”Aktiivinen, motivoitunut opiskelija, joka on kiinnostunut uuden oppimisesta. Osoittaa restonomille ominaisia taitoja ottaen toiset hyvin huomioon. Tuo esille omia näkemyksiä ja esittää hyviä kysymyksiä ja kommentteja. Selkeää restonomiainesta!”

Näillä kommenteilla palkittiin Juuso Manninen vuoden 2022 Xamkin restonomiopiskelijaksi. Valinnan tekivät Xamkin restonomiopettajat ja palkitseminen tapahtui Mikro ry:n järjestämässä RestoGaalassa 3.12.2022. Otetaankin seuraavaksi selville, kuka tämä vuoden restonomiopiskelija oikein on.

 

Kerro meille kuka Juuso on?

Olen siis Juuso Manninen, 24- vuotias nuori mies, joka uskoo, että parhaat asiat elämässä ovat epämukavuusalueella. Opiskelen siis täällä Xamkissa restonomiksi ja vapaa-ajalla käyn salilla ja soittelen rumpuja koulun bänditilassa.

 

Opiskelet Xamkissa restonomiksi. Miten matka on sujunut?

Lähdin opiskelemaan restonomiksi, koska tässä pääsee työskentelemään toimialalla, joka työllistää todella laajasti ja monipuolisesti. Opiskeluvalintaan vaikutti myös kaverini, joka oli aloittanut opinnot aiemmin. Hän kertoi, että opinnot ovat todella monipuoliset aiheiltaan ja että näissä opinnoissa ei voi tylsistyä.

Opinnot ovat sujuneet hyvin. Olen tutustunut moniin eri-ikäisiin opiskelijoihin omalta alaltani, mutta myös muilta koulutusaloilta. On ollut myös mahtava huomata, kuinka paljon erilaista kokemusta ja osaamista meillä opiskelijoilla on ja se ilmenee hyvin ryhmätöiden tekemisessä. Opiskelutehtävät ovat olleet myös hyvällä tavalla erilaisia. Paljon tehdään yhteistyötä erilaisten yritysten kanssa ja se on ollut tosi mielenkiintoista. Tässä ollaan oppimassa työelämästä (ja toki myös elämästä ylipäänsä) ja itsestä uusia kykyjä koulun siipien suojassa. On myös hyvä muistaa, että se ei haittaa, vaikka ei aina saisikaan kiitettävää koulutehtävästä tai opintojaksosta.

Ehdottomasti parasta restonomiopinnoissa ja yleisesti ammattikorkeakouluopinnoissa on olleet erilaiset opiskelijabileet- ja järjestöjen toiminta. Meillä täällä Mikkelissä toimii Mikro ry eli Mikkelin Restonomiopiskelijat. Mukaan kannattaa liittyä heti opiskeluiden alkumetreillä ja voit olla mukana järjestämässä erilaisia opiskelijatapahtumia opiskeluiden ohella. Ja bileitä on paljon erilaisia, mm. sitsejä, approja, silliksiä ja hienoja, virallisia gaaloja ja vuosijuhlia.

 

Mikä on mielestäsi restonomin tärkein ominaisuus?

Ehdottomasti kyky tulla toimeen toisten ihmisten kanssa. Lisäksi vahvat asiakaspalvelutaidot pitää olla kunnossa. Haastavienkaan asiakkaiden kanssa ei saa menettää hermoja, vaikka se olisikin helpoin tapa, tulee osata toimia ammattimaisesti.

 

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on?

Suurempia suunnitelmia ei tällä hetkellä ole, menen niin sanotusti virran mukana. Opinnot ovat jo loppusuoralla, joten valmistuminen siintää edessäpäin. Aion muuttaa suuremmalle paikkakunnalle uusien haasteiden ja samalla itsensä kehittämisen toivossa. En tiedä onko tämä haave, mutta toivon että voisin tulevaisuudessa työllistyä tapahtuma-alalle. Tapahtumatuotanto kiinnostaa ja olisikin mahtava päästä järjestämään laadukkaita tapahtumia loistavan työporukan kanssa.

 

Lähetä vielä terveisiä restonomiopintoja suunnitteleville, miksi valita juuri nämä opinnot ja Xamk?

Ehdottomasti hakemaan! Saat laadukkaan ja laajasti työllistävän tutkinnon Xamkilta ja mahdollisesti loppuelämäksi mahtavia ystäviä. Kannattaa ottaa ensimmäinen askel, tutustua rohkeasti uusiin ihmisiin ja elää täysillä. Seek Discomfort!

Haastattelu tehty 12/2022