Olen Emmi Väkevä-Henttu, 32-vuotias Xamkin yhteisöpedagogiopiskelija Kouvolasta. Perheeseeni kuulu aviomies ja 3 poikaa (7-vuotiaat kaksospojat sekä 13-vuotias esikoinen). Arjen ja koulun sovittaminen yhteen ei aina ole niin helppoa… Mutta kummasti sitä ihminen sopeutuu ja selviää.

 

Seikkailukasvatuksen kurssi Pohjois-Valkealassa

Aiemmalta koulutukselta olen sairaanhoitaja (valmistuin 2009) eli olen siis alanvaihtaja. Vuonna 2010 sattuneen työtapaturman takia en ole pystynyt omaa työtäni kunnolla tekemään. Pitkän ja kivisen tien jälkeen olen nyt siinä onnellisessa tilanteessa, että uudelleenkoulutus tuli kyseeseen. Alkuun alanvaihto mietitytti, mutta ajatus ”puhtaalta pöydältä” aloittamisesta innosti. Samalla kuitenkin päätös jäädä opintovapaalle omasta työstäni lastenpsykiatrian yksikössä tuntui vaikealta ja pelottavalta, vaikkakin omien fyysisten rajoitteiden takia työ oli hyvin haastavaa.

Ennen tutkinto-opiskelijaksi pääsyä olin vuoden opiskellut avoimen AMK:n polkuopiskelijana työn ohessa, joten opiskelu oli jo tullut tutuksi.

 

Itselle alan vaihtaminen ei ollut toivottua, sillä olinhan unelmatyössä. Mutta fyysisten rajoitteiden takia oli yksinkertaisesti vain pakko tehdä jotakin. Niinpä keväällä 2018 jäin opintovapaalle työstäni ja ryhdyin täysipäiväiseksi opiskelijaksi. Ennen tutkinto-opiskelijaksi pääsyä olin vuoden opiskellut Xamkin avoimen ammattikorkeakoulun puolella polkuopiskelijana työn ohessa, joten opiskelu oli jo tullut tutuksi.

Meidän upea Kouvolan kampus

Vuosi opintovapaata on nyt takana ja täytyy todeta, että päätös oli oikea. Vuosi on mennyt hurjan nopeasti. Vaikka opiskelu ei ole aina ollut helppoa, on se ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja innostavaa. Olen oppinut ja kokenut valtavasti. Olen saanut toteuttaa itseäni ja tehdä juuri niitä asioita, mitkä ovat tuntuneet tärkeiltä ja oikeilta.

Olen saanut toteuttaa itseäni ja tehdä juuri niitä asioita, mitkä ovat tuntuneet tärkeiltä ja oikeilta.

 

Opiskelijakavereita

Vuosi on ollut täynnä mahtavia uusia kohtaamisia. Opettajat ovat olleet osaavia ja innostavia. Tehtävät opettavaisia ja silmiä avaavia. Opiskelukavereista on muodostunut tiivis tuki. Myös harjoittelun (MLL Kymen piiri) myötä yhteistyö MLL:n ja KooKoon kanssa on antanut minulle niin paljon ajatuksia, oppia ideoita, luovuutta ja energiaa.

… olen kohdannut useita mahtavia nuoria, olen kuullut heitä ja vienyt heidän ääntään kuuluvaksi

 

Olen päässyt yhdessä MLL:n ja KooKoon kanssa kiertämään Kouvolan kouluja – yhdessä haluamme toimia kiusaamista vastaan! Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyössä oikeasti on voimaa.

Kouluvierailu yhdessä KooKoon kanssa.

Lisäksi MLL:n nuorisohankkeen Mie Kuulun! mukana olen päässyt muutenkin kiertämään Kymen piirin alueen kouluja. Kouluvierailuilla olemme testanneet osallistavia menetelmiä käytännössä. Myös tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat kouluvierailujen yhtenä teemana. Näiden vierailujen aikana  olen kohdannut useita mahtavia nuoria, olen kuullut heitä ja vienyt heidän ääntään kuuluvaksi. Olen sitä mieltä, että juuri tällaiseen ennaltaehkäisevään työhön pitäisi voida satsata enemmän.

 

Koulurauhan julistus Taavetin koululla.

Harjoittelun ohjaajani Taina Salomäen kanssa yhteistyö on ollut alusta alkaen helppoa ja luontevaa. Myös MLL:n muu porukka on ottanut minut hyvin vastaan. Olen saanut tuntea itseni tärkeäksi ja tarpeelliseksi, osaksi yhteisöä.

Myös se, että harjoittelu mahdollistui näin pitkittäisesti (15 op harjoittelua vuodessa), oli minulle iso asia. Pitkittäinen harjoittelu on mahdollistanut myös sen, että olen saanut olla hankkeessa mukana pidempään ja hanketyö on tullut näin paremmin tutuksi.

 

MLL:n toiminnasta kertomassa.

Vielä on 10 kk opintovapaata jäljellä…

Joulukuussa olen sitten sosiaali-terveydellinen-humanisti, tai jotain sinnepäin. Aika näyttää, mitä minusta isona tulee… Sen kuitenkin tiedän, että ennaltaehkäisevään työhön pitäisi voida panostaa nykyistä enemmän. Lasten ja nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien etu.

 

Terveystalon nallesairaalapäivä.

Täytyy kyllä todeta, että opiskelu on ollut äärimmäisen innostavaa ja palkitsevaa. Parasta on ehdottomasti ollut se, että on päässyt olemaan luova, toteuttamaan itseään ja tekemään itselle tärkeitä asioita.

Täytyy kyllä todeta, että opiskelu on ollut äärimmäisen innostavaa ja palkitsevaa. Parasta on ehdottomasti ollut se, että on päässyt olemaan luova, toteuttamaan itseään ja tekemään itselle tärkeitä asioita.

 

Tässä vielä yksi esimerkki siitä, että opiskelussa todella pääsee toteuttamaan itseään:

Lyhytelokuva Langat: Katso elokuva osoitteessa https://m.youtube.com/watch?v=-Vf887NcT5I

Teksti, jonka lyhytelokuvasta olen kirjoittanut ensi-ilta mainokseen.

Kenen käsissä on meidän langat? Kuka saa päättää ja milloin?

MLL Kymen piirin lyhytelokuva ”Langat” puhuttelee katsojaa, herättää tunteita ja saa aikaan keskustelua.

Elokuva toimii loistavasti esimerkiksi mediakasvatuksen tukena.

Lyhytelokuvan yksi tarkoitus on saada miettimään, havaitsemaan ja tarkastelemaan median vaikutuksia ja merkityksiä yksilölle.

Nuoret elävät ja kasvavat mediakulttuurissa, joka muodostuu useista mediasisällöistä ja ilmiöistä. Nuorten osallisuus mediakulttuurissa on nykypäivänä tärkeä osallisuuden ja aktiivisen toimijuuden väylä. Ja tätä osallisuuden merkitystä nuoren elämässä ei voi liikaa korostaa.

Nuorilla on oikeus mediakasvatukseen ja meillä aikuisilla velvollisuus sitä antaa. Mediakasvatuksen avulla edistetään ja vahvistetaan yhteiskunnan nuorten valmiuksia ja taitoja mediakulttuurissa elämiseen.

Asiallinen ja huomaavainen käytös Internetissä on yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa.

 

Lyhytelokuvan kuvaukset. Oma osuus purkissa, joten on aika iloita.
Tällä pääsee jo pitkälle. Hyvä kantaa hyvää, siksi huomaaminen lasten ja nuorten kanssa on äärimmäisen tärkeää.

Kirjoita kommentti

*