Ajattelin ensin kirjoittaa monista blogeista suositun ”my day” -postauksen. Tajusin kuitenkin, että minulla harvoin on kahta samanlaista päivää, joten postaus ei palvelisi ketään yamk-opiskeluja harkitsevaa tai opiskeluiden sekä työ- ja perhe-elämän yhdistämistä miettivää henkilöä.

Aloitin yamk-opinnot Xamkissa sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelmassa tammikuussa 2020. Olin siihen aikaan hoitovapaalla, mutta samana keväänä palasin sairaanhoitajan työhön psykiatriselle osastolle.

Aika ajoin kaikkien elämän osa-alueiden yhdistäminen on tuntunut haastavalta, mutta enemmän on ollut päiviä, jolloin olen kokenut sen jopa helpoksi.

Työn, opiskelun sekä perhe-elämän yhdistämisessä tärkeintä on ollut suunnitelmallisuus.

 

Sanoisin, että työn, opiskelun sekä perhe-elämän yhdistämisessä tärkeintä on ollut suunnitelmallisuus. Kun on etukäteen laittanut kalenteriin ylös päivät, jolloin opiskelee, on vapaa-aikaa jäänyt yllättävän paljon. Täytyy antaa kiitosta isolle tukiverkostolle, joka minulla ja puolisollani on arjen tukena, unohtamatta Pipsa-possua ja hänen kykyään lumota lapsi tunniksi tv:n eteen.

YAMK-opinnoissa parasta on ollut se, että opintojen rytmittämiseen on pystynyt vaikuttamaan itse paljon. Meidän koulutusohjelmassamme on 40 opintopisteen verran ydinopintoja, jotka on hyvä suorittaa lukujärjestyksen mukaisesti, mutta loput opinnot voi suorittaa itselleen parhaassa ajankohdassa. Itse olen esimerkiksi jättänyt vapaavalintaiset opinnot viimeiseksi ensi syksylle, jolloin ydinopinnot on jo suoritettu.

Opinnäytetyön saa tehdä yksin tai pareittain. Minä teen opinnäytetyön yhdessä entisen kollegani ja nykyisen luokkatoverini kanssa, ja vuorotöistämme huolimatta olemme saaneet järjestettyä tarpeeksi aikaa myös opinnäytetyön tekoon.

On myös ollut täysin luontevaa, että parivuotias taaperoni on Teams- kokouksissamme mukana tai opinnäytetyökollegani käy samalla katkomassa virtoja oman lapsensa pleikkarista.

”My day” koostuu siis epämääräisistä ajoista työtä, opintoja ja perhe-elämää, mutta tällä hetkellä kaikki osa-alueet ovat luonteva osa elämääni.

 

Ronja Rötkö
Sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen (YAMK)
Xamk, Mikkelin kampus

Kirjoita kommentti

*