Moikka! Mie oon Tiia, 23-vuotias viittä vaille valmis yhteisöpedagogi. Olen aloittanut opinnot tammikuussa 2020. Opiskelen Mikkelissä päivätoteutuksessa ja parhaillani viimeistelen opinnäytetyötäni sekä suoritan viimeistä harjoitteluani Mikkelin kaupungin nuorisopalveluilla. Alun perin olen kotoisin Simpeleeltä, Etelä-Karjalasta ja opinnot toivat miut tänne Mikkeliin ja reilut kolme vuotta täällä olen viettänyt.

Olen koko ajan tiennyt, että nuorten kanssa haluan töitä tehdä ja edelleen sillä tiellä ollaan.

 

Alun perin miustahan piti tulla opettaja, sitten sosionomi ja lopulta päädyinkin tänne vähän niin kuin puolivahingossa ja täytyy sanoa, että olen kyllä viihtynyt niin Mikkelissä kuin opintojenkin parissa! Olen koko ajan tiennyt, että nuorten kanssa haluan töitä tehdä ja edelleen sillä tiellä ollaan.

Xamkista en etukäteen tiennyt juuri mitään, mutta selailtuani heidän sivujaan huomasin, että kyseessä on erittäin kivan oloinen koulu ja Mikkelin kampus vaikutti varsin viihtyisältä – ja sitä se onkin! Xamkissa on aivan huippu opettajat, jotka tukevat siuta opintojen aikana ja varsinkin meijän yhteisöpedagogi porukka on supertiivis. Ollaan tuettu toinen toistamme, jos on ollut hankalaa, ja erityisesti miun oma luokka on osoittautunut aivan mahtavaksi ja uskonkin, että meijän yhteydenpito tulee säilymään opintojen jälkeenkin.

Ammattikorkeakouluopinnoissa yllätti se, miten paljon ajanhallintataitoja se lopulta vaatii! Kuitenkin kalenterin avulla pääsee hyvin liikkeelle eikä se lopulta ole niin mahdotonta, miltä se saattaa opintojen alussa tuntua. Senkin oppii vain harjoittelemalla.

Kiinnostavinta ja antoisinta opinnoissa ovat olleet ehdottomasti harjoittelut, joista varsinkin toisesta ja nyt viimeisestä harjoittelusta olen saanut eniten irti. Opintojaksoista on hankala nimetä vain yhtä suosikkia, olen tykännyt hyvin monesta, muun muassa erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen ja nuoren tukeminen on ollut yksi kiinnostavimmista. Siitä on ollut hyötyä (kuten monista muistakin) erityisesti nyt viimeisessä harjoittelussa.

Opintojen aikana olen ollut mukana myös tutortoiminnassa sekä jonkin verran promoottoritoiminnassa, jossa olen päässyt markkinoimaan koulua sekä yhteisöpedagogikoulutusta oman sosiaalisen median kautta. Opintoja olen tehnyt oman näköiseksi myös suorittamalla koulun ulkopuolisia opintojaksoja, jotka tukevat tulevaa työtäni. Se onkin ollut huippua, miten opintoja voi oman näköiseksi tehdä ja siihen jopa rohkaistaankin koulun toimesta.

”Tulevaisuudessa eniten minua kiinnostaa työskennellä nuorisoalalla”

 

Tulevaisuudessa eniten minua kiinnostaa työskennellä nuorisoalalla, mutta en ole sulkenut muitakaan vaihtoehtoja pois. Olenkin päässyt sitä tekemään viimeisessä harjoittelussani ja olen viihtynyt todella hyvin! Työ on samaan aikaan hyvin rentoa, mutta kuitenkin haastavaa hyvällä tavalla. Olen päässyt myös yhdistämään miun toisen mielenkiinnon kohteen työn kanssa eli sosiaalisen median. Olen esimerkiksi toteuttanut nuorisopalveluille julkaisuja Instagramiin ja parhaillani järjestän nuorille valokuvasuunnistusta, jonka olen itse alusta asti suunnitellut.

Tätä koulutusta suosittelen oikeastaan kenelle tahansa, joka tykkää tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa ja on rohkeasti oma itsensä, sillä ei ole olemassa tietynlaista ns. oikeaa persoonaa, joka sopii yhteisöpedagogiksi. Meitä tarvitaan kaikenlaisia persoonia tekemään tätä työtä. Rohkeasti vain hakemaan, jos siltä yhtään tuntuu!

Tiia Paajanen, yhteisöpedagogi (AMK) 

Kirjoita kommentti

*