Sairaanhoitajan ammatti on monipuolisempi kuin moni osaa ajatellakaan. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten ammattilaiset kertovat haastattelusarjassa omasta työstään sekä siitä, miten päätyivät nykyiseen tehtäväänsä. Ensimmäisenä ääneen pääsee Henna Koso, joka työskentelee Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa sydänkeskuksen sydänvalvonnassa.

 

Kerro kuka olet ja millainen on pohjakoulutuksesi?

Mie olen Henna, ”kohta” kolmekymppinen landepaukku. Perheeseeni kuuluu aviomies ja taapero sekä pari koiraa.

Peruskoulutukseltani olen lähihoitaja mutta heti valmistuttuani hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi silloiseen Kymenlaakson ammattikorkeakouluun ja pääsin tuolloin sisään. Sairaanhoitajaksi olen valmistunut lokakuussa 2013.

 

Missä ja millaisissa tehtävissä työskentelet?

Valmistuttuani sain toimen Pohjois-kymen sairaalan (PoKS) varahenkilöstä ja sieltä hakeuduin Kymenlaakson keskussairaalan (KoKS) varahenkilöstöön 2016 toimeen.

PoKS toimiessa yksiköitäni olivat vuodeosastot, heräämö, päivystys, tehostettu valvonta ja Leiko-yksikkö. KoKS:ssa yksiköitäni olivat vuodeosastot, päivystys, valvonta, teho ja sydänvalvonta. Pääsääntöisesti kuitenkin toimin HOT-alueella (päivystys, valvonta, teho ja sydänvalvonta). Mutta toisinaan sitä löysi itsensä vaikkapa dialyysistä.

Huhtikuun puolesta välistä lähtien olen ollut toimessa KoKS sydänkeskuksen sydänvalvonnassa.

 

Entinen työni oli pääsääntöisesti kaksivuorotyötä; aamu- ja iltavuoroa, nykyinen työni on kolmivuorotyötä.

Nykyisessä työssäni asiakaskuntaa ovat erilaiset sydänpotilaat; suurimmalta osin potilaat ovat rytmihäiriöstä, sydämen vajaatoiminnasta tai rintakivusta oireilevia.

Potilaat ovat monitoriseurannassa, ja työssä suuren osan huomiosta vie itse potilaan lisäksi hemodynamiikan seuranta sekä lääkehoito. Rytminseuranta on olennainen osa työtä monenkin potilaan kohdalla.

Työhöni kuuluu potilaan kokonaisvaltainen hoito; aina perushoidosta toimenpiteisiin avustamiseen saakka, potilaan tilanteen ja voinnin mukaan. Työ on toisinaan melko itsenäistä, mutta kuitenkaan ei täällä koskaan yksin olla. Työssäni pitää olla avoin, rehellinen ja kiinnostunut.

 

Miten päädyit juuri tähän työhön?

Valmistumisen jälkeen varahenkilöstö oli unelmaduunini, sait vastavalmistuneena olla oppimassa  lähes joka päivä jotain uutta ja melkein koko sairaala oli avoinna tutustumiselle. Nyt melkein kahdeksan vuoden jälkeen alkoi kuitenkin jo kiinnostamaan osaamisen syventäminen itselle mielekkäimmän erikoisalan parissa.

 

Mikä työssäsi on parasta?

Ehdottomasti työkaverit!

Hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan tiukoissakin tilanteissa, tukee ja kannustaa. Potilasryhmämme on myös todella opettavainen ja mielenkiintoinen. Koen että meillä on ilmapiiri, jossa on helppo kehittää omaa osaamistaan.

 

Terveisesi sairaanhoitajaopintoja harkitsevalle hakijalle?

Rohkeasti hakemusta kehiin!

Sairaanhoitajan työ on hyvin monipuolista ja palkitsevaa, joten melko varmasti se omin juttu löytyy näkemällä ja kokemalla.

 

Haastattelu tehty 5/2021.