Kuusamolaisen Jaana Tynin mielestä Xamkin tarjoamat YAMK-opinnot ovat olleet laadukkaita ja opiskelu mutkatonta.

”Olen Jaana Tyni ja olen koko ikäni asunut Kuusamossa. Valmistuin yhteisöpedagogiksi (AMK) vuonna 2014 Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Aloitin yhteisöpedagogin YAMK-opinnot Xamkissa polkuopiskelijana syksyllä 2021 ja jatkoin tutkinto-opiskelijana syksyllä 2022.”

 

INTO OPISKELUUN CAMPUS ONLINEN KAUTTA

”Lähdin opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa monesta syystä. Ensinnäkin, opiskelu on mukavaa! Suoritin muutamia AMK-opintojaksoja CampusOnlinen kautta ennen Xamkiin hakeutumistani. Palo opiskeluun syttyi, ja löysin useita syitä lähteä YAMK-opintoihin. Olen ollut pois nuorisotyöstä useita vuosia, niin haluan päivittää osaamistani nuorisotyön alalta. Toisaalta tulevaisuuden työkuviot eivät olleet tuolloin selvillä, niin ajattelin ylemmän AMK-tutkinnon vahvistavan asemaani työmarkkinoilla. Luonnollinen valinta oli yhteisöpedagogin YAMK-opinnot.”

 Ajattelin ylemmän AMK-tutkinnon vahvistavan asemaani työmarkkinoilla.

 

”Opiskelin aikoinaan Peräpohjolan opistolla nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon oppisopimuksella. Samaan aikaan siis työskentelin Kuusamossa kunnan nuorisotoimessa. Valmistuin vuosituhannen alussa. Nuorisotyötä ehdin tehdä rapiat kymmenen vuotta, kun tulin valituksi päätoimiseksi työsuojeluvaltuutetuksi. Sillä tiellä ollaan. Työsuojeluvaltuutettuna työskennellessä halusin ylläpitää nuorisotyön osaamistani, ja suoritin monimuoto-opiskeluna Tornion Humakissa yhteisöpedagogin (AMK) tutkinnon. Muutama vuosi vierähti, ja innostuin taas opiskelusta!”

 

POLKUOPISKELU MAHDOLLISTAA ITSENÄISEN ETENEMISEN

”Kun rupesin tutkimaan opiskeluvaihtoehtoja, mietin että haenko Humakiin vai Xamkiin. Päädyin Xamkiin polkuopintojen sisältöjen perusteella, koska tavoitteenani oli ja on edelleen osaamisen päivittäminen nuorisotyön puolella. Pohdiskelin myös, että Humakista voin polkuopiskelijana napsia myös mielekkäitä opintojaksoja edullisesti, koska olen Humakin alumni. Eli nyppiä rusinat pullasta. 😊”

Polkuopiskelu ei kyllä eroa tutkinto-opiskelusta mielestäni mitenkään.

 

”Polkuopiskelu ei kyllä eroa tutkinto-opiskelusta mielestäni mitenkään. Jo ensimmäisenä orientaatiopäivänä meidät polkuopiskelijat toivotettiin yhdenvertaisina opiskelijoina mukaan porukkaan. Olen suorittanut kaikki opinnot tähän saakka itsenäisesti omalla aikataululla, joka sopii minulle oikein hyvin. Pääsääntöisesti opintojaksoilla on ollut vain yksi takaraja, jolloin on tehtävät oltava palautettuna. Itse asiassa olen käynyt kampuksella vain yhden kerran, ja se oli tuo orientaatiopäivä! Hankalinta on ollutkin suorittaa jokin yksittäinen opintojakso, jossa viikon tai kahden välein on ollut välietappeja ja tehtäviä. Tämä siksi, että olen koko ajan ollut töissä kokopäiväisesti.”

”Opiskelun muodot ovat muuttuneet vuosien saatossa yhä enemmän itsenäisempään suuntaan. En tarkoita pelkästään sitä, että voin opiskella omalla aikataululla kotona. Voin hyödyntää erilaisia opiskelutapoja, kaikkien ei tarvitse opiskella samalla tavalla. Myöskään lähdeaineisto ei ole rajattu tai määritelty kovin tiukasti, vaan tiedon hakeminen eri lähteistä on omissa käsissä. Tällaisessa mallissa voin kokea usein myös löytämisen riemua.”

 

PARASTA ON OPISKELUN MUTKATTOMUUS

”Kiinnostavinta on ollut näkökulman vaihtaminen perusnuorisotyöstä nuorisokasvatuksen kehittämisen saralle. Kun tarkastelee nuorisotyötä kauempaa ja kehittämisen näkökulmasta, niin näkee ihan uudella tavalla kehityksen, mitä suomalaisessa nuorisotyössä on tapahtunut. Jo niinkin lyhyellä aikajänteellä kuin 2000-luvun alusta tähän päivään. Tavallaan näen nyt sen kehityskaaren merkityksen ja tarkoituksen kokonaisvaltaisesti.”

Opettajat ovat pääsääntöisesti aivan huippuja, ja heiltä saa tarvitsemansa tuen nopeasti ja vaivattomasti.

 

”Parasta on opiskelun vapaamuotoisuus. Opettajat ovat pääsääntöisesti aivan huippuja, ja heiltä saa tarvitsemansa tuen nopeasti ja vaivattomasti. He luottavat meihin opiskelijoihin ja siihen, että etenemme tavoitteidemme mukaisesti.”

 

AVOIMEN AMK:N KAUTTA VOI OPISKELLA VAPAA-AIKAAN JA TYÖHÖN LIITTYEN

”Voin suositella avoimen AMK:n opintoja ihan kaikille! Kurssitarjonta on laajaa ja laadukasta. Avoimen kautta voi opiskella niin vapaa-aikaan ja omaan hyvinvointiin liittyviä opintojaksoja, kuin myös ammatillista täydennyskoulutusta tai tosiaan aloittaa polkuopintojen kautta matkan kohti uutta tutkintoa. Avoimessa suoritetut opinnot voi hyödyntää myöhemminkin, jos innostuu hakeutumaan tutkinto-opiskelijaksi. Yleensäkään opiskelu ei mene ikinä hukkaan, aina sitä jotain uutta näkökulmaa ja tietoa tarttuu mukaan.”

Yleensäkään opiskelu ei mene ikinä hukkaan, aina sitä jotain uutta näkökulmaa ja tietoa tarttuu mukaan.

 

”Työmarkkinoilla yhteisöpedagogit voivat työllistyä hyvin monenlaisiin töihin. Nykyään monissa asiantuntijatehtävissä on kelpoisuusehtona joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto, eikä ole aina sanottu, että sen pitää olla juuri tietty tutkinto, jonka on suorittanut. Toki sen olisi oltava alalle soveltuva.”

 

Haku polkuopintoihin vuosittain elokuun ja joulukuun alussa. Lue lisää polkuopinnoista.

Perehdy Xamkin avoimen AMK:n opiskelumahdollisuuksiin ja koulutuskalenteriin.