Emma Rapanen on Imatralta kotoisin oleva kilpaurheilija ja Xamkin opiskelija. Hän opiskelee liikunnanohjaajaksi toista vuotta Savonlinnan kampuksella. Emman urheilulaji on painonnosto ja tällä hetkellä hän kilpailee nuorten SM-tasolla.  

 


Opiskelijoiden painonnoston mestaruuskilpailut  

Nämä ovat kyllä niitä opiskelijatapahtumia, mistä itsekin nauttii.

 

Rapanen osallistui opiskelijoiden mestaruuskilpailuihin 2021, jotka järjestettiin 7.11. Tampereella. Kisat järjesti lajijaosto Herwannan Hauiskääntö. ”Vaikka kisa-aamuna jännitti todella paljon, niin olen onnellinen, että osallistuin. Kilpailut menivät itseasiassa paremmin kuin hyvin, sillä sain rikottua oman ennätykseni”, Rapanen kertoo hymyssä suin. Rapanen sai suorituksessaan ylös tempauksessa 60 kg ja työnnössä 75 kg. ”Sain heinäkuusta 10 kilon parannuksen, mistä olen todella tyytyväinen”, hän lisää.   

 

Rapanen pääsi osallistumaan SM-tason painonnostokilpailuihin ensimmäistä kertaa viime kesänä 2021. Tampereen opiskelijakilpailut olivat Rapasen kolmannet viralliset kisat. Seuraava horisontissa siintävä tavoite on päästä nuorten SM-tasolta aikuisten SM-tasolle. Rapanen voi osallistua nuorten sarjaan vielä ensi vuonna.  

 

Aikuisten luokkaan pääseminen edellyttää Rapasen painoluokassa 140 kg tulosta, mistä Rapanen on 5 kilon päässä. Tempauksen ja työnnön painojen yhteistulokset määrittävät osallistumisoikeuden. 

 

Mestaritasolle nuorena aikuisena 

Rapanen on harrastanut painonnostoa nyt pari vuotta. ”En pari vuotta sitten ollut vielä vakuuttunut painonnostosta lajina. Keskityin enemmän bodaustyyppiseen salitreeniin. Olin kuitenkin vuoden armeijassa, jonka aikana en treenannut juuri ollenkaan. Sieltä päästyäni aloitin salitreenin puhtaalta pöydältä ja päätin vaihtaa lajia painonnostoon.” 

 

Rapanen kertoo lajin hurmion olevan osaksi siinä, että se pakottaa epämukavuusalueelle. Kisat ovat jännittäviä, mutta suorituksen aikana unohtaa helposti kaiken muun kuin painot. ”Parasta lajissa on jatkuva kehitys. Se kyllä koukuttaa!” 

 

Inspiroivaa onkin Rapasen kyky omaksua laji ja kehittyä nopeaan tahtiin. ”En olisi uskonut, että pystyn vielä aikuisiällä oppimaan uusia lajeja, saatikka sitten kilpailla niissä mestaruustasolla.” 

 

 

Korkeakouluopintojen ja urheilun yhdistäminen 

Koulusta oppii asioita omaan urheilulajiin ja toisinpäin. Pystyn työharjoittelujen avulla suuntautumaan painonnostopuolelle, joten liikunnanohjaajakoulutuksen avulla pystyn yhdistämään työn ja intohimon tulevaisuudessakin.

 

Urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistämisessä etäopiskelu on auttanut paljon. ”Näin kisojen alla oli kätevää, että meillä on paljon etänä tehtäviä kursseja tällä hetkellä. Opiskelun pystyy näin aikatauluttamaan helposti syömisten ja treenien kanssa.” 

 

Liikunnanohjaajan koulutus oli luonnollinen valinta urheilutaustan takia ja Roponen kokee opintojen tukevan painonnostoa. Korkeakouluopintojen ja urheilun yhdistämistä miettiville Rapanen sanoo, että se onnistuu sutjakasti, mikäli vain halua siihen on tarpeeksi.  

 

 

Teksti: Matleena Ahoranta

Kirjoita kommentti

*