Olen melkein valmis yhteisöpedagogi. Opiskelen Mikkelin kampuksella ja valmistun nyt keväällä. Halusin jakaa teille kokemukseni ulkomailla suoritetusta työharjoittelusta.

Lähdin tekemään pitkää harkkaa (Yhteisöpedagogin työkentät –harjoittelu) Yhdysvaltoihin Isoon Omenaan eli New Yorkiin kolmeksi kuukaudeksi viime kesänä. Siellä toimii Finland Center Foundation, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarkoituksena on toimia suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin kohtaamispaikkana tukemalla suomalaisia arvoja.

Yhteisöpedagogi Sini

FCF tukee myös muita New Yorkin alueella toimivia suomalaisamerikkalaisia järjestöjä, järjestää kuukausittain tapahtumia alueen suomalaisille ja lähettää jäsenilleen kuukausittain uutiskirjeen. Mun työni harkassa oli suurimmaksi osaksi toimistotyötä, eli juurikin uutiskirjeiden suunnittelua, jäsenmaksuista huolehtimista, kotisivujen päivittämistä, sosiaalisen median päivittämistä, puheluihin vastaamista, juoksevien asioiden hoitamista ja kokouksiin osallistumista.

Miksi lähdin työharjoitteluun ulkomaille? Kysyisin ennemminkin, että miksi joku ei lähtisi ulkomaille, kun siihen annetaan mahdollisuus? Xamk tarjoaa upean mahdollisuuden opiskelijoilleen lähteä harjoitteluun tai vaihtoon moniin eri maihin. Oikeasti voi lähteä melkein minne vaan!

 

Xamkilla on paljon omia yhteyksiä kouluihin ja harjoittelupaikkoihin tietyissä maissa, mutta mikään ei estä etsimästä juuri sitä paikkaa ja maata, minne itse haluaa lähteä. Niin juuri minäkin tein. Halusin mennä nimenomaan Yhdysvaltoihin itärannikolle tekemään harjoittelun ja kokemaan, millaista työelämä siellä on.

Sain Xamkilta paljon tukea ulkomaille harkkaan lähdön kanssa ennen hakemista, hakemisen aikaan ja myös hakemisen jälkeen. Xamkissa opiskelijoita kannustetaan opintojen aikana lähtemään maailmalle ja niin päätin minäkin tehdä.

Opettajilta sain neuvoja ja tietoja vaihtoon lähtemisestä ja hakemisesta. Ennen lähtöä järjestettiin orientaatio, jossa käytiin ulkomailla suoritettavaan harkkaan liittyviä asioita. Lisäksi koulu tukee rahallisesti ulkomaille menijöitä! Voin siis sanoa, että koulu oli tosi hyvä tuki harkan taustalla.

Harkka New Yorkissa oli mahtava!

 

Ei kaduta yhtään, että tuli sinne mentyä. Menisin heti uudestaan. Harkassa parasta oli päästä mukaan tapahtumien järjestelyihin ja toteutukseen. Esim. Finland100-päätapahtumaan, joka järjestettiin viime vuonna Suomen juhlavuoden kunniaksi. Tapahtuma oli katumarkkinat, johon kuului hyvää ruokaa, taidetta, kulttuuria ja matkustava sauna.

Töiden ulkopuolella harkan aikana parasta oli tietenkin uusien paikkojen näkeminen, uusien ihmisten tapaaminen ja heihin tutustuminen. Töissä olin New Yorkissa, mutta vapaa-aikani kulutin muualla. Asuin harkan ajan New Jerseyssä. Kävin monta kertaa Philadelphiassa. Kävin mm. patikoimassa, Broadway-näytelmässä, rentouduin rannalla ja uin meressä.

Harjoittelu ulkomailla oli kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus minulle. En kokenut mitään vastoinkäymisiä. Käteen jäi monia muistoja, joihin palaan usein. Lisäksi englanninkielen taitoni parani ja kehittyi työtä tehdessä. Tutustuin uusiin ihmisiin ja sain luotua työelämän kontakteja. Työharjoittelu oli opettava; opin paljon järjestön toiminnasta ja sen pyörittämisestä.

 

Suosittelen ulkomaille työharjoitteluun tai vaihtoon lähtöä kaikille, joilla on pienikin kiinnostus ja innostus lähteä! Ottakaa ja lähtekää!

New York

 

Ota kaikki irti harjoittelusta niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Matkustele, jos vaan mahdollista. Se on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä maailmaa ja kokea kansainvälistä meininkiä opintojen kautta.

Jos ei halua lähteä yksin tai pelottaa lähteä yksin, niin työharjoitteluun voi lähteä vaikka kaverin kanssa, jolloin uudet kokemukset voi jakaa toisen kanssa. Voin melkein vannoa, että ulkomaille harkkaan lähtöä ei kukaan kadu.

New York

 

Yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Sini Nyman

Kirjoita kommentti

*