Tradenomiksi valmistunut Hanna Airas piti valmistuvan opiskelijan puheenvuoron Mikkelin valmistumis- ja kevätjuhlassa 31.5.2017.

 

Hyvä juhlaväki ja vastavalmistuneet,

Päästyään määränpäähän, sitä usein unohtaa sinne johtaneen matkan vaiheet. Matkan alussa on luontaista tuntea innokkuutta ja jännitystä uutta kohtaan. Silloin ei vielä oikein tiedä mihin ollaan menossa, mutta matka tuntuu rullaavan mainiosti uusien ystävien ja perheen tuella.

Puolessa välissä alkujännitys sekä innostus alkavat hieman laantua ja saattaa jopa iskeä epäusko siitä, pääsenköhän lainkaan perille saakka. Matkan alku tuntuu tässä vaiheessa kaukaiselta menneisyydeltä, mutta toisaalta määränpäähänkin on vielä reilusti matkaa. Vaatii siis suurta päättäväisyyttä jatkaa eteenpäin, vaikka matkanteko tuntuu ajoittain haastavalta.

Määränpään jo siintäessä edessä saa taas uutta voimaa ja intoa, päättäväisyyttä siitä, että minä teen tämän, me teemme tämän. Sanotaankin, että tärkeintä ei ole määränpää vaan sinne kuljettu matka. Tämä pitää paikkaansa, sillä ilman matkanvarrelta saamiamme työelämän tietoja ja taitoja emme olisi tässä nyt. Olemme saaneet mahdollisuuden sijoittaa itseemme, luoneet pääoman, jota kukaan ei voi ottaa meiltä pois.

Itselläni on takana pitkä työhistoria sekä useita eri tutkintoja ja olen huomannut, että alati muuttuvassa maailmassa oman asiantuntijuuden vahvistaminen on yhä tärkeämmässä roolissa. Koen, että minun täytyy oppia koko ajan uutta sekä saada uusia näkökulmia pärjätäkseni työmarkkinoilla. Uuden oppiminen sekä itsensä kehittäminen ovat minulle erittäin tärkeitä asioita ja olen pystynyt hyödyntämään opintojani niin työelämään, kuin harrastuksessani nuorkauppakamarissa ja päinvastoin. Näin aikuisemmalla iällä oppiminen ei enää käy leikiten ja usein pohdinkin, että jaksanko ja olisiko helpompi vain luovuttaa.

Jokaisen opiskelijan matka valmistumiseen on ollut erilainen: toinen on uurastanut vuosia päivätyön ohella, kun taas toinen on päässyt maaliin taitettuaan hieman lyhyemmän matkan. Jokaisen kokemus matkasta on oma ja juuri se tekee meistä yksilöitä. Tänään meitä kuitenkin yhdistää sama asia, olemme suorittaneet tutkinnon, jonka ansiosta olemme valmiita työelämään. Tunne valmistumisesta tuo suurta iloa, helpotusta ja varmuutta: on jotakin mitä osaan, jotakin mihin minut on koulutettu.

Suuri kiitos koulumme opettajille sekä koko henkilökunnalle siitä, että teitte matkastamme helppokulkuisen, kirititte tarpeen tullen ja rohkaisitte kun koimme epäuskon hetkiä. Viime vuosiin on sisältynyt myös merkittävä muutos ammattikorkeakouluympäristössä. Mikkelin ammattikorkeakoulu fuusioitui Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluksi, muodostaen näin entistä laaja-alaisemman ja vaikuttavamman oppimisympäristön meille kaikille. Kiitos henkilökunnalle siitä, ettei tämä muutos heikentänyt oppimisen mahdollisuuksia. Merkittävästä rakenteellisesta muutoksesta huolimatta, meillä opiskelijoilla oli mahdollisuus keskittyä opiskeluun.

Kiitos kaikille läheisille sekä ystäville tuesta ja kannustuksesta, ilman teitä matkalla olisi ollut paljon enemmän ylämäkiä. Ja ystävät, vaikka yhteinen matkamme opintojen parissa päättyy tähän, tulemme kohtaamaan vielä monen monta kertaa.

Dear fellow students, the most important thing is not the destination but the journey. We have finally finished our studies and I hope you have learned a lot during this trip. Now we celebrate, we made it.

Nyt juhlikaamme, me teimme sen!

Kiitos!