Joulun valmistumisjuhlia vietettiin verkkovälitteisesti maanantaina 20.12.21 Mikkelin kampukselta striimaten. Juhlassa kuultiin tuttuun tapaan myös terveisiä työelämästä, kun Starian Matias Tiala vieraili lähetyksessä. 

 

Matias Tiala, Director of RPI & AI, Staria Oy

Puhe Xamkista valmistuville opiskelijoille 

 

Hyvä valmistuva opiskelija, mahdollinen tuleva työkaveri, yhteistyökumppani tai vaikkapa asiakas. Vilpittömät onnittelut valmistumisesi johdosta.

 

Olet suoriutunut elämässäsi vaiheesta, joka vaikuttaa positiivisesti koko loppuelämääsi. Olet opinnoissasi kerryttänyt tietotaitoa ja käytännön osaamista valitsemasi aiheen ympäriltä ja tämän lisäksi olet todistanut, että kykenet oppimaan tehokkaasti, soveltamaan oppimaasi innovatiivisesti sekä toimimaan ja kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa. Ne ovat universaaleja taitoja, joita tarvitaan nyt ja aina, jotta edistyminen ja kasvu on mahdollista.

 

Kaiken tämän olet saavuttanut hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, joka on lisännyt kaikkeen tekemiseen oman epävarmuutensa sekä vaikeusasteensa.

 

Erinomainen suoritus, ole aidosti ylpeä itsestäsi!

 

Vaikka me ihmiset yritämme usein hahmottaa asioita lineaarisina tasaisina polkuina, joita pystymme vielä suunnittelemaan etukäteen niin tuleva työelämä aivan kuten elämä muutenkin on lopulta sattumien summa.

 

Vastaan tulee odottamattomia yllätyksiä sekä innostavia mahdollisuuksia. Tarttukaa niihin rohkeasti ja pyrkikää samalla nauttimaan seikkailuista. Seuratkaa unelmianne ja antakaa niille aikaa. Hyvät asiat eivät yleensä tapahdu nopeasti ja helpolla, joten olkaa pitkäjänteisiä. Lisäksi muistakaa, että teillä on aina vapaus ja oikeus muuttaa suuntaa ja unelmianne. Ne ovat teidän unelmianne ja tavoitteita.

 

Korostan kuitenkin, että vaikka maailma on täynnä mahdollisuuksia älkää kuitenkaan odottako, että niitä teille kukaan tulee tarjoilemaan vaan osallistukaa ja olkaa aktiivisia. Tällä tavalla voitte löytää itsenne oikeasta paikasta oikeaan aikaan.

 

Valmistutte poikkeuksellisena aikana. Takana on kohta kaksi vuotta maailmanlaajuista poikkeustilaa, joka on vaikuttanut niin ihmisiin kuin yrityksiinkin. Yritykset ovat olleet pakotettuja luomaan nahkansa eli sopeutumaan tilanteeseen luomalla uusia toimintamalleja ja hylkäämällä vanhoja. Tämä työ on kuitenkin vielä alussa ja lopullista suuntaa vasta haetaan. Kukaan ei tiedä miltä maailma näyttää esimerkiksi viiden vuoden päästä, mutta uskon ettei se ole ainakaan samanlainen kuin tänään.

 

Tämä vakiintunut jatkuva muutos voi tuntua pelottavalta, koska se sisältää paljon epävarmuutta. Mutta juuri tämä muutos kuitenkin avaa valtavasti kiinnostavia mahdollisuuksia. Ja te jos jotkut olette kyvykkäitä ja sopeutuvia tarttumaan niihin mahdollisuuksiin niin halutessanne.

 

Vielä kerran suuret onnittelut kaikille valmistuville opiskelijoille ja heidän läheisilleen.

 

Kiitos!