Logistiikan insinööriksi (AMK) valmistunut Santtu Asikainen piti valmistuvan opiskelijan puheenvuoron Kotkassa 20.12.2019.

Arvoisat juhlavieraat, opettajat, muu henkilölunta ja valmistuvat opiskelijatoverit. Ensinnäkin suuret onnittelut jokaiselle tänään valmistuvalle xamkilaiselle. Minulla on suuri ilo ja kunnia seistä edessänne tänään edustamassa Kotkan kampukselta valmistuvia opiskelijoita.

Tänään Kotkan kampukselta valmistuu yhteensä 95 opiskelijaa. Meitä valmistuu tekniikan, matkailun ja sosiaali- ja terveysaloilta. Jokaisella meistä yhdeksästäkymmenestä viidestä on ollut omanlaisensa tiensä valmistumisen saavuttamiseksi. Tuoreena logistiikka insinöörinä koen, että opiskelu aikaani voi verrata matkaan paikasta A paikkaan B. Viime päivinä olen miettinyt miten tehdä yhteenvedon omasta matkastani. Päädyin siihen, että luku 27 100 kuvastaa parhaiten omaa opiskeluaikaani.

Luku vaatii hieman avaamista. Moni nyt valmistuvista opiskelijoista on asunut opintojen ajan Kotkassa. Itse asuin koko opiskelun ajan kotikaupungissani Vantaalla. Luku 27 100 kuvastaa koulun ja kotini välillä ajamaa kilometri määrää. 27 100 kilometriin mahtuu 23 Suomen mittaa päästä päähän.

Vanhan sanonnan mukaan matka on usein määräpäätä tärkeämpi.

 

Kun puhutaan opiskelusta voisi sanoa matkan ja määränpään olevan yhtä tärkeitä.  Tähän 27 100 kilometriin sisältyy hienoja muistoja Kotkan kampukselta, kaksi vuotta lähiopiskelua, puolitoista lukukautta etäopiskelua, haastavia kokeita, lukuisia ryhmätöitä, suuri kirjo erilaisia kursseja, ruokalan jonossa seisomista, kaksi Kotkan legendaa, opinnäytetyön  ja ennen kaikkea hienoja hetkien luokkakavereiden kanssa. Vaikka en asunutkaan Kotkassa opiskelujen aikana on kaupunki alkanut opintojen aikana tuntumaan toiselta kodilta.

Viimeiset puolitoista vuotta opiskelin iltatoteutuksen kanssa. Vaikka itse Kotkan matka jäi pois päivittäisestä rutiinistani koen, että kampuksella käymisen pois jääminen oli suuri menestys arjestani. Opiskelin, mutta kouluni löytyi kotitietokoneeltani.

Juuri Kotkan kampuksen tunnelma ja opiskeluryhmäni yhteishenki olivat niitä asioita, jotka erityisesti motivoivat tämän 27 100 kilometrin ajamisessa. Uskon, että hyvin monella tänään valmistuvista on ollut samanlaisia kokemuksia ja muistoja opintojen ajalta.

 

Nyt jokainen meistä on saavuttanut opintopolun määränpään.  Tänään me 95 valmistuvaa jätämme kouluelämän taaksemme. Mutta mitä olisi edessä seuraavaksi? Osalla meistä on hyvin todennäköisesti koulutuksen avulla saavutettuja työpaikkoja, osalla edessä voi olla jatko-opinnot yliopistossa tai ylemmässä amk:ssa. Moni meistä voi tuntea painetta edetä työurallaan parempi palkkaisiin ja haastavampiin töihin. Nyt on kuitenkin hyvä hetki hengähtää ja nauttia saavutetusta  koulutuksesta. Vuosikymmen tulee päättymään meidän valmistumiseen ja aloitamme seuraavan vuosikymmenen tutkinnot harteillamme. Lopuksi haluan osoittaa kiitokset kaikille opettajille ja koulun henkilöstölle. Teidän kaikkien päivittäinen työ on ollut mahdollistamassa tämän joukon valmistumisen.

Toivotan suunnattomasti onnea kaikille valmistuville opiskelija tovereilleni ja menestytä kaikkeen mitä tulevaisuudessa tulette tekemään. Kiitos