Ehdottomasti yksi opintojen parhaita puolia oli tavata paljon erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. On erittäin hyödyllistä keskustella ja jakaa kokemuksia muiden jo työelämässä jonkun aikaa olleiden kanssa. Keskustelut antoivat perspektiiviä myös opintoihin ja ryhmätöihin.

Valmistuin tradenomiksi vuonna 2000 ja sen jälkeen työskennellyt IT -alalla myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen tehtävissä yli kaksikymmentä vuotta. Suurimman osan urastani olen työskennellyt suurissa yrityksissä kuten Fujitsu, Appple ja Cisco.

Viimeiset reilun 1,5 vuotta olen työskennellyt suomalaisessa softa-alan yrityksessä nimeltä Lamia. Lamialla vastaan yrityksen operatiivisesta liiketoiminnasta (Chief Operating Officer).

Miksi Xamkin IBM?

Olin useamman vuoden pohtinut opiskelua työurani tässä vaiheessa ja vuonna 2019 ajatus konkretisoitui, kun hain yhteishaussa Xamkin IBM-koulutukseen. Kiinnostuin Xamkin YAMK-koulutuksesta, koska se on kokonaan englanninkielinen ja koulutus erikoistuu yrityksen kansainvälistymiseen sekä johtamiseen.

YAMK-koulutuksessa olen saanut paljonkin uusia ajatuksia, sisältöä sekä perspektiiviä omaan työhöni sekä tämänhetkisen työnantajani liiketoiminnan, johtamisen sekä strategian kehittämiseen. Teen tällä hetkellä opinnäytetyötä työnantajalleni ja aiheena on johtamisen kehittäminen yrityksessä. Uskon, että tutkinnosta on minulle hyötyä tulevaisuudessa, erityisesti nykyisessä roolissani.

Oman osaamisen kehittyminen

Mielestäni olen opintojen aikana kehittynyt luovassa työssä. Opintojen aikana kirjoitetaan useita raportteja ja kirjoittaminenhan on luovaa työtä. En ole aiemmin kokenut itseäni kovin luovaksi, mutta mielestäni opintojen aikana tuo puoli minussa on kehittynyt mukavasti. Aikuisiällä opiskelu on mielestäni aivan toisenlaista kuin nuorena. Kokemuksen kautta suhtautuu opintoihin eri tavalla motivoituneena ja toisaalta pystyy hyödyntämään jo opittua paremmin soveltaen.

Ehdottomasti yksi opintojen parhaita puolia oli tavata paljon erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

 

Ehdottomasti yksi opintojen parhaita puolia oli tavata paljon erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Monilla kurssikavereillani oli myöskin kokemusta työelämästä ja opintoja takana. On erittäin hyödyllistä keskustella ja jakaa kokemuksia muiden jo työelämässä jonkun aikaa olleiden kanssa. Keskustelu toi perspektiiviä myös opintoihin ja ryhmätöihin.

Mielestäni ehdottomasti kannattaa koko ajan opiskella lisää. On se sitten YAMK -tutkinto tai jokin muu väylä. Työelämä nykyään vaatii koko ajan uuden opettelua. Lisäksi itse koin, että viimeisimmästä tutkinnostani oli jo sen verran aikaa, että oli syytä ”päivittää” omaa liiketoimintaa sekä itseään.

Miten sait ”arjen” pyörimään työelämän ja opiskelun yhdistelmässä?

No, kyllähän arjen – mukaan lukien työ ja perhe – pyörittäminen samalla kun opiskelee, on välillä haastavaa. Suoraan sanottuna kuitenkin vähän yllätyin, kuinka mukavasti sain homman rullaamaan. Mielestäni kokemus työelämästä auttoi minua. Olin kuitenkin ollut työelämässä jo 20 vuotta ja oppinut oman ajankäytön hallintaa. Toki, ajanhallinta on edelleen välillä todella haastavaa ja edellyttää priorisointia.

Motivaatio on varmasti myös omalla kohdallani ollut tärkeä tekijä. Kuten aiemminkin sanoin, mielestäni aikuisiällä opiskelu on aika lailla erilaista. Itse ainakin olin motivoituneempi. Lisäksi tehtävät, ryhmätyöt ja raportit syntyvät/valmistuvat mielestäni helpommin, kun on kokemuksen tuomaa perspektiiviä sekä osaamista.

Terveisiä IBM -opintoja suunnitteleville

Omalta osaltani voin todellakin suositella IBM -opintoja. Olen oppinut matkan varrella taas uutta itsestäni. Koen myös saaneeni paljon uusia työkaluja ”työkalupakkiini” ammatillisen kehityksen kannalta.

Itse mietin opintojen aloittamista kauan. Nimenomaan ajanhallinta sekä opintojen työmäärä yhdistettynä omaan työhöni suoraan sanottuna jännitti paljon, mutta ainakin osa jännityksestäni on osoittanut turhaksi ja opiskelu on itse asiassa ollut kivaa ja tuonut mukavaa kontrastia ”normi” työskentelyyn.

Kotona on syytä olla asiat kunnossa ja keskusteltu ennen opintojen aloitusta, varsinkin jos on perhe, johon kuuluu lapsia. Tosiasia on kuitenkin se, että se ”toinen puolisko” joutuu ottamaan enemmän vastuuta perusarjen pyörityksestä väillä, kun ”taas se deadline painaa päälle” 🙂

Jarkko Puumalainen, Master of Business Administration, International Business Management (IBM)