Kokenut luontoalan yrittäjä kertoo opiskelumatkastaan ja antaa myös muutaman vinkin, mitä kannattaa huomioida restonomiopintoja suunniteltaessa.

Kerro itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Stefan Blomqvist eli tuttavallisemmin Börje, kotipaikkana Espoo. Työskentelen yrittäjänä luontoalalla, ohjelmapalveluiden parissa. Luontoalalla olen työskennellyt jo 25 vuoden ajan ja työuralle on mahtunut niin opasyhdistyksen perustamista kuin monipuolista matkailun kehittämistä erilaisissa alueorganisaatioissa.

Työni puolesta olen tavannut tuhansia ihmisiä erilaisten tapahtumien kautta, ja se on tämän työn sekä toimialan mahtava piirre. Tässä ammatissa ei myös koskaan ole kahta samanlaista päivää, saati kahta samanlaista ryhmää asiakkaana.

Opiskelet Xamkin verkkototeuksessa restonomiksi. Kerro meille hieman opinnoistasi ja alkaako valmistuminen jo häämöttämään?

Olen melko tuore opiskelija, aloitin restonomiopinnot tammikuussa 2022. Verkkototeutuksen kautta olen pystynyt yhdistämään työn sekä opiskelun ja tavoitteenani on tehdä tutkinto nopeutettuna toteutustapana.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen menettelyn kautta olen pystynyt hyödyntämään monipuolista osaamistani työelämästä ja se on myös nopeuttanut opintojen etenemistä. Tänä keväänä on vielä muutama opintojakso suoritettavana ja opinnäytetyön viimeistely. Valmistuminen siintää siis jo melko lähellä.

Vaikka vauhti on ollut kova, toistaiseksi aikataulun rytmittäminen on sujunut hyvin ja melko kivuttomasti. Kaikille tämä vauhti ei sovi, mutta itse olen tykännyt joustavuudesta ja tavasta nopeuttaa opintojen suorittamista.

Kuva Petra Roth

Miksi valitsit opiskelupaikaksi juuri Xamkin restonomikoulutuksen?

Opiskelemisen aloittaminen tuli hieman yllättäen, kuten monet mielenkiintoiset asiat. Huomasin valtakunnallisen yhteishaun ja löysin sieltä Xamkin verkkototeutuksen. Yrittäjän arkea on vaikea yhdistää päiväopiskeluun, joten verkkototeutuksena suoritettava restonomitutkinto toimi minulle parhaiten. Tutustuin ennakkoon Xamkin restonomitutkinnon rakenteeseen ja opintojaksoihin. Tuli tunne, että näistä opinnoista saan apua omaan myös yritystoimintaani.

Opintosi ovat vielä käynnissä, mutta kerro meille tunnelmia menneiden kuukausien varrelta?

Totta, opiskeluhistoriani Xamkissa on vielä melko lyhyt. Hauska muisto liittyy omaan ikääni. Olen opiskeluryhmäni vanhin. Osa opiskelijoista ei ole vielä edes syntynyt, kun olen itse tehnyt ensimmäisiä matkailualan töitä. Ikäerot herättävät aina hieman hilpeyttä.

Opintojen alussa muistan myös olleeni hieman hämmentynyt erilaisten opiskelualustojen ja ohjelmien määrästä. Tietotekniikka ei ole koskaan ollut minulle mikään peikko, mutta alkuvaiheessa piti keskittyä paljon erilaisten järjestelmien omaksumiseen, missä tapahtuu mitäkin. Onneksi siihenkin sai apua opettajilta ja opiskelukavereilta.

Vaikka opinnot ovat vielä käynnissä, nostaisin tässä esiin myös Xamkin restonomikoulutuksen opettajien toiminnan ja vuorovaikutuksen heidän kanssaan. En muista ainuttakaan kertaa missä olisin kokenut jääni yksin tai ilman ohjausta. Tämä jos mikä vaikuttaa merkittävästi omaan opiskelufiilikseen.

Sanotaan, että Xamkilaisuus on asenne, joka yhdistää. Mitä tämä mielestäsi tarkoittaa?

Positiivista leimautumista ja sitoutumista oppilaitosta kohtaan. Halutaan pitää Xamkin lippua korkealla ja arvostetaan omaa opiskeluyhteisöä.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää opiskelua suunnittelevalle, mitä tulisi ottaa huomioon?

Ole realisti ja tartu rohkeasti toimeen. On äärettömän tärkeää tehdä itselle hyvä aikataulutus. Pidä se esillä työpisteelläsi ja noudata sitä. Aikataulutus helpottaa paljon arjen hallinnassa ja tehtävien palautusten aikataulussa pysymisessä.

Lähijaksoilla kannattaa olla myös aktiivinen, kysyä aina kun kysymyksiä herää, ne eivät koskaan ole tyhmiä. Opettajat ovat aihealueensa ammattilaisia ja ovat jakamassa osaamistaan juuri sinulle. Loppu on sitten ihan itsestä kiinni.

Etsi myös opiskelukavereista samanlaisia tavoitteita omaavia. Tämä auttaa esimerkiksi tehtävien palautusaikojen suunnittelussa, kun tietää toisen etenevän samanlaisella rytmityksellä. Ryhmäytymisen merkitystä ei voi aliarvioida.

 

Miksi valita juuri Xamkin restonomikoulutus?

No miksi ei? Asiaa voisi lähestyä ajatuksella missä uuden äärellä oleminen tai vanhan osaamisen päivittäminen on aina positiivinen asia. Ratkaisevaa kenties on se, miksi haluaa matkaan lähteä mukaan. Aika harva meistä on liikkeellä ajatuksella ”kun nyt ei muutakaan ollut”. Itselle on siis hyvä kirkastaa ja kiteyttää valittu suunta ja tavoite.

Minulle Xamkin restonomikoulutus on vastannut hyvin omaan ammatilliseen osaamiseen. Opinnot ovat tarjonnut minulle tilaisuuden oppia uutta, ja samalla antaneet minulle uusia näkemyksiä ja ajatuksia. Kannattaa myös muistaa, että koskaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta. Vanhakin koira oppii uusia temppuja, kun sille antaa vain mahdollisuuden.

Kirjoita kommentti

*