Olen Hanna Merisalo-Puonti ja aloitin yhteisöpedagogin päiväopinnot Xamkissa syksyllä 2021.  Asun Savitaipaleen maaseudulla ja harrastan aktiivisesti valjakkourheilua. Pohjakoulutukseltani olen lähihoitaja sekä työskennellyt hammashoitajan työssä vuosia.

rpt

Äitiyslomalla minulla oli aikaa miettiä kunnolla, mitä haluan tulevaisuudelta. Olen aina viihtynyt ihmisten kanssa ja myös eläimet, varsinkin koirat, ovat lähellä sydäntäni.

Kuulin yhteisöpedagogin ammatista ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja lähdin heti tutustumaan alaan. Yhteisöpedagogin ammatti kuulosti omalta ja aloitin tutustumisen avoimen kautta ottaen muutamia kursseja. Ne viimeistään varmistivat, että nyt ollaan oikealla polulla, joten hain Mikkeliin opiskelemaan.

Opiskelussa oli yllättävintä, että itse 33-vuotiaana kuuluin luokan vanhimpiin, mutta toki moni aikuisopiskelija varmasti valitsee monimuoto-opinnot. Minulle päiväopinnot ovat kuitenkin toimivin ratkaisu, kun se oli taloudellisesti mahdollista. Oppimiseni on parhaimmillaan lähiopetuksessa, kun viimeksi koulun penkillä on istuttu vuonna 2007.

Alkujännityksen jälkeen opiskelu lopulta käynnistyi todella helposti.

 

Alkujännityksen jälkeen opiskelu lopulta käynnistyi todella helposti. Luokkakaverit ovat mahtavia. Saimme koronasta huolimatta aloittaa lähiopetuksessa ja tutustua toisiimme. Opiskelutaidot tietokoneella ja esseiden kanssa alkoivat palautua nopeasti mieleen. Tarvittaessa apua on tarjolla niin opettajilta kuin opiskelukavereilta. Yhdessä oppiminen on mahtavaa ja mukavaa.

Kurssit ja tunnit ovat olleet mielenkiintoisia ja opettajat aivan mahtavia, opiskelu on rentoa, mutta kyllä meidät laitetaan töihinkin. Ryhmätöitä on paljon ja mielestäni se on ollut opettavaista monin tavoin. Ensimmäinen tentti oli kankea, eikä se mennyt ihan toivotusti. Tästä sisuuntuneena opettelin itselle oikeita opiskelutapoja ja niin se homma alkoi toimia.

Koulunkäynti on suoranaisesti piristänyt ja innoittanut arkea. Hyppytunneilla voit tehdä tehtäviä tai harrastaa liikuntaa, eikä keskustaankaan ole kuin kävelymatka. Kotiin tullessa on virtaa täynnä ja kohti koulua on ollut mukava lähteä ajamaan vaikka aamuaikaisellakin. Ajan päivittäin koulun ja kodin väliä, mutta tunnin ajo ei tunnu pahalta, se menee kevyesti puhelimessa jutellen tai musiikkia kuunnellen. Luokaltamme on löytynyt mukavia samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa jäädään tekemään koulutehtäviä porukalla, treenaamaan koulun monipuoliselle salille ja varattiinpa vielä oma sählyvuoro liikuntasalista.

Koulun ja kodin yhteensovittaminen on ollut helpompaa kuin uskoin, koska monia asioita kouluun liittyen voit tehdä jo koulupäivien aikana ja kotona voit keskittyä kotihommiin.

Suosittelen koulutusta kaikille ketkä haluavat tehdä työtä nuorten asioiden tai yhteisöllisyyden eteen. Työkentät ovat ammatissamme hyvin laajat. Avointa mieltä ja positiivista asennetta tarvitaan. Ei muuta kuin rohkeasti hakemaan ja ihan myös päiväopintoihin. Monet kursseista voi suorittaa verkossa, jos aikatauluja tarvitsee säätää itselleen sopivammaksi. Itse nopeutan hieman opintojani ja teen osan kursseista verkossa sekä myös kesälomalla aion suorittaa muutaman kurssin.

Yhteidöpedagogiopintojen lisäksi olen hiljalleen kouluttanut koiriani ja itseäni sosiaalipedagogiseen koiratoimintaan. Toivottavasti tulevaisuudessa voin yhdistää työssäni yhteisöpedagogin ammatin sekä koirat.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa ei ole todellakaan niin vaikeaa kuin itse luulin. Mukavaa ja sopivan haasteellista. Sen takia ei kannata jättää hakematta, että epäilee itseään ja osaamistaan.

3 hyvää syytä valita Xamk opiskelupaikaksi: 

 1. Ihana tunnelmaltaan lämmin kampus.
 2. Opettajat ovat mahtavia.
 3. Liikuntamahdollisuudet vaikka mihin lajiin ovat todella laajat.

3 hyvää syytä opiskella yhteisöpedagogiksi: 

 1. Yhteisöpedagogin työkenttä on hyvin laaja.
 2. Voit työllistyä järjestöistä nuorisotyön kentille tai esimerkiksi kehittämis- ja projektityöhön.
 3. Pääset vaikuttamaan tärkeisiin asioihin yhteiskunnassa ja tekemään merkityksellistä työtä.

3 opiskelun aikana opittua asiaa asiaa:  

 1. Uusi opiskelutapa
 2. Uusia näkökulmia asioihin opiskelukavereilta
 3. Seinäkiipeily
 4. Teamsin käyttö
 5. Hanketyöskentely.

 

Kaverikuva alaskanmalamuutti Minnin kanssa.  

 

 

 

Kirjoita kommentti

*