Arttu-Petteri Klami tähtää maajoukkueeseen ja Tokion Olympialaisiin. Miten hän ehtii tehdä kaiken ja miltä opiskelut tuntuvat Kotkan kampuksella? Klami opiskelee logistiikan insinööriksi kolmatta vuotta ja aikoo suorittaa opintonsa menestyksellä – aikatauluhaasteista huolimatta.

Hei Arttu-Petteri. Mitä opiskelet ja miten päädyit Xamkiin?

Opiskelen logistiikan insinööriksi ja kolmas vuosi menossa. Olen tehnyt logistiikan ammattitutkinnon Kotkassa Ekamissa ennen Xamkiin tuloa. Lisäksi olen ajanut rekkaa työkseni. Tämä on luonnollinen jatkumo, kun katsoo aikaisempaa kokemustani.

Mitä logistiikan opiskelut pitävät sisällään?

Logistiikka on niin iso ja laaja aihe, että mahdollisuuksia on monia. Valinnaisia aineita on, joten voi sitä kautta syventyä haluamalleen alalle esimerkkeinä hankintapuoli tai vaikkapa venäjän kuljetukset. Itse pystyy valitsemaan kursseja ja voi esimerkiksi kesken opintojen valita englanninkielisen suuntauksen ja ottaa englanninkielisiä kursseja.

Millaista on opiskelu Xamkissa?

Parasta on opiskelukaverit! Mutta jos vakavasti puhutaan niin sekä urheilu ja opiskelu vaativat molemmat paljon eli haastetta riittää. Paikalla on oltava, jotta pääsee kursseista läpi varsinkin, jos kysymyksessä on aineet, joissa ei ole niin hyvä. Jos taas kursseille osallistuu, niin se on poissa harjoittelusta. Urheilijana voit olla mukana Urheiluakatemiassa ja itse olen esimerkiksi Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemiassa ja meillä on omat harjoitteluvuorot. Näistä saa myös opintopisteitä.

Puhutaan sitten lajistasi. Miten päädyit valitsemaan painin?

Vanhemmat veivät minut pienenä painiin ja sieltä en ole vielä löytänyt ulos 🙂 Olen 6-vuotiaasta asti paininut ja kuulun Kotkan Painimiehiin.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Lyhyenajan tavoitteet on päästä maajoukkueeseen sisään ja saada sitä kautta edustuspaikka. Suurin tähtäin on Tokion olympialaiset 2020. Matka on pitkä!

Mikä on ollut uran kohta?

Junioreissa voitin ensimmäisen SM-mitalin sekä Pohjoismaitten mestaruuskilpailuissa edustin Suomea. Nämä ovat kyllä mieleenpainuvimmat hetket urallani.

Miltä voittaminen tuntuu?

Hyvältähän se tuntuu. Tietää tehneensä asioita oikein ja mukava palkkio uurastuksesta. Olen pienestä pitäen halunnut aina voittaa – oli laji mikä tahansa. Olen kuulemma ollut huono häviäjä, mutta kyllähän urheilijalta vaaditaan sitä voiton tahtoa paljon. On haluttava voittaa, jos haluaa voittaa.

Entä sitten vastakohtana häviäminen. Miten se vaikuttaa?

Eihän siinä muuta, kun turha reissu ja tulipahan tehtyä. Ei sitä auta märehtiä – ei se sillä parane. Eteenpäin vaan!

Mikä painissa motivoi?

Kyllähän sitä välillä tulee mietittyä, että onko tämä kaiken sen arvoista laihdutuksineen. Mutta kyllä se on rakkaudesta lajiin, mikä motivoi. Ei voi olla poissa!

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia?

En vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Urheilusta on varmasti hyötyä työmarkkinoilla. Ainakin työnantaja varmasti miettii, että motivaatiota löytyy ja on fyysisesti hyvässä kunnossa.

Kiitos haastattelusta ja onnea tuleviin kisoihin!