Xamkin alumni Vesa-Matti Moilanen valmistui Xamkista rakennusinsinööriksi ja on nyt suunnitellut ja toteuttanut oman taloprojektin Kouvolan Asuntomessuille. Moilasen oman perheen kodiksi valmistuvan asuntomessukohteen erikoisuus on Moilasen suunnittelema täysin uudenlainen puurunkoinen kattoelementti, jossa osa katosta on lasia. Kohteen rakennuttajana toimii Moilasen yritys Ramotec Oy.

Hei Vesa-Matti! Opiskelit rakennusinsinööriksi Xamkissa. Miksi valitsit kyseisen koulutuksen ja millaista opiskelu oli?

Innostuin alkuaan rakentamisesta 2007 kun rakennutimme uutta taloa. Olin isäni rakennusalan yrityksessä töissä ennen rakennusinsinööri opiskelujen alkua 2013 syksyllä. Aikuisena opiskelu oli hyvin antoisaa ja mielenkiintoista. Meillä oli hyvä luokka ja hyvät opettajat.

 

Kuva: Enni Tolkki

Olet suunnitellut Kouvolan Asuntomessuille Talo Korean. Lisäksi kohteen rakennuttajana toimii oma yrityksesi Ramotec Oy. Miten päätitte perheen kanssa rakentaa talon Asuntomessuille?

Kehittelin rakennusinsinööri opiskelujeni aikana uudenlaisen kattoelementtiratkaisun lähinnä pientaloihin. Tämä on suuri mahdollisuus saada idealla maksimaalinen markkinointi ja yrittää kaupallistaa tuotetta myös muille rakentaville.

 

Millaista on ollut suunnitella taloa alusta pitäen itse?

Hyvin mielenkiintoista. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon todella paljon asioita, mitkä eivät näy valmiissa kodissa sisältä päin. Suunnittelu eli tässä kohteessa hyvinkin paljon. Suunnittelussa pyrin kuitenkin ajattelemaan paljon itse rakentamista, yksinkertaisuus ja helppous valmistaa kotia ovat tärkeitä piirteitä projektissa.

 

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tulee nykypäivänä ottaa huomioon talon rakentamisessa?

Mielestäni tilan käyttö, toimivuus, viihtyvyys. Suosin paljon neliskanttisia rakennuksia, koska niiden tekeminen on suht nopeaa, varmatoimista ja kustannustehokasta. En Ymmärrä miksi taloihin pitää tehdä kaiken maailman vinkkeleitä, kulmia ja erkkereitä. Periaatteessa ”ylimääräiset” liitokset rakenteissa ovat aina pienoinen riski ja hidaste rakentamiselle.

 

Kerrotko kohteesta enemmän?

Talo on kaksikerroksinen viiden hengen koti. Todella valoisa, avara ja viihtyisä kokonaisuus jossa ollaan mietitty arkista lapsiperheen elämää. Talossa on 8 lasikattoelementtiä, joista tulvii valoa sisään. Lasikattoelementit ovat sijoitettu kattoon optimaalisille kohdille, jolloin niistä avautuvaa näkymää pääsee ihastelemaan eri kohdista taloa.

 

Kuva: Enni Tolkki

Miten päätit ryhtyä yrittäjäksi?

Heti valmistumisen jälkeen laitoin yritykseni pystyyn. Perustin sen lähinnä siksi, että voisin viedä kattoelementti ideaani eteenpäin. Tykkään myös siitä ,että oman yrityksen pyörittäminen antaa haasteita.  Myös olemalla itsensä pomo voi vaikuttaa suuresti omiin valintoihin/ menemisiin.

 

Onko terveisiä Xamkin opiskelijoille?

Menkää rohkeasti eteenpäin, haastakaa itseänne ja antakaa mahdollisuus onnistua. Älkää takertuko kaikkiin alanne asioihin, vaan keskittykää kiinnostuksen kohteisiin. Ei voi olla alallaan kaikesta kaikki tietävä, eikä myöskään tarvitse. Työ on se joka opettaa, virheitä sattuu kaikille, rohkeutta tulevaan.  Hyvää kesää kaikille.

Kiitos haastattelusta!

Talo Korea somessa:

Korean sisustuksesta vastaavat Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun alumni Laura Huusari Design Studio Taimista sekä Xamkin edeltäjäoppilaitoksesta Kyamkista valmistunut sisustusstylisti Enni Tolkki. Kohteen sisustajana toimii Värisilmä Kouvola, ja sieltä Tunnetila-suunnittelija Minna Hietala on suunnitellut kohteen pintamateriaalit.

Yläkuva: Laura Huusari