opiskelu antoi paljon enemmän kuin mitä olisin ikinä uskonut”

Tradenomiopiskelija Tanja Granlund

Olen kotoisin Helsingistä, josta päätin muuttaa maaseudun rauhaan Kouvolaan. Aloitin opintoni tammikuussa 2015 Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa, nykyisessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, Xamkissa. Opiskelen toista vuotta tradenomiksi johdon assistenttityön ja kielten koulutuksessa. Suuntautumiseni on kielet ja kulttuuri, jonka takia vaihto-opiskelu sopi minulle täydellisesti.

Vaihto-opiskeluni suoritin Espanjassa Valencian rannikolla paikallisessa yliopistossa Universidad de Valencia. Olin vaihdossa puoli vuotta, elokuusta helmikuun alkuun. Opiskelin Universidad de Economian kampuksella liiketaloutta.

Lähdin vaihto-opiskelemaan Espanjaan, koska olen kiinnostunut erityisesti Espanjan kielestä sekä kulttuurista. Halusin kehittää espanjan ja englanninkielen taitojani. Englantia tuli päivittäin puhuttua ja se vahvisti itseluottamista kielen puhumiseen. Ennen vaihto-opiskeluun lähtöä koin, ettei englannin suullinen taitoni ollut huippuluokkaa.

Millaista tukea ja apua sait vaihtoon lähtiessäsi?

Sain koulun kv-toimistosta paljon apua vaihtoon lähdön alussa. Kv-toimisto neuvoi, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon vaihtoon lähtiessä ja mitä kaikkia papereita tulee palauttaa. Rahallista tukea anoin sekä koululta, että Otsakorpi-säätiöltä. Rahaa tuli kiitettävästi ja niillä kyllä pärjäsi koko vaihdon ajan.

Universidad de Valencia lähetti myös paljon aloitusinfoa sähköpostitse, jotta kouluun asettuminen sujuisi mutkattomasti.

Aina apua tarvitessa tiesin, että voin kysyä sitä kv-toimistostamme, jossa mukava henkilökunta vastasi mielellään jokaiseen kysymykseeni. Kyselin ja varmistelin moneen kertaan kaikki vaihtoon liittyvät asiat. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa!

Vaihto antoi paljon enemmän kuin mitä olisin uskonut

Vaihto-opiskelukokemus antoi minulle paljon enemmän kuin mitä olisin ikinä uskonut. Se antoi minulle jotain paljon arvokkaampaa kuin mitä rahassa voi mitata.

Tutustuin paikalliseen kulttuuriin ja kieleen. Sain paljon uusia kansainvälisiä tuttavuuksia ja ennen kaikkea sain kokeilla yliopistossa opiskelua.

Parasta koko vaihdossa oli matkustaminen Espanjan sisällä. Kävin monissa eri paikoissa kuten Ibizalla, Gandiassa, Formenteran saarella ja Salamancassa Portugalin rajalla. Kävin myös monilla Erasmus-järjestön järjestämillä reissuilla, jotka olivat yleensä päivän tai kaksi kestäviä. En ollut ennen vaihto-opiskelua reissannut näin paljoa ja näin vähässä ajassa. Jos haluaa reissata ja saada paljon unohtumattomia kokemuksia, vaihto-opiskelu sopii siihen täydellisesti.

Parasta jokaisessa päivässä oli se, että sai herätä auringon nousuun ja uuteen yhtä jännittävään päivään kuin vaihtoon tullessa. Ikinä ei tiennyt mitä päivä toisi tullessaan. Kaikki oli uutta ja jännittävää vaihto-opiskelun loppuun saakka.

Mitä opit?

Opin matkan aikana paljon itsestäni. Opin, mitkä ovat minun vahvuuksiani ja heikkouksiani opiskelijana. Yliopistossa opiskelu oli aluksi haastavaa vieraan kielen, erilaisten opetusmateriaalien ja opetusmetodien takia, mutta kun tarpeeksi yritti niin asioissa onnistui.

Opin myös sen, että pärjäisin missä tahansa maassa englannin taidollani. Monet muut vaihto-opiskelussa olleet eivät osanneet niin hyvin englantia kuin olin kuvitellut. Olin siinä uskossa, että en osaisi ja uskaltaisi puhua vieraita kieliä vaihto-opiskeluun lähtiessä, mutta todistin itselleni ja muille, että olin väärässä.

Kenelle suosittelisit vaihtoa ulkomailla?

Suosittelen vaihto-opiskelua kaikille, jotka haluavat kokea uudenlaisen elämänvaiheen. Vaiheen, jossa unelmat käyvät toteen sekä joka on täynnä ikimuistoisia hetkiä, joita ei koskaan tule unohtamaan ja joita voi miettiä vielä kiikkustuolissa.

Tradenomi Tanja Granlund