Yhteisöpedagogiopiskelija Sini suoritti ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluvan ohjausharjoittelun Parasta Lapsille ry:n järjestämällä monikulttuurisella perheleirillä 2016. Seuraavassa Sini kertoo tarkemmin, mistä oli kyse.

Parasta Lapsille ry on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka huomion kohteena on erityisesti heikommassa asemassa olevat lapset ja lapsiperheet. Järjestön tavoitteena on tukea ja vahvistaa lapsiperheiden arjessa jaksamista. Valitsin tämän paikan harjoittelupaikakseni, koska heidän toimintansa on monipuolista ja erityisesti kiinnostuin heidän monikulttuurisista perheleireistä.

Perheleireille perheet tulevat erilaisista kulttuuritaustoista. Leirillä, jonne minä osallistuin, oli muutamia kantasuomalaisia perheitä ja loput olivat maahanmuuttajia sekä kahden kulttuurin perheitä. Leiri olikin todellinen kohtaamisen paikka, se tarjosi upean mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja toisiin kulttuureihin. Leiri kesti kuusi päivää ja se järjestettiin Pukkilan leirikeskuksessa Virroilla.

 

leirikuva

 

Toimin leirillä ohjaajana yhdessä muiden vapaaehtoisten ohjaajien kanssa. Järjestön toiminta perustuukin vapaaehtoisuuteen; Ilman vapaaehtoisia leirit eivät pyörisi. Työhenki ja ilmapiiri olivat mahtavia ja oli hienoa suunnitella ja toimia yhdessä muiden ohjaajien kanssa. Kaikilla oli hyvä fiilis ohjaajaporukassamme ja jokaisen työpanos oli tärkeä!

Leirillä tehtiin paljon kivoja asioita. Pelattiin ja leikittiin ulkona erilaisia pelejä ja leikkejä, ongittiin ja käytiin soutelemassa, käytiin luontopoluilla, askarreltiin erilaisia juttuja ja tutustuttiin uusiin ihmisiin. Paistettiin lettuja ja tikkupullaa! Aikaa jäi myös ihan vaan olemiselle suunnitellun ja ohjatun toiminnan ohella. Selkeä lasten suosikkiaktiviteetti leirillä oli uinti, eikä mikään ihme, sillä aurinko ja hellesäät suosivat meitä koko viikon ajan.

Kuuden päivän pituisen leiriarjen jakaminen kolmentoista perheen kanssa oli antoisa ja opettavainen kokemus, myöskin haastava. Leiriltä jäi paljon ihania muistoja ja tapahtumia mieleen. Ensimmäiseksi leiriohjaajuuskokemukseksi tämä oli mielestäni onnistunut ja minulle jäi järjestöstä erittäin positiivinen kuva. Jos vapaaehtoishommat yhtään kiinnostavat, kannattaa tsekata Parasta lapsille ry.