Tammikuu 2021, mikä hieno ajankohta aloittaa opiskelu ja kääntää uusi sivu elämässä! Ensinnäkin haluan onnitella sinua, joka olet päässyt opiskelemaan. Oli kyseessä sitten ensimmäinen ammattikorkeakoulututkintosi tai olit jo kokenut konkari aiempien tutkintojen myötä, toivon, että lähdet avoimin mielin tälle jännittävälle matkalle!

Tänään kirjoitan sinulle jo valmistuneen Xamkilaisen vinkit opintojen alkumetreille. Joukossa on hyväksi havaittuja käytänteitä ja omakohtaisia kokemuksia, maustettuna ihan faktatiedollakin.

Ei muuta kun vinkkien pariin!

  1. Valmistaudu huolellisesti

Ensimmäinen päivä uuden äärellä on aina jännittävä. Aikoinaan olit ekaluokkalainen reppu selässä, lippis päässä. Saatat edelleen muistaa tuon kutkuttavan ja jännittävän tunteen. Ammattikorkeakouluopinnot aloittaessasi sinulla on jo ehkä kokemuksia siitä, millainen valmistautuminen soveltuu sinulle parhaiten.

Ennen opintojen alkua kannattaa muun muassa: kirjata alun tärkeät päivämäärät ylös, varmistaa että tarvittavat välineet ja laitteet ovat kunnossa, selvittää kampuksen sijainti tai verkko-opintojen osalta alusta, jossa opinnot startataan, ottaa selvää opintotukiasioista, tilata opiskelijakortti ja perehtyä opiskelijaetuuksiin.

Pro tip: Muistathan, että Xamkissa on osaava ja auttava henkilökunta sinua varten. Mikäli sinusta tuntuu, että kaipaat apua ja neuvoja, pyydäthän niitä rohkeasti!

 

  1. Perehdy oppilaitoksesi käytänteisiin ja palveluihin

Ota haltuun Xamkin opiskelijan infopaketti, josta saat tärkeää tietoa. Perehdy tähän huolellisesti täällä.

 

  1. Ota haltuun oppilaitoksesi viestintäkanavat

Student intranet on Xamkin opiskelijaviestinnän ensisijainen, sisäinen kanava. Otathan Studentin haltuun heti opintojesi alussa, niin pysyt ajan tasalla oppilaitoksesi tärkeistä asioista. Studentissa voit myös muun muassa osallistua keskusteluun, seurata tapahtumia ja hyödyntää Xamkin omaa opiskelijakirpputoria, jonka kautta voi löytää vaikkapa vuokra-asunnon.

 

  1. Muista, että jännittäminen on normaalia

Älä soimaa itseäsi jännityksestä, sillä se on täysin inhimillistä. Sopivissa määrin jännitys kertoo siitä, että olet orientoitunut ja motivoitunut. Jos tuntuu, että alussa jännittää kovin, voit koittaa tehdä esimerkiksi erilaisia rentoutusharjoituksia. Näitä löytyy muun muassa täältä.

 

  1. Verkostoidu

 Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin kampuksella ja verkossa. Luo myös heti opintojen alkuvaiheessa Linkedin profiili, jos ei sinulta sellaista vielä löydy. Linkedin on oiva kanava verkostoitumiseen myös työelämän kanssa opintojen varrella.

 

  1. Älä stressaannu alun tietotulvasta

Opintoen alussa uutta tietoa tulee valtavasti. Jälleen kerran on enemmän kuin inhimillistä kokea painetta siitä, omaksuuko kaiken tiedon, osaako käyttää tarvittavia välineitä ja ohjelmia ja mitä kaikkea pitäää muistaa. Suhtaudu uuteen tietoon askel kerrallaan, osissa. Tulet varmasti sisäistämään kyllä kaiken ja muistathan, että aina voi kysyä apua henkilökunnalta tai opiskelukavereilta.

Pro tip: Tee muistiinpanoja ja kirjaa tärkeitä asioita ylös itsellesi parhaiten soveltuvalla tavalla. Näin kaikki tieto ei ole vain muistikapasiteettisi varassa.

 

  1. Hyödynnä to do listoja

 To do-lista auttaa sinua järjestelemään tehtäväsi ja vapauttaa tilaa mieleltäsi. Listaan kirjataan tehtävät mieluiten prioriteetti eli tärkeysjärjestyksessä. Sitä mukaan kun tehtävä on tehty, voi sen viivata yli.

 

  1. Löydä itsellesi sopivimmat opiskelutekniikat

Yksi oppii kuuntelemalla, toinen näkemällä, kolmas tekemällä. Tavat ja tottumukset voivat myös muuttua. Kokeile siis avoimin mielin tehdä muistiinpanoja, ajatuskarttoja, kuuntele, katsele, lue, kerro ääneen. Testailemalla voit löytää itsellesi parhaiten soveltuvat metodit.

 

  1. Asennoidu positiivisesti

Sanonta ”asenne ratkaisee” ei ole täysin merkityksetön. Omalla asenteellasi voit vaikuttaa paljon omaan mielialaan ja siihen, miten asioihin suhtaudut. Pakkaa siis koululaukkuun tai reppuun mukaan myös aimo annos aurinkoista mieltä.

 

Nyt ei siis muuta kuin tervetuloa Xamkiin ja tsemppiä opintojen starttiin!

 

– Viveka Tiitola, tradenomialumni, tapahtumakoordinaattori, Xamk