Keväällä 2017 saimme kuulla, että pääsemme osaksi syksyllä järjestettäviä meripelastustaitokilpailuja, jotka tänä syksynä järjestettäisiin Savonlinnassa. Tehtäväksemme saimme järjestää ensiapurastin kilpailuihin.

Aluksi tämä tuntui varmaan jokaisesta vähän uskomattomalta ja ennen kaikkea mielessä pyöri, että onko meistä tähän ja miten pärjäämme mukana, vaikka meillä ei ole mitään tietoa koko tapahtumasta saatikka meripelastuksesta. Muutenkin tähän astiset projektimme ovat olleet melko pieniä tällaiseen tapahtumaan verrattuna, joten pieni jännitys lienee ihan normaalia.

Kevät ja kilpailuun tutustuminen

Keväällä aloitimme projektin siten, että aloimme tutustua Savonlinnan järvipelastajien avustuksella kyseiseen tapahtumaan sekä toimintaan. Saimme luokkamme ”mentoriksi” Savonlinnan järvipelastajista Timo Kaiposen, jota ilman emme varmaan olisi koko urakasta selvinneet tai ainakaan näin hyvin, joten hänelle kuuluu suuret kiitokset kaikesta avusta, tuesta ja ennen kaikkea ajasta minkä hän uhrasi meihin.

 

Meripelastustaitokilpailussa

Suunnitelman tekeminen

Melko pian saimme ajatusta siitä, mitä lähdemme tekemään rastillamme ja että saamme käyttöömme kilpailupäivän ajaksi kaksi höyrylaivaa, mikä teki itse suorituspaikasta mahtavan ja hiukan erilaisen. Suunnitelmanamme siis oli onnettomuus höyrylaivalla. Joukkueet saapuisivat satamaan, jossa he saisivat eteensä lapun missä lukee, että he ovat saapuneet ensimmäisinä onnettomuuspaikalle ja heidän tulisi sen mukaan suoriutua tilanteesta ja aikaa heillä oli käytössään max. 10 minuuttia tehtävän suorittamiseen.

Kun näinkin isosta projektista on kyse ja näin isosta porukasta niin totta kai suunnitelmia joutui matkan varrella muuttamaan hiukan ja jakamaan porukkaa eri tavalla kuin alkuperäinen suunnitelmamme oli, mutta suoriuduimme näistä haasteista todella hyvin ja mukauduimme muutoksiin.

 

Höyrylaiva Savonlinnan satamassa

 

Työnjaoksi muodostui karkeasti: arvioijat, uhrit/näyttelijät, huoltojoukot ja pisteiden välittäjät. Lisäksi osa ryhmästä oli pysäyttämässä joukkueita ja ottamassa tarvittaessa odotusaikaa.

Kilpailupäivä 2.9 S/S Punkaharju-laivalla

Itse kilpailupäivä alkoi meidän ryhmällä lauantai aamuna jo klo 5.30 Savonlinnan satamassa. Aamun hämärässä osa porukasta alkoi purkamaan tavaroita laivoihin ja valmistelemaan rastialuetta ja toinen osa meistä alkoi tekemään maskeerauksia ns. ”uhreillemme”. Alla kuvaa miltä ne todelliset taidonnäytteet näyttivät kelmulla suojattuna.

Onnettomuuden uhrit

 

Klo 7 aikoihin kaikki alkoi olla valmista, kun ensimmäinen joukkue laitettiin matkaan tuntia myöhemmin. Rastimme toimi päivän aikana todella hyvin ja vain kerran-kaksi jouduimme odotuttamaan joukkueita ennen rastille pääsyä. Muutenkin huoltotoimenpiteet ja omat pienet taukomme sujuivat todella mutkattomasti ja oikeastaan olimme täydessä valmiudessa koko ajan. Päivämme jatkui iltapäivä 16 asti, jolloin kaikki joukkueet olivat suorittaneet rastimme ja me olimme saaneet purettua kaikki tavaramme pois laivoista sekä rastialuetta rajanneet nauhat tolppineen ja opastuksineen. Päivästä tuli siis todella pitkä, mutta sitäkin palkitsevampi.

Mietteet päivän jälkeen

Näin jälkeenpäin ajateltuna koen, että saamme olla todella ylpeitä itsestämme ja suorituksestamme osana tämän kokoista kilpailua ja tapahtumaa. Vaikka alkuun oli epävarmuutta ja jännitystä niin itse kilpailupäivä sujui todella hyvin ja saimmekin paljon kiitosta ja hyvää palautetta toiminnastamme. Ryhmämme osasi loppujen lopuksi puhaltaa todella hienosti yhteen hiileen ja toimia ammattimaisesti. Matkan varrella itse kullakin olivat varmasti hermot tiukassa, mutta loppujen lopuksi päivästä tuli mukana ja hauskaa oli.

Haasteita tällaiseen projektiin toi paljon se, että koko ryhmämme on melko pitkälti jakautunut ympäri Suomea, kun opinnot alkavat olemaan loppusuoralla sekä suurin osa on töissäkin jo, mutta onneksemme on internetin ihmeellinen maailma, jonka avulla pystyimme paljon suunnittelemaan projektia ilman, että olimme yhdessä fyysisesti samassa paikassa. Muutoin tämän kokoluokan projekti ja yhteistyö ison organisaation kanssa oli todella suuri kunnia meille kaikille.

Meripelastusharjoitus

 

Tämän blogin kirjoitti valmistuva sairaanhoitajaopiskelija

Kirjoita kommentti

*