Tehostettu palveluasuminen, tavallinen palveluasuminen, kotihoito, kotisairaala, vastaanotot, terveysneuvonnan puhelinpalvelu, päivystyksen puhelinpalvelu, turvakoti, jaksohoito, lähikuntoutus… Jatkuvaa hyppimistä paikasta toiseen? Kyllä. Aina uudet työkaverit? Lähestulkoon. Vaatimuksia ja itseopettelua? Koko ajan. Mahdollisuus monipuoliseen ammattitaitoon? Ehdottomasti!

Työskentelen Essoten kaupunkipalveluiden varahenkilöstössä sairaanhoitajana. Kun tämän kerron uusille tuttavuuksille, on usein ihmettelyn paikka. Tästä syystä ensimmäiseksi vastaan muutamaan kysymykseen eli

  1. Olen vakituinen työntekijä. Yksikkö, jossa työskentelen, vaihtuu vain yleensä päivittäin.
  2. Kyllä, minulla on työvuorot tiedossa kolme viikkoa eteenpäin niin kuin hoitoalalla on melko yleisesti tapana. (Tällä hetkellä meillä on käytössä yhteisöllinen työvuorosuunnittelu, joka mahdollistaa asioiden ajattelun jo hieman pidemmällekin. Tehdään siis listat itse, joten huonon listan sattuessa kohdalle voi katseen kääntää peiliin.)
  3. Meitä voivat yksiköt varata äkillisiin poissaoloihin 24/7 Respa-varausohjelman kautta, joten illalla nukkumaan mennessä en aina tiedä, mihin seuraavana aamuna suuntaan. Tuo mukavaa jännitystä elämään. Varaukset tulee työsähköpostiin, joka on luettavissa työpuhelimella. Kyllä, puhelimet kulkevat kotiin mukaan.
  4. Työskentelemme koko Essoten alueella eri yksiköissä, lukuun ottamatta sairaalan osastoja (heillä on oma varahenkilöstönsä), eikä ympäristöseuduille mennä myöskään (tai no välillä, kun kauniisti pyydetään).
  5. Ei, ei ole yksinäistä. Meitä niin kutsuttuja äkkilähteviä lähi- ja sairaanhoitajia on paljon ja tukiverkostoa löytyy. Työyhteisö on positiivinen ja aivan mahtava. Näemme toisiamme hieman harvoin, mutta tullaan todella hyvin toimeen! Toimeen tullaan toki yksiköidenkin työntekijöiden kanssa. Mitä enemmän kiertää, sen kotoisampi olo. Huippuporukkaa ovat kaikki.

Sitten itse työhön. Työ sairaanhoitajana varahenkilöstössä on todella monipuolista. Useat varahenkilöstön työntekijät nimeävät vaihtelun olevan suurin syy työskentelylle varahenkilöstössä. Tästä syystä itsekin hakeuduin aikoinaan varahenkilöstöön. Uutena, vastavalmistuneena sairaanhoitajana pohdin, mitkä olisivat ne ovet, joista haluaisin kävellä melkein joka päivä sisään. Sitten tarjoutui mahdollisuus lähteä varahenkilöstöön ja ajattelin, että kokeillaan. On eri ovet joka päivä. Ja sotkuinen auto, mutta kaikenlaista tarvitaan, ja kaikkeen pitää olla varautunut.

Varahenkilöstössä työskentelyä voisi kuvailla jatkuvaksi työkierroksi. Työkierto on hyvä keino itsensä kehittämiseen, ja sen tarkoituksena on työntekijän osaamisen vahvistaminen. Perimmäisenä ajatuksena voi olla toki muutkin asiat, mutta näkökulmaa omaan työhön työkierrosta saa varmasti. Lisäksi sitä voidaan pitää verkostoitumisen keinona eri yksiköiden välillä. Edellä mainitut asiat allekirjoitan jatkuvasti kiertävänä hoitajana. Uutta näkemystä asioihin karttuu, ja eri yksiköt tulevat tutuiksi. Konsultaation kynnys pienenee, ja työn tekeminen helpottuu. Samaa organisaatiotahan tässä lopulta ollaan.

Pikkuhiljaa olen huomannut hyödyntäväni sitä kokemusta, jonka eri yksiköistä saan, myös muissa yksiköissä työskennellessäni. Näköala organisaation eri yksiköihin ja toimintatapoihin on valtava.

 

Alkuun tuntui toki haastavalta perehtyä jatkuvasti uuteen yksikköön, mutta äkkiä työ opettaa. Nykyään yksiköt ja niissä työskentelevät kollegat alkavat olla tuttuja. Pikkuhiljaa olen huomannut hyödyntäväni sitä kokemusta, jonka eri yksiköistä saan, myös muissa yksiköissä työskennellessäni. Näköala organisaation eri yksiköihin ja toimintatapoihin on valtava.

Työ vaatii jatkuvaa oppimista ja itsensä kouluttamista. Asioista joutuu ottamaan selvää itse ja erilaisiin tilanteisiin tulee sopeutua nopeasti. Paineensietokykyä ja hyviä vuorovaikutustaitoja vaaditaan alati muuttuvassa työssä. Työ on raskasta, mutta tuo varmuutta tekemiseen ajan kuluessa. Ammatillisen kasvun kannalta oivallinen paikka aloittaa uraa, ja miksei jäädä pidemmäksikin aikaa.

 

Heidi Nikkinen, sairaanhoitaja
Sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen (YAMK)
Mikkeli

Kirjoita kommentti

*