”Jos harkitset harkkaa ulkomailla, älä enää mieti, vaan toteuta se!”

Tea Takala oli vaihdossa keväällä 2014 Virossa.
– Tarton kaupungissa on Lille maja -niminen nuorisotalo, jolla työskentelin koko 3 kuukautta. Työpaikka oli erikoistunut luovaan toimintaan ja varsinkin teatteriin. Minulla oli päävastuussa parini kanssa taidekerho, näytelmäkerho, suomen kielen tunnit sekä tietysti avoin talotoiminta. Järjestin myös pienelle ryhmälle taideprojektin, jonka puitteissa järjestettiin taidenäyttely.

Ja tottahan toki reissuun mahtui myös dinnerpartyja, hyviä hetkiä, huonoja hetkiä, reissaamista muissa Viron kaupungeissa, erilaisia tapahtumia, shoppailua, ulkona syömistä, museoita ja muita nähtävyyksiä. Tekemistä ainakin riitti!

Miksi lähdit harjoitteluun ulkomaille?
– Ai että miksi lähdin? No miksi en! Onhan tuo nyt mahtava tilaisuus lähteä hakemaan uusia ystäviä, kokemuksia ja oppimiskokemusta. Olen ollut myös aikaisemmin harjoitteluissa ulkomailla ja tiesin, että tällainen kokemus tulee olemaan merkittävä. Aikaisemmat kokemukset olivat paljon lyhyempiä, joten halusin haastaa itseni pidemmälle aikavälille. Enkä kyllä kadu yhtään, olihan tuo kokemus väga hea!

Millaista tukea sait harjoitteluun lähtiessäsi?
– Koulu auttoi rahallisesti tukien ja kv-koordinaattori sekä ohjaava opettaja auttoivat järjestelyissä niin paljon kuin mahdollista. Apua kannattaa kysyä, koska sitä saa helposti. Esimerkiksi papereiden täyttely helpottui heti, kun osasi pyytää apua.

Millainen kokemus matka ja harjoittelu ulkomailla oli?
– Reissu oli todella opettavainen ja kokemusrikas. Tuli paljon koettua ja vielä jäi paljon kokematta. Haasteet ja uudet tilanteet tekivät matkasta ainutlaatuisen. Ja tietenkin ihmiset! Parasta ehdottomasti oli ihmisten vieraanvaraisuus, uudet ystävät, kahvilat, hyvä ruoka sekä halvat second hand -liikkeet.

Mitä opit?
Suurin oppi ja asia mikä jäi käteen reissusta oli ehdottomasti itsensä haastaminen ja siinä onnistuminen. Matkakumppanin (eli luokkakaverini) kanssa tuli myös tutustuttua aivan uudella tavalla ja totta kai uusia ystäviä tuli iso joukko. Opin myös Viron kulttuuria ja muutamia sanoja viron kieltä.

Kenelle suosittelisit harjoittelua ulkomailla?
– Suosittelen harjoittelua (tai vaihtoa) ulkomailla kaikille, jotka ovat vähäänkään kiinnostuneet kansainvälisyydestä, itsensä haastamisesta, uusista erilaisista kokemuksista, uusista näkökulmista sekä uuteen kulttuuriin tutustumisesta. Jos harkitset harkkaa ulkomailla, älä enää mieti, vaan toteuta se!