Xamk-kakku

Read the recipe in english here!

 

Pohja (25 hlö)

  • 7 munaa
  • sokeria 70% munien painosta (n. 2,5 dl)
  • vehnäjauhoja 70 % munien painosta (n. 4,5 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi (vähintään 15 minuuttia sähkövatkaimella). Lisää leivinjauhe jauhojen sekaan. Siivilöi jauhot munavaahtoon varovasti käännellen. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.

*****

Täyte (kahteen täyteväliin)

  • 5 dl vispikermaa
  • ½ dl sokeria
  • 300 g vaniljarahkaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 400 g mansikoita

 

Mittaa kulhoon kerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi.

Sekoita joukkoon vaniljarahka sekä vaniljatahna. Pilko mansikat pieniksi kuutioiksi erilliseen astiaan, jotta voit ripotella niitä kakun väliin kakkua täytettäessä.

Laita ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla (voit maustaa maidon vaniljasokerilla). Levitä päälle puolet täytteestä ja ripottele puolet mansikoista myös. Nosta päälle seuraava pohja, kostuta ja levitä loput täytteestä sekä loput mansikat. Laita kanneksi kolmas pohja ja kostuta. Peitä kakku ja kuorruta seuraavana päivänä.

*****

Kakun kuorrutus

  • 250 g huoneenlämpöistä voita
  • 500 g tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
  • 2 rkl vettä
  • (keltaista elintarvikeväriä)

 

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksivaahdoksi. Malta vaahdottaa niin kauan, että kuorrute on valkoista.

Lisää lopuksi kylmä vesi ja vaahdota vielä hetki. Tämä tekee voikuorrutteesta notkeampaa. Värjää kreemi elintarvikevärillä.

Nosta kakku pöydälle ja poista kelmu, siisti reunat veitsellä.

Kuorrute tarttuu paremmin täysin kylmään kakkuun, joten kakun voi käyttää pakkasen kautta (30min). Kuorruta kakku ohuella kerroksella kuorrutetta ja laita kylmään hetkeksi.

Levitä paksumpi kerros kuorrutetta päälle ja siloita pinta.

Laita kakku hetkeksi kylmään ja valmista vaahtokarkkivaluma.

Vinkki! Kreemin voit notkistaa lämmittämällä sitä  varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.

 

*****

Vaahtokarkkivaluma

  • 1½ dl kuohukermaa
  • 120 g valkoisia vaahtokarkkeja
  • (mustaa elintarvikeväriä)

 

Vinkki! Kreemin voit notkistaa lämmittämällä sitä

varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.

 

Kaada kerma ja vaahtokarkit kattilaan, keitä miedolla lämmöllä varovasti sekoittaen, niin pitkään että vaahtokarkit ovat sulaneet.

Varo ettei seos pala! Lopuksi lisää vaahtokarkkiseokseen elintarvikeväri. Anna jäähtyä hetken, jonka jälkeen se on valmis laitettavaksi kakun reunoille. Seoksen voi kuumentaa uudelleen, jos se kerkeää jäähtyä liikaa, kermaa lisäämällä ja kuumentamalla saat siitä juoksevampaa, jos se on liian paksua.

Valuta vaahtokarkkiseosta kakun reunoille lusikalla (tai jos kotoa löytyy lääkeruisku, niin sillä saat myös kaunista jälkeä).

 

Vinkki! Sekoittaminen tekee kastikkeesta kuplaisen, mutta ilmakuplat tasaantuvat, kun kastike on sekoittamatta hetken.

 

Halutessasi voit vielä lisätä reunoille valuman päälle nonparelleja tai muita koristeita, kuten sokerimassasta tehdyn Xamk-logon.

 

Kakku on nyt valmis, joten ei muuta kuin nauttimaan!

 

 

– Rita

Tosi Makee

Kirjoita kommentti

*

Jaa sivu