Niklas Gabrielsson opiskelee kolmatta vuotta tietojenkäsittelyä Mikkelin kampuksella. Niklas otti kurssin nimeltä AV-tuotannot, sillä hän tiesi, että pääsisi mukaan Emma Gaalan-projektiin. Hän uskoo, että parasta oppimista on tekeminen eikä niinkään kirjoista lukeminen. Lue mitä Niklas on päässyt tekemään ja mitä on vielä luvassa. 

Niklas Gabrielsson opiskelee kolmatta vuotta tietojenkäsittelyä ja valmistuu loppuvuodesta 2019.

Hei Niklas, opiskelet Xamkissa tietojenkäsittelyä. Kerrotko hieman, miksi olet mukana Emma Gaala-projektissa?

Emma Gaala-projekti kuuluu osaksi opintojani. Olen siis kurssilla “AV tuotannot” jossa harjoitellaan mm. videoiden ja livetuotannon tekemistä. Emma Gaala ja siihen osallistuminen oli yksi tärkeimmistä asioista, minkä takia lähdin kurssille.

Mitä olet tehnyt tähän mennessä liittyen projektiin?

Tähän asti olen kuvannut artistihaastatteluja, some-materiaalia ja dokumentaarista elokuvaa gaalan kulisseista. Vielä vuorossa on siis itse gaala, josta tehdään suoraa lähetystä.

Onko opinnoista ollut hyötyä ja jos on niin millaista?

On aika paljonkin, ensimmäisenä vuonna oli ääni ja kuva opintojakso, jossa harjoiteltiin kameroiden ja editointiohjelmien käyttöä. Viime talvena suoritettu työharjoittelu Yle Mikkelin toimistolla on eniten opettanut ihan yleisesti kuvaamisesta ja miten kuvauspaikalla toimitaan.

Mitä olet oppinut projektissa?

Tähän asti olen oppinut rauhallisuutta ja tiettyä kylmäpäisyyttä. Eli jos jokin tehtävä (kuvaus) ei tunnu menevän ihan putkeen, niin kannattaa ottaa pieni hengähdystauko, ajatella ja sitten jatkaa hommia. Näitä taitoja ei loppujenlopuksi kirjoista pysty lukemaan vaan ne pitää oikeassa elämässä oppia. Juuri tämä oikea tekeminen opettaa parhaiten.

Mikä on ollut parasta?

Parasta ylipäätään on ollut tekeminen ja takaraivossa oleva tieto, että tätä tuotettua materiaalia tullaan oikeasti käyttämään. Minun on vaikea välillä löytää motivaatiota sellaisten tehtävien tai kotitehtävien tekemiseen, jota tehdään vaan itseään varten. Aina kun tietää että “hei tää olee oikeeseen käyttöön ja joku muukin katsoo ja arvostelee tätä kuin minä”. Tämän kaltainen paine ja ajattelua tuo sitä motivaatiota ja halua onnistua.

Mitä odotat varsinaiselta Gaala illalta?

Varsinaiselta gaalalta odotan todella kiireistä ja hektistä päivää. Tulen kuvaamaan punaisella matolla, jossa varmasti tulee olemaan hälinää ja nopeita tilanteita. Yleensä en tulevia murehdi, koska vasta paikan päällä tai siinä hetkessä näkee, mitä on edessä ja sen mukaan lähden adaptoitumaan tilanteeseen. Televisouutisia tehdessäni monta kertaa huomasin että kaikki ennakko-odotukset ja suunnitelmat tulevat muuttumaan. Tämän takia lähden gaalaan ihan rennolla mielellä, mutta tietenkin sellaisella ammattitaidolla, että ihan takki auki ei voi gaalaan lähteä. Siinä kohtaa kun näen “aha täällä on tämmönen kuvauspaikka, tähän tulee haastateltavat. No, sitten meen tähän kuvaan ja jotenkin näin mä tuun liikkumaan”.

Mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä? Mihin haluaisit työllistyä?

Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä sisällöntuotannollisissa tehtävissä. Onko se sitten graafista suunnittelua, verkkosivujen tekemistä, kuvaushommia vai jotain ihan muuta. Sen näkee sitten tulevaisuudessa.

Kiitos haastattelusta ja onnea Emma Gaalaan 2019!