Xamkin tuoreen logistiikan lehtorin Anssi Salmen polku on kulkenut kahden AMK- ja yhden YAMK-tutkinnon kautta yliopiston penkille ja tohtoriopintoihin.

”Oma koulutustaustani on uniikki, mutta erittäin sopiva amk:n lehtorille. Kaikki juontaa lukioon, jonka aloitin viime vuosituhannen viime hetkillä, eli vuonna 1999. Ylioppilaaksi valmistuin vuonna 2002, tosin arvosanat eivät päätä huimanneet”, Anssi kertoo.

”Näin 20 vuotta valmistumisen jälkeen onkin helppo todeta, että minun olisi kannattanut ehdottomasti jo silloin valita kaksoistutkinto. Tuon ikäisenä tulevaisuudesta ei kuitenkaan ollut mitään hajua ja ajauduin kavereiden ja tuttujen opettajien perässä kotipaikkakuntani pieneen lukioon.”

Lukion jälkeen Anssi jatkoi opintojaan ammattikorkeakoulussa ja on kulkenut sillä väylällä yliopistoon tohtoriopintoihin asti.

”Mielestäni ”hieno” meriitti on se, että en ole istunut päivääkään yliopiston penkillä opiskelijana. Amk-pohja ja viimeistään koronapandemia etäopetuksineen on tehnyt sen, että yliopiston ovea ei ole vielä tarvinnut avata opiskelumielessä. Mahtaisikohan minusta tulla Suomen ensimmäinen valmistunut tohtori, jolla ei ole fyysistä kokemusta yliopiston tiloista?”, hän pohtii pilke silmäkulmassaan.

AMK+AMK+YAMK

Anssi aloitti amk-polkunsa vuonna 2004 logistiikan insinöörin opinnoista, jotka valmistuivat neljä vuotta myöhemmin.

”Tämän jälkeen ajauduin opettajaksi syksystä 2009 alkaen. Tarkoitan todella, että ”ajauduin”, sillä en olisi ikimaailmassa kuvitellut opettajan uraa lukioikäisenä tai vielä edes inssiksi valmistumisenkaan jälkeen. Perusluonteeltani olin silloin kohtuullisen ujo ja hiljainen ihminen. Näin kuitenkin kävi, ja päädyin ammatilliseen koulutukseen opettajaksi.”

Opettajaksi päätyminen johti Anssin myös uudemman kerran ammattikorkean penkille, tällä kertaa ammatillisen opettajan papereita hankkimaan. Nuo opinnot valmistuivat vuonna 2012.

Kolmas tutkinto amk-maailmasta oli vuonna 2014 valmistunut yamk-insinöörin tutkinto.

”Tältä pohjalta väitän siis olevani kohtuullisen pätevä ja kokenut nimenomaan amk-lehtoriksi. 10 vuoden kokemus ammattikorkeakoulussa opiskelijana on tuonut opiskelijan näkemystä ja muistissa on vielä se, millaista opiskelijan arki on.”

AMK on luontainen jatke työuralle

Työvuosia ammatillisessa oppilaitoksessa kertyi lopulta kaksitoista ja puoli, ennen kuin päätös uuden työn hakemisesta kypsyi.

”Päätös oli kytenyt mielessäni jo pidemmän aikaa ja kun Xamkin logistiikassa avautui paikka, päätin sitä saman tien hakea. Näen amk-lehtorin työn luontaisena jatkeena omalle työuralleni ja sen mukanaan tuomat uudet tuulet sekä loistavat mahdollisuudet kehittää itseäni ja organisaatiotani olivat yksi tärkeimmistä tekijöistä miksi hypätä yhden opetusasteen ylemmäs”, Anssi pohtii ja jatkaa:

”Koen myös, että väitöskirjatyön tekeminen työn ohessa on loistavaa sparrausta suuntaan jos toiseenkin. Amk-ympäristö antaa myös paljon enemmän mahdollisuuksia tutkimukseni edistämiseen.”

Opiskelijat ja organisaation kehittäminen lähinnä sydäntä

Xamkissa Anssi toimii logistiikan lehtorina. Työnkuvaan kuuluu pääsääntöisesti logistiikan ammattiaineiden opetusta.

”Alku on ollut uuden opettelua ja mielestäni olen saanut koottua hyviä kurssitoteutuksia. Edellisissä työpaikoissa olen tehnyt paljon kehitystyötä opetusteknologioiden parissa. Voi olla tulevaisuudessa myös tämä sektori tulee näkymään jollain tasolla myös työni kuvassa”, hän kertoo.

Työssään tärkeimmäksi hän näkee opiskelijat ja heidän luotsaamisensa tulevaisuuden ammattilaisiksi.

”Tiedän hyvin mitä amk-opiskelijan sielunmaisemaan kuuluu ja koitan vahvistaa sitä koulun kautta muun muassa kurssitoteutusten suhteen”, Anssi sanoo ja jatkaa:

”Toinen tärkeä tekijä työssäni on organisaation kehittyminen ja eteen päin meneminen. Elämme aikaa, jolloin kehitystä tapahtuu niin monella sektorilla, että opetusorganisaatioiden täytyy pysyä mukana. Itse asiassa niiden täytyy olla eturintamassa, sillä meiltähän valmistuu valmiita osaajia työelämän pyörteisiin eikä heillä voi olla jo vanhentunutta tietoa heti valmistumisen jälkeen. Koen kehitystyön siis olevan opettamisen ohella lähellä sydäntäni.”

Insinöörimäisen tarkka perhe

Anssin vapaa-aika kuluu tällä hetkellä aika tiiviisti perheen parissa, sillä kotoa löytyy 2- ja 4-vuotiaat lapset.

”Lapset ovat muuten syntyneet täsmälleen samana päivänä, tosin kahden vuoden aikaerolla. Syntymäajassakin on vain 3 tunnin heitto. Insinöörimäistä tarkkuutta”, hän nauraa.

”Jos aikaa jää, niin silloin tällöin tulee palattua rakkaan harrastuksen eli geokätköilyn maailmaan. Kotkasta puuttuu vielä paljon hakemattomia kätköjä! Yksi ikuisuusprojekti on golf. Green cardin suoritin muutama vuosi sitten, mutta ajanpuutteen vuoksi golfin pelaaminen on edelleen jäänyt lähinnä haaveiden tasolle. Ehkä joskus sitten!”

Uusin harrastus löytyy sähköautoilusta. Sen maailmaan hän uppoutui noin vuosi sitten ensimmäisen täyssähköauton hankittuaan.

”Sähköautoilun maailman on erittäin mielenkiintoinen ja se tukee hyvin omaa vakaumustani toimia kehittäjyyden ja pioneerimaisuuden viestinviejänä.”

Mikä on mottosi?

”Varsinaista mottoa minulla ei ole, mutta se voisi koostua termeistä ”päivä kerrallaan, ole avoin kaikelle ja älä murehdi turhia”. Näillä ohjeilla olen pärjännyt tähän asti vallan mainiosti ja päässyt ihan kivasti etenemään sekä siviili- että työurallani.”