Tytti Maasalo opiskelee Xamkin Kouvolan kampuksella muotia ja puvustusta. Hänellä on ollut ilo olla mukana suunnittelemassa pukuja Emma Gaalaan. Tytti kertoo myös oppineensa projektista paljon, sillä hän on tehnyt suunnittelemansa puvun alusta asti itse – kankaan värjäämisestä lähtien. 

Tytti Maasalo opiskelee Kouvolan kampuksella muotia ja puvustusta.

Hei Tytti, olet mukana Emma Gaalassa ja suunnittelet Xamkin kehitysjohtajalle puvun Emma Gaalaa varten. Hän jakaa tilaisuudessa vuoden tulokaspalkinnon. Kerrotko, mistä kaikki oikeastaan lähti liikkeelle?

Tämä alkoi siitä, että kehitysjohtajamme Petteri Ikonen näki erään puvun, jonka olin suunnitellut mallistoamme varten ja piti siitä. Hän kysyi, voisinko suunnitella samantyylisen puvun hänelle Emma Gaalaa varten.

Miltä puvun suunnittelu on tuntunut? Emma Gaala on iso gaala ja myös näkyvyys on laaja.

Suunnittelu on tuntunut kivalta. Emma Gaala on tuonut myös painetta puvun suunniteluun – kysymyksessä on kuitenkin arvostettu gaala. Myös aikataulupaineita on ollut, koska suunnittelen myös avustajille pukuja. Aluksi tuntui, että apua, mutta samalla on upeaa päästä suunnittelemaan puku Petterille.

Mitä voisit kertoa puvusta?

Petterillä oli näkemys, mitä hän toivoi puvulta. Lähtökohtana oli Piet Mondrian taide, mitä hän on tehnyt 30-40 luvulla. Haluttiin, että taide on inspiraation lähde puvulle.

Mitä olet oppinut?

Vaikka mitä! En ole aikaisemmin tehnyt miesten pukuja tai valmistanut niitä. Olen aikaisemmin tehnyt kaksi miesten asua ja miesten puku ei ole helpoimmasta päästä. Haaste on kuitenkin ollut kiva!

Olen oppinut paljon teknistä puolta. Olen värjännyt itse kaikki pukuun käytettävät kankaat.

Mihin tähtäät tulevaisuudessa nyt kun opiskelet muotia ja puvustusta?

Se onkin hyvä kysymys. Minulla ei ole selkeää kuvaa vielä. Monet asiat kiinnostavat ja esimerkiksi miesten asujen suunnittelu voisi olla sellainen.

Haluaisin ottaa ekologiset ja eettiset asiat huomioon. Tehdä enemmän pientuotantoa! Ja vaikuttaa omalla tekemisellä ihmisten vaatevalintoihin. En pidä pikamuodista.

Petteri Ikonen Emma Gaalan punaisella matolla.

Mitä mieltä olet vaateteollisuuden kertakäyttökulttuurista?

En kannata asiaa. Vaatteista on tullut liian halpoja ja huonolaatuisia. Nykyään itse ostan paljon käytettyjä vaatteita ja erityisesti suomalaisten valmistajien vaatteita. Katson myös tarkkaan, mistä vaate on valmistettu.

Mitä vinkkejä antaisit lukijoille vaatteiden ostamiseen?

Mieti tarkkaan tarvitsetko uutta vaatetta ja jos tarvitset niin osta mielummin laatua. Pyri kokoamaan laadukas vaatekaappi sen sijaan, että se on täynnä huonolaatuisia vaatteita.

Mitä vähemmän on vaatetta, sen helpompi ne on löytää ja yhdistellä.

Olet menossa gaalaan. Mitä odotat?

Odotan hyvää fiilistä ja tietysti mahtavaa nähdä, mitä olen saanut aikaan. Voi olla ylpeä työstä, mitä on tehnyt!

 

Kiitos haastattelusta ja onnea Emma Gaalaan 2019!